Bez względu na to, czy prowadzisz kawiarnię, restaurację, bar, czy nawet cukiernię lub lodziarnię, warto mieć w ofercie dobrą kawę. Działa na klientów niczym magnes i może sprawić, że wielu z nich będzie do Ciebie regularnie wracało – np. w drodze do pracy lub podczas popołudniowych zakupów. Dlatego potrzebny Ci dobry ekspres gastronomiczny. Zobacz, jak go wybrać.

Ekspres do kawy gastronomiczny – czym się wyróżnia?

Kawa może być przyrządzona na wiele sposobów. W kawiarniach kraftowych można wykorzystać np. chemex, drip czy syfon. Jednak nawet w takich miejscach, poza alternatywnymi metodami, warto sięgnąć po tę klasyczną, czyli z wykorzystaniem ekspresu gastronomicznego. Najczęściej mowa o urządzeniu ciśnieniowym, a więc takim, w którym proces parzenia odbywa się pod dużym ciśnieniem, nawet w okolicach 9 barów lub więcej. To gwarantuje „wyciśnięcie” z ziarenek maksimum aromatu.

To znacznie bardziej zaawansowane technologicznie urządzenie niż sprzęt stosowany w domu. Wyróżnia się na jego tle:

  • dużymi „możliwościami przerobowymi” – np. dzięki kilku oddzielnym grupom zaparzającym, co pozwala na przygotowanie jednocześnie kilku filiżanek dobrego espresso lub nawet napojów o różnych pojemnościach i charakterach;
  • dużą pojemnością bojlera z wodą – nawet powyżej 10 l. To sprawia, że proces parzenia kawy trwa krótko, a klient nie niecierpliwi się, oczekując na napój;
  • bardzo dużą precyzją ustawienia parametrów parzenia – dobry barista może się „pobawić” w stworzenie własnej konfiguracji, która da unikalne efekty,
  • przystosowaniem do intensywnej eksploatacji – m.in. dzięki zastosowanym materiałom obudowy i ruchomych części.

Trzeba przy tym pamiętać, że ekspres do kawy profesjonalny do gastronomii to niemała inwestycja. Dlatego wyborowi odpowiedniego sprzętu warto poświęcić dużo uwagi i podjąć decyzję w pełni świadomie.

 

Czytaj też: Profesjonalny ekspres do kawy – ile trzeba zainwestować?

 

Ekspres gastronomiczny Astoria Forma – mk-komi.pl

Ekspres do kawy dla gastronomii Astoria Forma jest wyposażony w dwie grupy robocze oraz dwie dysze do spieniania mleka. Dlatego dobrze sprawdza się w lokalach o małym i średnim popycie na kawę. Jest przeznaczony do pracy ciągłej.

Ekspres do kawy dla gastronomii – najważniejsze kryteria wyboru

Oto przegląd najważniejszych czynników, którymi warto się kierować, sprawdzając ekspresy dla gastronomii.

Ekspres gastronomiczny do kawy: liczba dozowników i dysz

Na początek warto się zastanowić, jak dużego ekspresu do kawy potrzebujesz. A dokładniej: ile kaw będziesz zaparzać w krótkim czasie w godzinach szczytu w lokalu. I tak:

  • jeżeli otwierasz kawiarnię, możesz potrzebować modelu z co najmniej 2-3 grupami zaparzającymi. Pozwoli Ci to „zdywersyfikować” proces parzenia i usprawni serwis. To szczególnie istotne, jeżeli lokal ma działać w „trybie włoskim”, a więc serwować kawę przechodniom na dworcach czy ruchliwych pasażach, „w przelocie”. Tu będzie się liczyć każda chwila;
  • jeśli parzenie kawy ma być dodatkiem do głównej oferty lokalu, model z jedna grupą roboczą może być zupełnie wystarczający.

W tym kontekście zwróć uwagę również na rozmiar interesującego Cię modelu i oceń, czy uda Ci się go zmieścić na ladzie pośród innych urządzeń.

Gastronomiczny ekspres do kawy – pojemność bojlera

Im większy bojler, tym łatwiejszy dostęp do gorącej wody. Jest ona konieczna, aby przeprowadzić szybkie parzenie kawy. Jednak w małym lokalu zbyt duży pojemnik tego typu będzie oznaczał tylko marnowanie energii. Dlatego ekspres do kawy do małej gastronomii np. z 4-litrowym bojlerem będzie absolutnie wystarczający, ale już sprzęt do dużej kawiarni powinien mieć pojemnik z „dwucyfrową” pojemnością.

Ekspres gastronomiczny: moc grzałki

Moc grzałki wpływa na to, jak szybko zostanie podgrzana woda do zaparzenia kawy. Podstawowy, ale nadal profesjonalny gastronomiczny ekspres do kawy będzie miał moc powyżej 2500-2600 W, natomiast bardziej profesjonalne – nawet dochodzącą do 3900 W.

Ekspres do kawy dla gastronomii: marka ma znaczenie

Wybór markowego ekspresu dla gastronomii to nie tylko kwestia prestiżu. To pragmatyzm. Dlaczego? Ponieważ sprzęt znanej marki oznacza łatwą dostępność części zamiennych, jeżeli doszłoby do jakiejś awarii. Jeśli postawisz na sprzęt typu „no-name”, pojawia się poważne ryzyko, że przy najmniejszej usterce naprawa narazi Cię na duże koszty – choćby ze względu na konieczność sprowadzenia podzespołów albo (to najczarniejszy scenariusz) ich wykonania na zamówienie.

Ekspres gastronomiczny do kawy: obsługa

Nawet najbardziej profesjonalne ekspresy gastronomiczne do kawy muszą pozwalać na stosunkowo szybką i łatwą obsługę. W godzinach szczytu nie ma czasu na wciskanie dziesiątek przycisków czy ponowne „zadawanie” tej samej konfiguracji. Dziś standardem są urządzenia z wyświetlaczami dotykowymi, które w kilka chwil pozwolą uruchomić urządzenie i zaparzyć espresso, latte czy cappuccino.

 

Nie jesteś pewien, jaki ekspres gastronomiczny wybrać i potrzebujesz pomocy przy jego dopasowaniu? Skontaktuj się z naszymi doradcami. Przeanalizujemy Twoje potrzeby i znajdziemy optymalne wyposażenie!