Witryna do lodów to centralny element lodziarni. Od jej sprawności i niezawodności zależy przede wszystkim smak serwowanych deserów, za to jej wygląd przyciąga i pomaga zachęcić klientów do sprawienia sobie odrobiny przyjemności. Na rynku dostępnych jest wiele urządzeń tego typu, dlatego nietrudno się pogubić. Czym różnią się poszczególne produkty i którą witrynę na lody wybrać?

Nowoczesne witryny do lodów

Witryna do lodów zwana również konserwatorem jest niezbędna wszędzie tam, gdzie podaje się lody gałkowe. To urządzenie do przechowywania mrożonych smakołyków w odpowiednich warunkach, pozwalające zachować ich właściwą konsystencję i smak. Wyposażone jest w komory, w których umieszcza się pojemniki (tzw. kuwety) z poszczególnymi smakami gotowymi do sprzedaży.

Współczesne maszyny tego typu są higieniczne dzięki wykonaniu ze stali szlachetnej, a także bardzo wygodne w użytkowaniu. Wiele z nich jest wyposażonych w automatyczne systemy odszraniania i rozmrażania oraz podgrzewane szyby, co ułatwia utrzymanie sprzętu w stanie optymalnej efektywności i nienagannej prezencji. Nowoczesne witryny do lodów to również precyzyjna kontrola temperatury i automatyczne alarmy w przypadku wystąpienia usterki. Ponadto tego typu sprzęt zwykle jest bardzo gustowny – w końcu witryna ma również zachęcać do zakupu lodów i odpowiednio eksponować ich walory.

Witryna do lodów gałkowych – dostępne rodzaje

Witryna kojarzy się przede wszystkim z wyeksponowanymi pojemnikami z lodami schowanymi za transparentną szybą. Taki rodzaj urządzenia pozwala na odpowiednią ekspozycję smaków i potrafi skusić klienta czasami jedynie za sprawą apetycznego wyglądu umieszczonych w nim mrożonych deserów. Jednak coraz częściej wybieranym typem konserwatora jest tzw. witryna pozzetti. Przyjrzyjmy się bliżej obu.

Witryna do lodów z ekspozycją

Transparentna witryna na lody gałkowe może mieścić zarówno kilka, jak i kilkadziesiąt smaków lodów. Najczęściej spotykane modele są podłużne i eksponują lody w jednym lub dwóch rzędach. Możliwe jest jednak również wyposażenie lodziarni witryną narożną lub inną o mniej typowym kształcie.

Poza parametrami technicznymi urządzenia warto zwrócić uwagę na sposób umieszczania w nich pojemników, czyli wysokość linii ekspozycyjnej – w niektórych przypadkach lody są widoczne tylko z bliska, ale w innych mogą zapraszać do skosztowania nawet z daleka. Ważnym dodatkiem jest też wbudowane oświetlenie, które ułatwia dokładne przyjrzenie się dostępnym smakom i eksponuje ich walory. Przykładem doskonałego produktu tego typu jest model ISA Supercapri dostępny w kilku wielkościach.

Gdzie sprawdzi się witryna do lodów typu ekspozytor?

Ekspozytor do lodów to rozwiązanie, które sprawdza się przede wszystkim w większych lokalach: w kawiarni, cukierni, piekarni, a także na wyspie w galerii handlowej.

Witryna do lodów ISA Supercapri - mk-komi.pl
Nowoczesne witryny do lodów to urządzenia z szeregiem zaawansowanych systemów zapewniających utrzymanie walorów smakowych i jakościowych mrożonych deserów na najwyższym poziomie. Bardzo często uwagę zwraca też ich ultranowoczesny design.

Witryna pozzetti

Innym obecnie coraz popularniejszym rodzajem konserwatora do lodów jest taki z zamkniętymi pojemnikami ze stali nierdzewnej. Tego typu urządzenie nazywane jest witryną pozzetti (co z języka włoskiego oznacza studzienki). W blacie chowane są głębokie, cylindryczne kuwety z pokrywkami wykonanymi ze stali, niekiedy przeszklonymi. W tym wypadku sprzedawca nie może oczekiwać, że lody skuszą klientów swoim wyglądem, a do identyfikacji smaków używa się jedynie ich nazw i opisów. Witryna do lodów pozzetti ma jednak swoje zalety. Charakteryzuje się przyciągającym wzrok wyglądem w stylu retro, dlatego często jest utożsamiana z wysokiej jakości lodami rzemieślniczymi. Zwykle jest niewielka – najczęściej występuje jako konserwator do lodów na 6 kuwet. Czasami mieści też 4, 6 lub 10 smaków, zawsze ma jednak niewielkie wymiary. Jest również bardziej ekonomiczna w eksploatacji. Polecany model tego typu to np. COF Festival.

Gdzie sprawdzi się witryna pozzetti?

Konserwator do lodów pozzetti często jest używany do sprzedaży lodów na zewnątrz i świetnie nadaje się do tego celu. Doskonale nadaję się przy modelu sprzedaży z „okienka” w bardzomałym lokalu lub też mobilnej lodziarni.

Witryna do lodów pozzetti COF Festival - mk-komi.pl
Witryna do lodów pozzetti uniemożliwia prezentację lodów, ale sama w sobie prezentuje się bardzo ciekawie. Utrzymana w stylistyce retro idealnie pasuje do lodów rzemieślniczych wytwarzanych w kilku smakach.

Witryna mroźnicza do lodów – na jakie parametry zwracać uwagę?

Gdy zdecydujesz już, jaki rodzaj konserwatora do lodów jest najodpowiedniejszy dla Twojego modelu sprzedaży, pora przyjrzeć się jego parametrom i funkcjom.

Dobrej jakości sprzęt powinien mieć:

  • przynajmniej dwustrefowy nawiew na każdy rząd kuwet i wymuszony obieg powietrza – pozwoli to zachować świeżość i wszystkie walory lodów nawet podczas długiego dnia pracy;
  • automatyczny cykl rozmrażania i odszraniania – zapewniający optymalne zużycie energii;
  • ogrzewane szyby – dzięki czemu na witrynie nie zbiera się para;
  • klasę klimatyczną na poziomie odpowiednim poziomie – określa zakres temperatur otoczenia, w którym urządzenie pracuje z optymalną efektywnością, np. zakres od +10 do +30°C;
  • kompresor hermetyczny – sprężarka, która działa z równą wydajnością przy różnych temperaturach

Warto również zwrócić uwagę na design. Witryna do lodów zwykle jest głównym i największym elementem wyposażenia lodziarni, kawiarni czy cukierni. Znacząco determinuje więc wystrój i styl lokalu. Nawet jeśli prowadzisz sprzedaż mobilną lub z „okienka”, będąc klientem, nie sposób nie zauważyć urządzenia, z którego sprzedajesz lody. Najlepsi producenci witryn zapewniają wybór kolorów obudowy urządzenia z palety RAL, co umożliwia dopasowanie ich wyglądu do profilu i wizerunku lokalu.

Jeśli nadal masz wątpliwości co do tego, jaka witryna na lody najlepiej sprawdzi się dla Twojego biznesu, skontaktuj się z MK Komi. Swoim klientom proponujemy nie tylko rewelacyjny sprzęt, ale również profesjonalne doradztwo w zakresie wyposażenia i prowadzenia lodziarni, kawiarni lub cukierni. Zapraszamy!