Nie jest tajemnicą, że odpowiednia ekspozycja produktów cukierniczych pozwala zwiększyć ich sprzedaż. Dlatego warto prezentować jak najwięcej dostępnych ciast i deserów w eleganckich witrynach. Trzeba jednak również pamiętać, że witryna chłodnicza na ciasto musi pomóc w zachowaniu walorów smakowych i estetycznych produktów. Sprawdź przegląd modeli od najlepszych producentów i wybierz urządzenie dla siebie.

Witryna chłodnicza na ciasto – najważniejsze cechy i parametry

Jak wybrać właściwe wyposażenie cukierni, kawiarni czy lodziarni? W pierwszej kolejności należy się zapoznać z dostępnymi możliwościami oraz zdefiniować swoje potrzeby. Witryny chłodnicze na ciasto różnią się budową, kształtem, rozmiarami, a także funkcjami i parametrami. Bardzo ważna jest estetyka – witryna powinna przyciągać wzrok i sprawiać, by przechowywane w niej smakołyki prezentowały się możliwie atrakcyjnie. Dostępne są zarówno witryny w formie lad chłodniczych, jak i tak zwane słupki i inne urządzenia. Wiele zależy od tego, gdzie ma stać witryna chłodnicza na ciasto i jak dużą przestrzenią dysponuje lokal. Niewielka szafa w formie słupka może być świetnym wyborem do małego lokalu, szczególnie jeśli ciasta i wyroby cukiernicze stanowią jedynie część jego oferty. Tymczasem rozległa lada chłodnicza na ciasto będzie niezbędna w typowej cukierni, której oferta składa się głównie z wypieków i deserów.

Wybierając witrynę chłodniczą na ciasto, nie można też zapominać o zwróceniu uwagi na:

  • funkcjonalność – np. sposób otwierania, możliwość zmiany położenia półek, podświetlenie,
  • sposób chłodzenia – dynamiczny zapewnia większą stabilność temperatury nawet przy częstym otwieraniu witryny, ale może szybciej przesuszać produkty, o ile nie zastosuje się dodatkowego nawilżania; natomiast statyczny (grawitacyjny) może powodować różnice temperatur w różnych miejscach we wnętrzu witryny;
  • renoma marki i jakość wykonania – lada chłodnicza na ciasto od renomowanego producenta to zwykle gwarancja wysokiej jakości wykonania, świetnej opieki serwisowej i dostępności części zamiennych;
  • gwarancja – należy zwrócić uwagę nie tylko na okres gwarancyjny, ale również na to, to dokładnie obejmuje gwarancja na urządzenie;
  • zużycie energii – witryna chłodnicza na ciasto musi być stale podłączona do prądu, dlatego warto zainwestować w efektywny i energooszczędny system chłodzenia, który pozwoli obniżyć koszty eksploatacyjne.

Wybór konkretnego urządzenia zależy od indywidualnych potrzeb, ale zawsze dobrze jest stawiać na jakość. Nawet jeżeli taka witryna chłodnicza na ciasto będzie droższa, w dłuższej perspektywie czasu zakup zwykle bardziej się opłaci. Jest to związane m.in. z mniejszą awaryjnością, energooszczędnością, wygodą użytkowania czy skutecznością chłodzenia.

Sprawdź też: Schładzarka szokowa – jak działa szokówka gastronomiczna i kiedy warto w nią zainwestować?

Witryna chłodnicza na ciasto – przegląd najpopularniejszych rozwiązań

Szukając wyposażenia cukierni, kawiarni, lodziarni lub innego lokalu gastronomicznego, zawsze warto zwrócić uwagę na popularne rozwiązania. W tej branży nie jest to raczej kwestia mody, a jakości i niezawodności. Jeśli inni chętnie wybierają dany sprzęt do swoich lokali, prawdopodobnie Ty również nie będziesz nim zawiedziony. Poniżej znajdziesz kilka atrakcyjnych propozycji witryn cukierniczych na ciasto, które należą do bestsellerów.

Witryna cukiernicza ISA METRO to klasyczna propozycja wykonana z dbałością o każdy szczegół. To mała witryna chłodnicza na ciasto, która oferuje jednak całkiem sporo miejsca do przechowywania. Maksymalnie prosty kształt sprawia, że dopasuje się do każdego wystroju, a liczne podświetlane półki doskonale wyeksponują Twoje wypieki i desery. To produkt renomowanej włoskiej marki ISA, co zapewnia bezawaryjne działanie i wysoką trwałość. Wszystkie elementy wykonano z najwyższej jakości materiałów – stali nierdzewnej i szkła. Chłodzenie dynamiczne z pojedynczym parownikiem zapewnia zachowanie stałej temperatury i długotrwałą świeżość produktów.

Witryna cukiernicza ISA METRO - mk-komi.pl

Witryna cukiernicza ISA KELLY to lada chłodnicza na ciasto, która cechuje się bardzo prostą, elegancką formą. Świetnie nadaje się nie tylko do kawiarni czy cukierni, ale również do restauracji, w tym takiej w formie bufetu. Idealnie eksponuje każdy produkt i pozwala go obejrzeć z kilku stron. Jest wyposażona w dynamiczny system chłodzenia z pojedynczym parownikiem i oświetlenie. Klasyczny design doskonale komponuje się z użytymi materiałami – stalą nierdzewną i wysokiej jakości szkłem.

Witryna na ciasto ISA KELLY - mk-komi.pl

Witryna cukiernicza ISA CRISTAL TOWER ma formę przeszklonego ze wszystkich stron słupka. Dzięki temu zapewnia bardzo atrakcyjną prezentację produktów. Wbudowane podświetlenie dodatkowo zachęca zaś do ich obejrzenia i zakupu. Jej wysokość może być dopasowana do potrzeb, a elektroniczne sterowanie zapewnia precyzję. Ta szafa chłodnicza na ciasto to kolejna propozycja renomowanej marki ISA, która jest znana z bardzo wysokiej jakości urządzeń chłodniczych. Zastosowany system chłodzenia zapewnia utrzymanie stałej temperatury, a więc zachowanie bezpieczeństwa i jakości ciast, nawet podczas częstego otwierania drzwi.

Witryna cukiernicza ISA CRISTAL TOWER - mk-komi.pl

Odpowiednia witryna chłodnicza na ciasto pomoże Ci zwiększyć sprzedaż i zadowolenie gości, niezależnie od tego, czy prowadzisz kawiarnię, cukiernię, restaurację, hotel, czy też innego rodzaju biznes. Chętnie pomożemy Ci wybrać właściwy model – wystarczy, że się z nami skontaktujesz. Zapraszamy!