Witryna chłodnicza to podstawowe wyposażenie cukierni – często stanowi jej centralny punkt, który pozwala klientom dokładnie zapoznać się z dostępnymi słodkościami. To urządzenie spełniające dwie kluczowe funkcje. Zapewnia odpowiednie warunki do przechowywania i zachowania świeżości produktów, a jednocześnie je eksponuje, zachęcając do zakupu. Dowiedz się, jak wybierać witryny chłodnicze do cukierni.

Czym jest witryna chłodnicza cukiernicza i dlaczego jest tak ważna?

W branży spożywczej przechowywanie produktów w odpowiednich warunkach jest kluczową kwestią. Wynika to nie tylko z zasad bezpieczeństwa i higieny, które są bardzo konkretne i surowe, ale również z chęci dostarczania klientom możliwie smacznych, świeżych, wysokiej jakości wyrobów. Witryna chłodnicza to sprzęt, który zapewnia optymalne warunki do przechowywania wypieków czy słodkości. Jego głównym zadaniem jest zapewnianie odpowiedniej, obniżonej temperatury, dzięki czemu wyroby cukiernicze zachowują dłużej przydatność do spożycia, niezmieniony smak i atrakcyjny wygląd. Drugą funkcją, jaką pełni witryna chłodnicza cukiernicza, jest ekspozycja. Przeszklone ścianki zapewniają wgląd w to, co jest w niej przechowywane. Dzięki temu klient może dokładnie obejrzeć każdy produkt, co nierzadko skłania go do dokonania zakupów. Lada chłodnicza umożliwia wyeksponowanie całej oferty, co ułatwia odwiedzającym zapoznanie się z nią i podjęcie decyzji. Właściwie wybrany sprzęt pomoże podkreślić walory umieszczonych w witrynie słodyczy, a dzięki temu również zwiększyć sprzedaż!

Sprawdź też: Jak otworzyć cukiernię?

Witryna chłodnicza do cukierni – podstawowe kryteria wyboru

Witryny chłodnicze są używane w wielu miejscach – wszędzie tam, gdzie trzeba jednocześnie odpowiednio przechowywać i eksponować produkty spożywcze. Dlatego różnią się rozmaitymi cechami i parametrami. W pierwszej kolejności warto sprawdzić przeznaczenie sprzętu. Niektóre modele są wyraźnie oznaczone, np. jako witryna chłodnicza na ciasto. Ma to związek z jej podstawowymi parametrami – sposobem chłodzenia oraz zakresem temperatur, w jakim może pracować. Sposób chłodzenia to kwestia, która znacząco wpływa na przeznaczenie witryny chłodniczej. Jakie metody są stosowane i czym się różnią?

  • Chłodzenie aktywne (dynamiczne, wentylatorowe) wykorzystuje wentylator, który wymusza obieg powietrza. Dzięki temu chłodzenie komory odbywa się szybciej, a temperatura rozkłada się równomiernie. Chłodzenie wentylatorowe to jednak wyższe koszty eksploatacji urządzenia oraz szybsze wysychanie przechowywanych w nim produktów. Jest więc używane głównie w urządzeniach takich jak witryna chłodnicza na napoje.
  • Chłodzenie pasywne (statyczne, grawitacyjne) to metoda nie tak szybka i mniej precyzyjna, ale za to cicha i prosta. Komora jest chłodzona dzięki grawitacji, ponieważ ciepłe powietrze jest lżejsze i unosi się do góry. Odpowiednią temperaturę zapewnia natomiast parownik. To idealna metoda do chłodzenia produktów mniej wrażliwych na wahania temperatury, za to bardziej wrażliwych na wysuszenie. To dlatego lada cukiernicza zazwyczaj wykorzystuje właśnie chłodzenie grawitacyjne. Na niższych półkach umieszcza się wyroby, które powinny być trzymane w niższej temperaturze, a na wyższych te, które radzą sobie również w nieco cieplejszych warunkach.

Warto zwrócić również uwagę na zakres temperatur, w jakim pracuje witryna chłodnicza ekspozycyjna. Dla zachowania świeżości i atrakcyjnego wyglądu wypieków czy słodyczy najlepszy będzie sprzęt pozwalający na regulację w granicach kilku-kilkunastu stopni Celsjusza.

Lada chłodnicza cukiernicza – budowa i wygląd

W przypadku sprzętu, który ma być centralnym elementem wyposażenia cukierni, bardzo ważne są też walory estetyczne. Lada chłodnicza cukiernicza musi przecież zachęcać klientów do zakupów, sprawiając, aby eksponowane w niej słodkości prezentowały się wyjątkowo apetycznie i były dobrze widoczne.

Różne rozmiary i kształty witryn cukierniczych

Dostępne są urządzenia w różnych rozmiarach i kształtach, dzięki czemu do każdego lokalu znajdzie się właściwa witryna chłodnicza. Mała również może być pojemna dzięki zastosowaniu kilku półek. W najmniejszych lokalach sprawdzi się zaś witryna chłodnicza nastawna, którą można umieścić na barze czy blacie. Jeśli do dyspozycji jest większa przestrzeń, dobrym wyborem będzie rozległa witryna ekspozycyjna chłodnicza, która będzie przyciągać wzrok gości natychmiast po wejściu do lokalu. Do wyboru są modele proste lub też narożne. Można też wybrać rodzaj oszklenia – szyby również mogą być proste lub gięte. Warto przed zakupem przekonać się na własne oczy, jaka witryna chłodnicza przeszklona sprawdzi się w Twoim przekonaniu najlepiej. Zawsze należy też sprawdzić wymiary ekspozycji wewnętrznej – to parametr, który pozwoli oszacować, ile towaru zmieści się w ladzie chłodniczej.

Oświetlenie witryny chłodniczej do cukierni

Bardzo istotne może być również oświetlenie. Obecnie większość lad chłodniczych cukierniczych jest podświetlana ze względu na jeszcze lepszą ekspozycję walorów prezentowanych w nich produktów. Odpowiednio umieszczone punkty świetlne pomagają lepiej przyjrzeć się wyrobom i sprawiają, że wyglądają jeszcze bardziej apetycznie. Oświetlenie LED w witrynach cukierniczych zapewnia atrakcyjny efekt i minimalne zużycie energii.

Mała przeszklona witryna chłodnicza z oświetleniem i półką – ekspozycja ciast - mk-komi.pl

Przeszklona witryna chłodnicza z odpowiednim oświetleniem przyciąga wzrok gości i wspomaga sprzedaż. Ogromna różnorodność urządzeń pozwala wybrać takie o odpowiedniej wielkości i parametrach.

Witryny chłodnicze – jakość i gwarancja

Witryna chłodnicza do cukierni to zakup na wiele lat. W tym przypadku zdecydowanie warto się decydować na wyroby renomowanych producentów i marek, które przodują zarówno pod względem designu, jak i niezawodności. Takie właśnie wyposażenie cukierni znajdziesz w MK KOMI. Dysponujemy między innymi witrynami ISA – jednego z liderów branży chłodniczej i mroźniczej. Każde urządzenie objęte jest gwarancją i naszym profesjonalnym serwisem.

Chcesz dowiedzieć się więcej lub zamówić witryny chłodnicze do swojego lokalu? Zapraszamy do kontaktu!