Witryna witrynie nierówna – różne rodzaje witryn ekspozycyjnych

Nie od dziś wiadomo, że „człowiek je oczami” – dlatego ważne jest pierwsze wrażenie i dopasowanie witryny, w której prezentowane są produkty, nie tylko do ich rodzaju, ale też do wystroju wnętrza. Oprócz wyjątkowego designu, witryny ekspozycyjne powinny spełniać swoje podstawowe funkcje, być energooszczędne i zapewniać komfort w codziennym użytkowaniu.

Na co zwrócić uwagę przy wyborze witryny ekspozycyjnej?

Po pierwsze, rozmiar i oświetlenie. Urządzenie powinno być odpowiednio przystosowane do ilości i wielkości produktów, które zamierzamy w nim eksponować – bo zbyt mała witryna może ograniczać możliwość zaprezentowania pełnej oferty, z kolei za duże urządzenie może sprawić, że produkty będą wyglądać na zbyt rozproszone. Rodzaj oświetlenia wpływa zaś na estetyczne wrażenie prezentowanych w witrynie produktów. Nowoczesne witryny ekspozycyjne wyposażone są w energooszczędne oświetlenie LED, którego barwę (chłodną, ciepłą i neutralną) możemy dostosować do klimatu naszego lokalu.

Po drugie, komfort obsługi i higiena pracy. Witryny ekspozycyjne mają regularny kontakt z żywnością, w związku z tym wymagają regularnego czyszczenia – bo nawet niewielkie okruszki mogą stać się pożywką dla bakterii i grzybów. Ważny jest komfort użytkowania i łatwość w utrzymaniu czystości urządzenia. Dlatego podczas wyboru witryny ekspozycyjnej dla lodziarni, cukierni lub kawiarni warto zwrócić uwagę na takie praktyczne rozwiązania, jak m.in. wyciągane czy uchylne drzwi i szyby czy ruchome półki. To atuty, które z pewnością ułatwią nam codzienne użytkowanie urządzenia oraz jego czyszczenie.

Po trzecie, sposób chłodzenia. Kluczową funkcją witryny ekspozycyjnej, o której nie powinniśmy zapominać przy jej wyborze, jest przechowywanie produktów w odpowiednich warunkach, bo to gwarancja świeżości i jakości. Nowoczesne witryny posiadają systemy chłodzenia pasywnego (tzw. dynamicznego) i statycznego (tzw. grawitacyjnego). Chłodzenie pasywne zapewnia ciągłą cyrkulację i równomierne rozprowadzanie zimnego powietrza wewnątrz komory chłodniczej, zaś statyczne wykorzystuje siłę grawitacji – dlatego poszczególne produkty umieszcza się na różnych wysokościach półek, w zależności od temperatury, w jakiej powinny być przechowywane. Najczęściej urządzenia wyposażone są w elektroniczny panel sterujący z cyfrowym wyświetlaczem, umożliwiając płynną regulację temperatury.

Po czwarte, jakość wykonania. Witryny ekspozycyjne są dostępne w różnych cenach, ale nie zawsze taniej oznacza lepiej – ponieważ tańsze urządzenia mogą być znacznie droższe w codziennej eksploatacji (m.in. większy pobór energii elektrycznej, większa awaryjność itp.). Zdecydowanie warto wziąć pod uwagę także inne kryteria, jak na przykład niezawodność, doświadczenie producenta czy dostępność serwisu i części zamiennych w razie awarii. Docenimy to szczególnie w dłuższej perspektywie użytkowania, podliczając koszty eksploatacji witryny ekspozycyjnej w naszej lodziarni, cukierni i kawiarni.

Witryna witrynie nierówna… a apetyt rośnie w miarę patrzenia

W zależności od przeznaczenia, witryny mogą różnić się sposobem ekspozycji (witryny otwarte, zamknięte i self-service), dostępnymi funkcjami oraz sposobem chłodzenia – wszystko zależy od tego, jaki rodzaj produktu chcemy sprzedawać oraz jaką przestrzenią dysponujemy w naszym lokalu. Jeśli jesteśmy właścicielami dużego lokalu, dobrym wyborem będzie rozległa witryna ekspozycyjna, która już na wejściu będzie przyciągać wzrok naszych gości. Natomiast jeśli ogranicza nas niewielka przestrzeń, możemy postawić na witryny nastawne, które można umieścić na barze czy blacie albo mniejsze urządzenia, na przykład witryna ISA Delta View, która zapewnia maksymalną pojemność przy minimalnej głębokości 80 cm.

