Szafa chłodnicza oraz szafa mroźnicza to podstawa wyposażenia niemal każdego lokalu gastronomicznego, a zwłaszcza kawiarni, cukierni czy lodziarni. Zastanawiasz się, jak wybrać odpowiednie urządzenia i co wziąć pod uwagę przy ich zakupie? Sprawdź nasze wskazówki.

Szafa chłodnicza a szafa mroźnicza – jedno urządzenie czy dwa oddzielne?

W warunkach domowych najczęściej korzysta się z chłodziarko-zamrażarek. To urządzenia wyposażone najczęściej w dwie oddzielne komory, z niezależną regulacją temperatury. Jedna chłodzi, druga mrozi. Jednak w warunkach lokalu gastronomicznego nie można sobie pozwolić na korzystanie z takiego „domowego” sprzętu 2 w 1.

Powodów jest kilka – począwszy od skali, na jaką będziesz przechowywać schłodzone czy zamrożone produkty, kończąc na kwestii wydajności i niezawodności sprzętu oraz wymogach HACCP. Pamiętaj przy tym, że nie zawsze będzie Ci potrzebna szafa chłodnicza czy szafa mroźnicza. Przykładowo w lodziarni ta pierwsza może być zbędna, natomiast w cukierni niesprzedającej zmrożonych deserów „zamrażarka” będzie niepotrzebna.

Czytaj też: Szafy chłodnicze i mroźnicze – czym się od siebie różnią?

Dobre urządzenie chłodnicze i mroźnicze – jak wybierać sprzęt gastronomiczny?

Szafa chłodnicza gastronomiczna oraz szafa mroźnicza to urządzenia pełniące odmienne funkcje. Jednak przy wyborze tego sprzętu gastronomicznego istnieje wiele wytycznych wspólnych dla obu jego odmian. Oto te najważniejsze.

Nowe urządzenie chłodnicze i mroźnicze to inwestycja na lata

Wielu przedsiębiorców, zwłaszcza tych rozpoczynających działalność w gastronomii, obawia się wysokich wydatków na sprzęt już na starcie. Dlatego rozważają oni zakup urządzeń używanych.

Na pierwszy rzut oka to dobre rozwiązanie – zwłaszcza że szafa chłodnicza gastronomiczna czy mroźnia z drugiej ręki są tańsze. Jednak trzeba pamiętać, że taki sprzęt może być bardziej zawodny i narażony na częstsze (kosztowne!) serwisowanie. Dlatego dobrze sprawdzić też opcje związane z finansowaniem nowego sprzętu. Czasami wystarczy korzystny leasing czy kredyt ze stałą, bezpieczną ratą, aby uniknąć narażania się na wadliwe urządzenia.

Jakość szaf mroźniczych i chłodniczych ma znaczenie

To dlatego warto wybierać urządzenia sprawdzonych marek, cenionych w gastronomii. Przemawia za tym wiele argumentów. Po pierwsze – sprzęt renomowanych producentów zapewnia niezawodną jakość i wysoką funkcjonalność, a także łatwość utrzymania w czystości. Po drugie – nawet po okresie gwarancji możesz liczyć na jego łatwą naprawę. Części zamienne do markowych urządzeń chłodniczych czy mroźniczych są dostępne, podobnie jak punkty serwisowe, które szybko przeprowadzą potrzebne prace.

Zwróć uwagę na pojemność szafy chłodniczej/mroźniczej

Pojemność szaf chłodniczych i mroźniczych powinna być dostatecznie duża, aby miejsca wystarczyło z lekką „nawiązką”. A jak ją obliczyć? Warto zerknąć do specyfikacji technicznej sprzętu.

Na przykład w kartach produktowych szaf mroźniczych znajdziesz informację o tym, ile kuwet z lodami pomieści każdy z modeli. Dzięki temu łatwiej jest „zwizualizować” dostępną przestrzeń i podjąć właściwą decyzję.

Szafa mroźnicza Hiber AGF0062 – MK Komi

szafie mroźniczej Hiber AGF0062 zmieści się 48 kuwet na lody o wymiarach 360×165 lub 31 o wymiarach 360×250. Tę informację znajdziesz w dokumentacji tego urządzenia. Warto tam zajrzeć przed dokonaniem zakupu.

Samozamykające się drzwi do szafy chłodniczej/mroźniczej

W przypadku nowoczesnego sprzętu gastronomicznego funkcja samozamykania się drzwiczek urządzenia chłodniczego to standard. Takie proste rozwiązanie zapobiega utracie prawidłowej temperatury, a także nadmiernemu zużyciu energii elektrycznej.

Wygodne sterowanie urządzeniem chłodniczym

Profesjonalne urządzenia chłodnicze w gastronomii mają dobrze widoczny termostat, stale wyświetlający temperaturę wewnątrz. Zapewniają też do niego łatwy dostęp – są np. wyposażone w intuicyjny panel dotykowy, który umożliwia szybką konfigurację sprzętu.

Warto także sprawdzić zakres temperatur, które można ustawić w urządzeniu – musi on odpowiadać warunkom przechowywania produktów. Pamiętaj, że inne wymagania będą miały np. ciasta z kremem, a inne – kanapki z wędliną czy zmrożone desery.

Łatwość czyszczenia urządzeń chłodniczych w gastronomii

Co sprawia, że szafa chłodnicza czy mroźnicza jest łatwa do utrzymania w nieskazitelnej czystości? Wpływają na to np.:

  • materiał wykonania – najlepiej spisuje się stal nierdzewna, która jest mało podatna na uszkodzenia, a także nie wchodzi w reakcje z produktami spożywczymi i, zgodnie z nazwą, nie koroduje;
  • specyfika konstrukcji – bardziej przyjazne do czyszczenia są np. urządzenia chłodnicze o zaokrąglonych rogach, do których łatwo dotrzeć niż w wąskie zagięcia;
  • wyjmowane i regulowane półki – taka funkcja pozwala nie tylko lepiej doczyścić wnętrze chłodni czy mroźni, ale i umieszczać w komorze pojemniki z produktami o różnych gabarytach.

Odpowiedni czynnik chłodniczy

Sprawdź, czy w szafie chłodniczej lub mroźniczej jest zastosowany przyjazny czynnik chłodniczy. Zakazane zostały m.in. freony HCFC czy CFC. Zastąpiły je proekologiczne chłodziwa HFC, np. takie jak gaz R290.

Informacja o rodzaju chłodziwa również znajduje się w karcie każdego produktu.

Potrzebujesz pomocy przy wyborze szafy mroźniczej do lodów lub szafy chłodniczej przeszklonej do cukierni? Skontaktuj się z nami. Pomożemy Ci dopasować urządzenie do potrzeb Twojego lokalu gastronomicznego!