Wybór maszyny do produkcji lodów dla małej lodziarni lub kawiarni – co warto wiedzieć?

Wybór odpowiedniej maszyny do produkcji lodów jest kluczowym krokiem dla każdego właściciela lodziarni. Urządzenie musi być niezawodne i szybkie, co jest szczególnie ważne w okresie letnim, gdy popyt na lody i mrożone desery jest największy. Co istotne, lody możemy produkować nawet w niewielkim lokalu. Wszystko za sprawą kompaktowych i multifunkcyjnych maszyn do produkcji lodowych deserów.

Od czego zacząć poszukiwania maszyny do lodów?

Wybór maszyny do lodów będzie uzależniony zarówno od wielkości lokalu, jak i rodzaju lodów, które chcemy sprzedawać oraz wiedzy i umiejętności lodziarza. Jeśli dysponujemy niewielką powierzchnią produkcyjną, ważna będzie wielkość urządzenia, ale i szybkość jego działania – co ma znaczenie w okresie zwiększonego popytu na desery lodowy, czyli latem. Możemy produkować lody typu soft (znane jako włoskie), klasyczne lody gałkowe oraz lody rzemieślnicze. Dostępne na rynku maszyny nie wymagają też ogromnej wiedzy i doświadczenia w obszarze produkcji lodów. Są intuicyjne w obsłudze, a wiele czynności jest w pełni zautomatyzowanych.

Jak w każdym biznesie, z pewnością ważna dla nas będzie także sfera ekonomiczna. Urządzenia pracujące niemal non-stop w naszej kawiarni czy lodziarni muszą być energooszczędne i trwałe oraz łatwe w bieżącym utrzymaniu czystości. Jakakolwiek awaria (nawet trwająca kilka czy kilkanaście minut!) to wymierne straty biznesowe, a łatwe czyszczenie to podstawa, aby nie narażać klientów na ryzyko zatrucia! Dlatego polecamy urządzenia cenionych i znanych producentów: ISA, Cattabriga, Hiber czy COF. Z nimi produkcja lodów jest znacznie prostsza i efektywniejsza, a desery są naprawdę wyjątkowe!

Czytaj więcej o producentach maszyn do lodziarni: https://mk-komi.pl/producenci/

Maszyna do lodów „kręconych” – typu soft

Lody typu soft – w przeciwieństwie do standardowych lodów rzemieślniczych typu gelato – są proste i szybkie w produkcji, ponieważ nie muszą przechodzić przez tak wiele etapów wytwarzania jak lody rzemieślnicze. Wystarczy dobrze przygotowana mieszanka i profesjonalny automat do lodów włoskich .

Przy ograniczonej powierzchni lokalu dobrym rozwiązaniem są kompaktowe maszyny do lodów soft, które nie zajmują dużo miejsca i możemy je nawet ustawić na blacie. Przykładem takiego urządzenia jest maszyna do lodów BIB 301 . Automat umożliwia przygotowywanie tylko jednego smaku lodów, ale do masy możemy dodawać dodatki, np. owoce. Jest prosty w obsłudze, informuje nawet o konieczności szybkiego czyszczenia.

Maszyna do lodów włoskich sof BiB 603

Jeśli zaś dysponujemy większą przestrzenią, zdecydujmy się na stojącą maszynę do lodów soft BiB 603 .  Ten automat do lodów umożliwia produkcję i serwowanie dwóch smaków, również z dodatkiem owoców i innych produktów. Opcjonalnie może być wyposażony w dwa agitatory, czyli mieszadła w zbiornikach zapobiegające rozwarstwianiu mieszanki – co ma istotne znaczenie, bo w ten sposób zapobiegamy marnotrawieniu produktów, gdy w danej chwili nie sprzedają się.

Urządzenia multifunkcyjne do produkcji lodów rzemieślniczych

Klasyczne lody rzemieślnicze to lody własnej produkcji serwowane na porcje, które wyróżniają się bardzo dużym zróżnicowaniem pod względem smaków (także tych nietypowych!). Takie lody w ofercie z pewnością zwiększają naszą konkurencyjność, bo pyszne lody i w unikalnych smakach wciąż są najbardziej pożądane przed lodożerców! Choć proces produkcji lodów rzemieślniczych jest nieco bardziej złożony niż w przypadku lodów typu soft, wcale nie oznacza to, że lokale o niewielkiej powierzchni użytkowej nie mogą sobie pozwolić na ich produkcję i sprzedaż. Rozwiązaniem są multifunkcyjne maszyny – szczególnie zaś te do lodów i sorbetów, znane jako maszyny 2w1 .

