Mobilna lodziarnia to sezonowy biznes o bardzo wysokim potencjale. Pozwala „wyjść frontem do klienta”, czyli pojawić się z ofertą lodów tam, gdzie są chętni do ich zakupu. Jednak zanim zaczniesz planować jej otwarcie, dowiedz się, jakiego wyposażenia będzie potrzebowała Twoja lodziarnia na kółkach.

Lodziarnia na kółkach – dlaczego warto?

Lody to deser, na który największy popyt jest w sezonie wiosenno-letnim i ewentualnie wczesną jesienią. Jednym słowem: wtedy, kiedy temperatury są wysokie, dni długie, a pogoda sprzyja przebywaniu na zewnątrz. Właśnie dlatego przedsiębiorcy, którzy decydują się na prowadzenie całorocznych, stacjonarnych lodziarni, zmagają się ze sporym wyzwaniem. Oczywiście nie jest to bariera nie do przejścia – co potwierdzają historie wielu naszych klientów. Jednak mimo wszystko, jeśli dopiero wkraczasz do świata lodów i szukasz sezonowego zajęcia, lodziarnia mobilna to lepsze rozwiązanie.

Taki biznes:

  • jest znacznie mniej „skomplikowanym logistycznie” przedsięwzięciem – nie musisz chociażby szukać lokalu w atrakcyjnym miejscu;
  • wiąże się z mniejszymi kosztami początkowymi w porównaniu z lodziarnią stacjonarną – nie opłacasz bardzo wysokiego czynszu za lokal, nie musisz mieć aż tak rozbudowanego wyposażenia, a zazwyczaj również możesz ograniczyć kadrę;
  • daje Ci znacznie większą elastyczność działania – lodziarnia na kółkach jest łatwa do przestawienia. Możesz więc z nią wyruszyć in. na festiwale food trucków, promenadę w nadmorskim kurorcie czy na duży koncert w pobliskim mieście. A to znacznie zwiększa potencjał sprzedażowy;
  • daje szanse na nałożenie większej marży na sprzedawane produkty – kiedy docierasz do klienta w miejscu „atrakcyjnym turystycznie”, często możesz sobie pozwolić na podniesienie stawek. A nawet jeśli nie, Twoje koszty działalności są niższe niż przy lokalu stacjonarnym, co również zwiększa dochód na czysto.

 

Czytaj więcej: Lodziarnia na kółkach – jak otworzyć biznes lodowy?

 

Lodziarnia mobilna – jakie wyposażenie jest potrzebne?

Lodziarnia mobilna to dość szerokie pojęcie. Najogólniej chodzi o „pojazd” pozwalający na sprzedaż lodów w modelu street-foodowym, który można łatwo przemieścić. W tę kategorię można wpisać:

  • lodowe food-trucki, a więc specjalne pojazdy przystosowane do potrzeb gastronomicznych,
  • przyczepy, które można ustawić solo, np. przy centrum handlowym, parku rozrywki czy alei na promenadzie,
  • mobilne wózki do lodów, które można ustawić np. przy lokalu gastronomicznym lub w innym miejscu.

Co jest lepszym rozwiązaniem? Porównajmy.

 

Lodziarnia na kółkach w formie mobilnego wózka do lodów - mk-komi.pl

Wózek do lodów ISA Carrettino Classic może stać się Twoją mobilną lodziarnią. Urządzenie jest dostępne w MK KOMI w wersji vintage i bardziej nowoczesnej.

 

Przyczepy – lodziarnie: wady i zalety

„Lodowe food-trucki” oraz przyczepy:

  • dają najszerszy zakres działalności – łatwo jest się z nimi przemieszczać nawet o setki kilometrów. To zatem dobry pomysł, jeżeli szukasz pracy sezonowej z możliwością przenoszenia się na duże odległości albo planujesz jego otwarcie daleko od domu. Przykładowo mieszkasz na Śląsku, a chcesz wyjechać na sezon wakacyjny nad Bałtyk;
  • wymagają poniesienia większego kosztu początkowego – zwłaszcza jeśli chciałbyś zakupić nowy, w pełni dostosowany do Twoich potrzeb pojazd z „zabudową gastronomiczną”,
  • dają szersze możliwości w kwestii menu – można tu np. wstawić automat do lodów soft.

Mobilna lodziarnia na kółkach: wózek – szanse i możliwości

Mobilna lodziarnia w postaci wózka jest rozwiązaniem tańszym niż zakup food trucka. Ponadto:

  • daje możliwość łatwego przemieszczania się na ograniczonym terenie,
  • jest wszystkim, czego potrzebujesz, aby sprzedawać lody typu gelato – wystarczy ją podłączyć do zasilania,
  • wygodnie taki wózek ustawić nawet w wąskiej alejce czy innym „ciasnym” miejscu, co może pozwolić dotrzeć do klientów tam, gdzie konkurencja nie ma wstępu.

Jakiego wyposażenia potrzebuje lodziarnia mobilna?

To, jakie wyposażenie lodziarni będzie Ci potrzebne do prowadzenia mobilnego biznesu, zależy od typu biznesu, w który zainwestujesz. Zasadniczo: jeżeli wybierzesz wózek do lodów, jedyne czego potrzebujesz dodatkowo to lody. Oczywiście taki sprzęt wymaga zasilania prądem.

Przy food trucku gastronomicznym trzeba spełnić określone wymagania BHP i HACCP. Dlatego poza maszyną do lodów soft czy witryną chłodniczą (albo oboma typami urządzeń) będą potrzebne też zlew i umywalka z dostępem do ciepłej wody czy np. szafka na odzież dla pracowników, a także pojemniki na odpady. W innym wypadku sanepid nie dopuści pojazdu do użytku w roli miejsca przygotowywania i serwowania pożywienia.

Przy inwestycji w taki obiekt – zwłaszcza gdy planujesz go ustawić w jednym miejscu na dłuższy czas – warto rozważyć również inwestycję w lodówkę na napoje. Dzięki temu można poprowadzić sprzedaż komplementarną, a tym sposobem zwiększyć „wartość koszyka” jednego klienta.

 

Jak zatem widać, zakres wyposażenia lodziarni na kółkach jest uzależniony od wielu czynników. Jeżeli więc zastanawiasz się nad prowadzeniem biznesu w tej formie, skonsultuj się z naszymi ekspertami. Pomożemy Ci znaleźć rentowny i komfortowy model działalności.