Wyposażenie lodziarni, doradztwo, szkolenia, serwis.
Zadzwoń lub napisz i dowiedz się więcej.
Kremowa, puszysta… po prostu pyszna. Nie ma chyba osoby, która by jej nie kochała. Chodzi oczywiście o bitą śmietanę. Ten (zazwyczaj) słodki dodatek jest nieodzownym elementem wykończenia wielu deserów. Pucharek lodowy, szarlotka na gorąco, karmelowe latte… to tylko niektóre pyszności, które warto wykończyć kleksem śmietany. Zanim jednak się to zrobi, trzeba ją przygotować. W profesjonalnych lokalach przydaje się maszyna do bitej śmietany.
Powyższe pytanie jest nieco przekorne. Jednak trzeba przyznać, że w teorii ubić śmietanę jest całkiem łatwo. Wystarczy dobrej jakości kremówka, trzepaczka i trochę pracy, którą wykona kucharz czy cukiernik. W warunkach domowych, owszem. W bardzo małym i kameralnym lokalu, w którym desery i kawy serwuje się raczej jako dodatek do posiłków – być może też. Tu może sobie również poradzić standardowy syfon do śmietany. Jednak jeżeli prowadzisz kawiarnię, cukiernię czy lodziarnię, maszyna do śmietany to absolutne must-have na liście wyposażenia.
Dobrej jakości automat do bitej śmietany:
Właśnie dlatego inwestycja w maszyny do bitej śmietany to rozwiązanie stosowane przez wiele cukierni – zarówno tych małych i rzemieślniczych, jak i obsługujących kilkanaście czy kilkadziesiąt stolików.
Czytaj więcej: Jak otworzyć cukiernię? 5 pomocnych wskazówek na start
Maszyny do bitej śmietany działają na nieco podobnej zasadzie do urządzeń do wytwarzania lodów włoskich, choć oczywiście nie zmrażają mieszanki, która znajduje się wewnątrz. Żeby powstała bita śmietana gastronomiczna wysokiej jakości – bez grudek i o idealnej konsystencji:
Co ważne, śmietana, która znajduje się w komorze automatu, jest cały czas utrzymywana w niskiej temperaturze, a proces jej ubijania jest ekspresowy. Dzięki temu pracownicy nie muszą nieustannie czuwać nad tym, jaki zapas gotowej masy mają ani obawiać się o jej konsystencję czy przedwczesne zepsucie.
To, czy automat do bitej śmietany spełni swoją rolę, zależy przede wszystkim od jego jakości oraz dostosowania parametrów technicznych urządzenia do wymagań lokalu gastronomicznego. Innego sprzętu będzie potrzebowała niewielkich rozmiarów cukiernia, a innego – lokal o bardzo dużym natężeniu ruchu. Dlatego zanim zdecydujesz o zakupie konkretnego urządzenia, koniecznie dobrze przyjrzyj się maszynom dostępnym na rynku. Wbrew pozorom, wybór wcale nie jest ograniczony. Dlatego podjęcie decyzji warto uzależnić od parametrów maszyny. Jakie mają znaczenie? Wyjaśniamy.
Im większa pojemność automatu do bitej śmietany, tym dłużej będziesz mógł wytwarzać puszystą masę na jednym „załadowaniu”. Warto jednak pamiętać, że śmietana, nawet przechowywana w bardzo niskich temperaturach, z czasem ulegnie zepsuciu. Dlatego do mniejszych lokali warto kupić automat, który pozwoli ubić śmietanę w mniejszej ilości, np. o pojemności 2 l.
W cukiernictwie marka sprzętu gastronomicznego ma ogromne znaczenie. Nie chodzi wcale o prestiż, ale przede wszystkim o jakość pracy, a także… łatwość serwisowania. Sprzęt takich „klasyków” jak choćby Cattabriga jest łatwy do naprawy, ponieważ nie jest trudno o zamówienie części zamiennych.
Ważne jest m.in., aby:
Warto zwrócić uwagę, jaką gwarancję ma kupowany sprzęt i w jaki sposób są realizowane usługi serwisowe. To ważna informacja, ponieważ w razie awarii urządzenia naprawa powinna być wykonana w krótkim czasie i – jeśli to tylko możliwe – bezpośrednio w lokalu, aby ograniczyć straty wynikające z przestoju w pracy maszyny. Jeśli masz wątpliwości, jaką maszynę do lodów wybrać, skontaktuj się z naszymi doradcami. Ułatwimy Ci dobór odpowiedniego sprzętu.