2w1, bo umożliwiają przygotowywanie lodów rzemieślniczych, ale także sorbetów, mrożonych jogurtów, koktajli, a nawet napojów. Maszyny do lodów 2 w 1 to elastyczne i ciche w pracy urządzenia, które wyposażone są w specjalne pasteryzatory z frezem, za pomocą których chłodzenie i mieszanie składników odbywa się w łatwy i przyjemny sposób.

Maszyna wielofunkcyjna Easyfreeze

Polecamy mniejszą maszynę wielofunkcyjną Easyfreeze , która wyposażona jest w pojedynczy cylinder do miksowania, pasteryzacji i mrożenia produktu. Cały proces produkcji jest w pełni zautomatyzowany: umieszczając składniki w cylindrze, możemy włączyć tryb chłodzenia lub tryb grzania. Kiedy ustawimy temperaturę pomiędzy 20 a 65°C, Easyfreeze miksuje i podgrzewa w celu rozpuszczenia cukrów i tłuszczy, a następnie automatycznie rozpoczyna proces pasteryzacji (w temperaturze powyżej 65°C) i proces chłodzenia – i lody są gotowe w kilka minut! Dzięki tej opcji, Easyfreeze może nam służyć do produkcji nie tylko lodów, ale i mrożonych jogurtów czy sorbetów.

Urządzenia nablatowe BabyChef Cattabriga

Poza wspomnianym już automatem do lodów typu soft BIB 301, doskonałym urządzeniem do niewielkiej powierzchni kawiarni czy lodziarni będzie maszyna multifunkcyjna BabyChef To idealne urządzenie wielofunkcyjne wykorzystywane do produkcji lodów, kremów, włoskiej granity, a nawet sosów. Jest niewielkie, zajmuje bardzo mało miejsca, ale oferuje zaawansowane technologie produkcji. Urządzenie BabyChef przygotowuje zimne i ciepłe mieszanki, co istotne – BabyChef jest w stanie utrzymać strukturę produktu przez nieokreślony czas i to bezpośrednio w cylindrze! W trybie przechowywania trzeba  po prostu dodać płynną mieszankę i ponownie uruchomić urządzenie – mieszanka jest gotowa po 6 minutach do podania.

 

Maszyna multifunkcyjna Babychef

Lody bardzo często serwowane są w towarzystwie… bitej śmietany! Jej wyjątkowy smak i konsystencję osiągniemy dzięki maszynie do bitej śmietany Lucky Moon cenionej marki Cattabriga. Opatentowana , stalowa pompa i ubijak pozwalają na produkcję wysokiej jakości bitej śmietany, a świeża śmietana jest przechowywana w idealnej temperaturze w zbiorniku chłodzącym ze stali nierdzewnej, wyposażonym w termostat. Urządzenie jest łatwe w czyszczeniu i obsłudze, system ułatwia kontrolę higieny wszystkich części mających kontakt ze śmietaną.

Maszyna do bitej śmietany Lucky Moon

Zakup urządzeń do produkcji lodów – co dalej?

Gdy już wyprodukujemy swoje lody, musimy je również estetycznie wyeksponować. Dlatego w wyposażeniu naszego lokalu nie może zabraknąć witryny chłodnicznej. Wybierać możemy spośród wielu modeli witryn chłodniczych na ciasta, na lody, witryn mroźniczych dla produktów lodowych  Te różnią się nie tylko kształtem i wielkością, ale i funkcjonalnością.

Biznes lodowy: krok po kroku z MK KOMI!

Jeśli dopiero stawiasz pierwsze kroki w biznesie lodowym lub jest Ci on znany od podszewki, ale nie wiesz, w jakie urządzenia warto teraz zainwestować – służymy pomocą! W MK KOMI mamy 15 lat doświadczenia w branży i setki uruchomionych biznesów – nie tylko lodowych. Udzielamy wsparcia na każdym etapie inwestycji i pomagamy zoptymalizować koszty związane z wyposażeniem lodziarni, cukierni czy kawiarni. Zapewniamy również serwis gwarancyjny i pogwarancyjny na terenie Polski. Dbamy też o rozwój naszych Klientów, zapewniając im dostęp do szkoleń prowadzonych przez uznanych mistrzów w dziedzinie produkcji lodów.

Skontaktuj się z naszymi ekspertami