Witryna ISA Delta View

Witryna ekspozycyjna w lodziarni, cukierni lub kawiarni powinna przyciągać wzrok i zachęcać do zakupu produktów znajdujących się za szybą. Dlatego wielu producentów tych urządzeń umożliwia personalizację witryn. Te dostępne są w różnych rozmiarach i kształtach (modele proste i narożne), z różnymi rodzajami szyb (proste i zaokrąglone), a nawet w różnych fakturach i kolorach paneli oraz obramowania witryny. Warto wiedzieć, że niektórzy producenci zapewniają możliwość wyboru koloru urządzenia z szerokiej palety kolorów. Dzięki czemu możemy zachować pełną spójność wizualną z naszym lokalem.

Czytaj więcej o witrynach ekspozycyjnych

Rodzaje witryn ekspozycyjnych dla lodziarni, cukierni i kawiarni

Witryny jubilerskie: dla monoporcji i wyrobów czekoladowych

Do przechowywania i prezentacji monoporcji (minideserów), wyrobów czekoladowych i lodów rzemieślniczych idealnie sprawdzi się witryna w typie jubilerskim – czyli taka, dzięki której klient może oglądać produkty w całej okazałości „z góry”. Przykładem jest witryna ISA Kelly , która sprawdza się w najbardziej wymagających wnętrzach z uwagi na prostą linię i czystość kształtów oraz możliwość łączenia kilku witryn, które razem tworzą dłuższe i jednolite (bo bezszczelinowe) powierzchnie ekspozycyjne.

Witryna ISA Kelly

Przeszklone „słupki”: dla tortów, ciast i innych wypieków

Przy ograniczonej powierzchni lokalu dobrze sprawdzają się witryny wysokie i wąskie, na przykład w formie przeszklonego słupka. Takie urządzenie nie zajmuje dużo przestrzeni i idealnie eksponuje wypieki, torty czy ciasta lodowe. Przykładem jest witryna ISA Cristal Tower , gdzie strefa ekspozycyjna ze szkła zapewnia maksymalną widoczność produktu ze wszystkich stron.

Witryna ISA Cristal Tower

Multifunkcyjne witryny: dla ciast, lodów i produktów spożywczych

Przykładem jest witryna ISA Metro, która występuje w wersji zamkniętej (towar podaje sprzedawca) oraz tzw. otwartej self-service (samoobsługowej). Ważną funkcją tego urządzenia jest zmienny zakres temperatur. Dzięki tej funkcji witryna ekspozycyjna ISA Metro może być zastosowana do przechowywania lodów, ciast i innych deserów, a także napojów i innych produktów spożywczych. Znajdzie więc swoje miejsce nie tylko w lodziarni, cukierni czy kawiarni, ale i w delikatesach spożywczych.

Witryna ISA Metro

Wyposażenie lodziarni, cukierni i kawiarni z MK KOMI

Witryna ekspozycyjna to urządzenie, które z założenia ma funkcjonować przez wiele lat. Dlatego zdecydowanie warto postawić na nowoczesne, przyjazne w codziennym użytkowaniu, energooszczędne i niezawodne. Wszystkie te kryteria spełniają uznani producenci witryn, którzy przodują nie tylko w designie urządzeń, ale przede wszystkim w zastosowanych rozwiązaniach technologicznych.

W MK KOMI współpracujemy ze światowymi producentami sprzętów dla lodziarni, cukierni i kawiarni: Hiber, Cattabriga, Icetam1927, COF. Jesteśmy wyłącznym dystrybutorem w Polsce marki ISA – włoskiego producenta witryn ekspozycyjnych dla lodziarni, cukierni i kawiarni.

Jeżeli nie wiesz, jakie urządzenie sprawdzi się najlepiej w Twoim biznesie
– zapraszamy do kontaktu!

Umów się na bezpłatną wycenę