Wyposażenie lodziarni, doradztwo, szkolenia, serwis.
Zadzwoń lub napisz i dowiedz się więcej.
Bez względu na to, czy prowadzisz kawiarnię, restaurację, bar, czy nawet cukiernię lub lodziarnię, warto mieć w ofercie dobrą kawę. Działa na klientów niczym magnes i może sprawić, że wielu z nich będzie do Ciebie regularnie wracało – np. w drodze do pracy lub podczas popołudniowych zakupów. Dlatego potrzebny Ci dobry ekspres gastronomiczny. Zobacz, jak go wybrać.
Kawa może być przyrządzona na wiele sposobów. W kawiarniach kraftowych można wykorzystać np. chemex, drip czy syfon. Jednak nawet w takich miejscach, poza alternatywnymi metodami, warto sięgnąć po tę klasyczną, czyli z wykorzystaniem ekspresu gastronomicznego. Najczęściej mowa o urządzeniu ciśnieniowym, a więc takim, w którym proces parzenia odbywa się pod dużym ciśnieniem, nawet w okolicach 9 barów lub więcej. To gwarantuje „wyciśnięcie” z ziarenek maksimum aromatu.
To znacznie bardziej zaawansowane technologicznie urządzenie niż sprzęt stosowany w domu. Wyróżnia się na jego tle:
Trzeba przy tym pamiętać, że ekspres do kawy profesjonalny do gastronomii to niemała inwestycja. Dlatego wyborowi odpowiedniego sprzętu warto poświęcić dużo uwagi i podjąć decyzję w pełni świadomie.
Czytaj też: Profesjonalny ekspres do kawy – ile trzeba zainwestować?
Oto przegląd najważniejszych czynników, którymi warto się kierować, sprawdzając ekspresy dla gastronomii.
Na początek warto się zastanowić, jak dużego ekspresu do kawy potrzebujesz. A dokładniej: ile kaw będziesz zaparzać w krótkim czasie w godzinach szczytu w lokalu. I tak:
W tym kontekście zwróć uwagę również na rozmiar interesującego Cię modelu i oceń, czy uda Ci się go zmieścić na ladzie pośród innych urządzeń.
Im większy bojler, tym łatwiejszy dostęp do gorącej wody. Jest ona konieczna, aby przeprowadzić szybkie parzenie kawy. Jednak w małym lokalu zbyt duży pojemnik tego typu będzie oznaczał tylko marnowanie energii. Dlatego ekspres do kawy do małej gastronomii np. z 4-litrowym bojlerem będzie absolutnie wystarczający, ale już sprzęt do dużej kawiarni powinien mieć pojemnik z „dwucyfrową” pojemnością.
Moc grzałki wpływa na to, jak szybko zostanie podgrzana woda do zaparzenia kawy. Podstawowy, ale nadal profesjonalny gastronomiczny ekspres do kawy będzie miał moc powyżej 2500-2600 W, natomiast bardziej profesjonalne – nawet dochodzącą do 3900 W.
Wybór markowego ekspresu dla gastronomii to nie tylko kwestia prestiżu. To pragmatyzm. Dlaczego? Ponieważ sprzęt znanej marki oznacza łatwą dostępność części zamiennych, jeżeli doszłoby do jakiejś awarii. Jeśli postawisz na sprzęt typu „no-name”, pojawia się poważne ryzyko, że przy najmniejszej usterce naprawa narazi Cię na duże koszty – choćby ze względu na konieczność sprowadzenia podzespołów albo (to najczarniejszy scenariusz) ich wykonania na zamówienie.
Nawet najbardziej profesjonalne ekspresy gastronomiczne do kawy muszą pozwalać na stosunkowo szybką i łatwą obsługę. W godzinach szczytu nie ma czasu na wciskanie dziesiątek przycisków czy ponowne „zadawanie” tej samej konfiguracji. Dziś standardem są urządzenia z wyświetlaczami dotykowymi, które w kilka chwil pozwolą uruchomić urządzenie i zaparzyć espresso, latte czy cappuccino.
Nie jesteś pewien, jaki ekspres gastronomiczny wybrać i potrzebujesz pomocy przy jego dopasowaniu? Skontaktuj się z naszymi doradcami. Przeanalizujemy Twoje potrzeby i znajdziemy optymalne wyposażenie!