Kremowa, puszysta… po prostu pyszna. Nie ma chyba osoby, która by jej nie kochała. Chodzi oczywiście o bitą śmietanę. Ten (zazwyczaj) słodki dodatek jest nieodzownym elementem wykończenia wielu deserów. Pucharek lodowy, szarlotka na gorąco, karmelowe latte… to tylko niektóre pyszności, które warto wykończyć kleksem śmietany. Zanim jednak się to zrobi, trzeba ją przygotować. W profesjonalnych lokalach przydaje się maszyna do bitej śmietany.

Automat do bitej śmietany – czy na pewno potrzebny?

Powyższe pytanie jest nieco przekorne. Jednak trzeba przyznać, że w teorii ubić śmietanę jest całkiem łatwo. Wystarczy dobrej jakości kremówka, trzepaczka i trochę pracy, którą wykona kucharz czy cukiernik. W warunkach domowych, owszem. W bardzo małym i kameralnym lokalu, w którym desery i kawy serwuje się raczej jako dodatek do posiłków – być może też. Tu może sobie również poradzić standardowy syfon do śmietany. Jednak jeżeli prowadzisz kawiarnię, cukiernię czy lodziarnię, maszyna do śmietany to absolutne must-have na liście wyposażenia.

Dobrej jakości automat do bitej śmietany:

  • pozwoli szybko i na bieżąco przygotowywać ten dodatek,
  • ułatwi jego precyzyjną i estetyczną dystrybucję,
  • da możliwość przechowywania bitej śmietany przez dłuższy czas – tak aby się nie zepsuła ani nie utraciła swojej konsystencji w oczekiwaniu na zaserwowanie gościom. W efekcie unikniesz też strat produktowych,
  • poradzi sobie nawet przy bardzo dużym natężeniu ruchu – zyskasz pewność, że bitej śmietany do przyrządzenia i udekorowania deserów nigdy nie zabraknie.

Właśnie dlatego inwestycja w maszyny do bitej śmietany to rozwiązanie stosowane przez wiele cukierni – zarówno tych małych i rzemieślniczych, jak i obsługujących kilkanaście czy kilkadziesiąt stolików.

Czytaj więcej: Jak otworzyć cukiernię? 5 pomocnych wskazówek na start

Maszyna do bitej śmietany – jak działa?

Maszyny do bitej śmietany działają na nieco podobnej zasadzie do urządzeń do wytwarzania lodów włoskich, choć oczywiście nie zmrażają mieszanki, która znajduje się wewnątrz. Żeby powstała bita śmietana gastronomiczna wysokiej jakości – bez grudek i o idealnej konsystencji:

  • urządzenie schładza się do ok. 4-5°C, aby stworzyć optymalne warunki ubijania,
  • do zbiornika wlewa się zimną śmietanę o zawartości tłuszczu na poziomie 30-36%,
  • ustawia się parametry maszyny do bitej śmietany – takie jak m.in. stopień napowietrzenia gotowej mieszanki, który przełoży się na docelową gęstość oraz konsystencję,
  • urządzenie automatycznie ubija śmietanę, a następnie pozwala na jej precyzyjne dozowanie – wielkość porcji możesz również ustawić wcześniej.

Co ważne, śmietana, która znajduje się w komorze automatu, jest cały czas utrzymywana w niskiej temperaturze, a proces jej ubijania jest ekspresowy. Dzięki temu pracownicy nie muszą nieustannie czuwać nad tym, jaki zapas gotowej masy mają ani obawiać się o jej konsystencję czy przedwczesne zepsucie.

Gofr z bitą śmietaną - mk-komi.pl
Jak ubić bitą śmietanę do gofrów w cukierni, lodziarni czy kawiarni? Najlepiej przy pomocy profesjonalnego automatu do bitej śmietany.

Dobra maszyna do śmietany, czyli jaka?

To, czy automat do bitej śmietany spełni swoją rolę, zależy przede wszystkim od jego jakości oraz dostosowania parametrów technicznych urządzenia do wymagań lokalu gastronomicznego. Innego sprzętu będzie potrzebowała niewielkich rozmiarów cukiernia, a innego – lokal o bardzo dużym natężeniu ruchu. Dlatego zanim zdecydujesz o zakupie konkretnego urządzenia, koniecznie dobrze przyjrzyj się maszynom dostępnym na rynku. Wbrew pozorom, wybór wcale nie jest ograniczony. Dlatego podjęcie decyzji warto uzależnić od parametrów maszyny. Jakie mają znaczenie? Wyjaśniamy.

Pojemność automatu do bitej śmietany

Im większa pojemność automatu do bitej śmietany, tym dłużej będziesz mógł wytwarzać puszystą masę na jednym „załadowaniu”. Warto jednak pamiętać, że śmietana, nawet przechowywana w bardzo niskich temperaturach, z czasem ulegnie zepsuciu. Dlatego do mniejszych lokali warto kupić automat, który pozwoli ubić śmietanę w mniejszej ilości, np. o pojemności 2 l.

Sprawdzona marka maszyny do bitej śmietany

W cukiernictwie marka sprzętu gastronomicznego ma ogromne znaczenie. Nie chodzi wcale o prestiż, ale przede wszystkim o jakość pracy, a także… łatwość serwisowania. Sprzęt takich „klasyków” jak choćby Cattabriga  jest łatwy do naprawy, ponieważ nie jest trudno o zamówienie części zamiennych.

Konstrukcja urządzenia

Ważne jest m.in., aby:

  • zbiornik chłodzący był wykonany z wysokiej klasy stali nierdzewnej, która nie ulega uszkodzeniom ani nie wchodzi w reakcję z wlanym do środka płynem;
  • termostat był precyzyjny i pozwalał regulować oraz kontrolować temperaturę w komorze na śmietanę;
  • urządzenie miało bezpowrotny zawór – tak aby bita śmietana nie cofała się do zbiornika maszyny, zaburzając konsystencję pozostałego płynu i „zapychając” dystrybutor;
  • maszyna do bitej śmietany była łatwa do czyszczenia – nowoczesne urządzenia mają specjalne systemy ułatwiające odkręcanie i mycie newralgicznych elementów. To ważne, ponieważ sprzęt należy czyścić minimum co 2-3 dni;
  • automat do bitej śmietany dawał możliwość regulacji konsystencji mieszanki w prosty i intuicyjny sposób – tak aby nawet w szczycie ruchu w cukierni możliwa była jej szybka i wygodna zmiana.

Gwarancja

Warto zwrócić uwagę, jaką gwarancję ma kupowany sprzęt i w jaki sposób są realizowane usługi serwisowe. To ważna informacja, ponieważ w razie awarii urządzenia naprawa powinna być wykonana w krótkim czasie i – jeśli to tylko możliwe – bezpośrednio w lokalu, aby ograniczyć straty wynikające z przestoju w pracy maszyny. Jeśli masz wątpliwości, jaką maszynę do lodów wybrać, skontaktuj się z naszymi doradcami. Ułatwimy Ci dobór odpowiedniego sprzętu.