Wyposażenie lodziarni, doradztwo, szkolenia, serwis.
Zadzwoń lub napisz i dowiedz się więcej.
Dieta wegańska z roku na rok zyskuje na popularności, nawet w tak „mięsożernym” kraju, jakim jest Polska. Szacuje się, że już ponad 1 mln Polaków to wegetarianie i weganie. Warto wiedzieć, że te dwa sposoby żywienia różnią się od siebie, ponieważ weganie nie spożywają żadnych produktów pochodzenia zwierzęcego. Pytanie więc, z czego produkuje się wegańskie lody naturalne? Wyjaśniamy.
Tradycyjne lody naturalne powstają na bazie trzech składników: cukru, mleka oraz śmietanki. Sęk w tym, że dla weganina taka receptura jest nie do przyjęcia. Zarówno mleko, jak i śmietana to produkty pochodzenia zwierzęcego. Dlatego osoba, która zdecydowała się na dietę wykluczającą takie składniki, nie zostanie klientem lodziarni, która oferuje wyłącznie desery na bazie nabiału.
Mimo to, wcielając się trochę w rolę adwokata diabła, można powiedzieć, że wegan w Polsce jest na razie stosunkowo mało – pytanie więc, czy jest realne zapotrzebowanie na wegańskie lody rzemieślnicze? Zdecydowanie tak, i to z kilku powodów!
Dlatego włączenie wegańskich lodów rzemieślniczych do swojej oferty niesie za sobą duży potencjał biznesowy. Ale tylko pod warunkiem, że w ich przyrządzanie włożysz całe serce i dobrze poznasz sposób ich przygotowywania. Sam fakt, że lody będą wegańskie, to nie wszystko. Muszą jeszcze świetnie smakować i mieć idealną konsystencję, a przy okazji być dostępne w ciekawych wersjach aromatycznych.
Lody wegańskie można przygotować na dwa podstawowe sposoby.
Jak zrobić naprawdę dobre lody wegańskie? Receptur, które można znaleźć na rynku, jest co najmniej kilka. Wiele mówi się na przykład o tym, że bazą dla deseru mogą być… dojrzałe banany, które wystarczy pokroić na plasterki, zamrozić, a następnie zblendować i dobrze napowietrzyć. Potem wystarczy je połączyć z dodatkami, np. z owocami czy orzechami, podobnie zmiksować i gotowe. Taka receptura sprawdzi się jednak raczej w domowych warunkach.
A co zrobić w warunkach lodziarni rzemieślniczej? Mogą to być np.:
Warto poeksperymentować z recepturami – tak aby ostatecznie osiągnąć perfekcję.
Uwaga! Duże znaczenie ma tutaj częste mieszanie zmrożonej masy, jak również jej odpowiednie napowietrzenie. Dlatego potrzebna będzie również dobra maszyna do lodów rzemieślniczych (frezer), która pomoże nadać mieszance optymalna konsystencję.
Warto pamiętać, że lody wegańskie mogą być nieco droższe w produkcji niż tradycyjne – z uwagi na to, że mleko kokosowe, migdałowe czy owsiane są bardziej kosztowne. Jednak klienci nie będą Ci mieli za złe, jeśli potraktujesz je jako „smak premium” i nieco podniesiesz cenę za porcję.