Wyposażenie lodziarni, doradztwo, szkolenia, serwis.
Zadzwoń lub napisz i dowiedz się więcej.
Mobilna lodziarnia to sezonowy biznes o bardzo wysokim potencjale. Pozwala „wyjść frontem do klienta”, czyli pojawić się z ofertą lodów tam, gdzie są chętni do ich zakupu. Jednak zanim zaczniesz planować jej otwarcie, dowiedz się, jakiego wyposażenia będzie potrzebowała Twoja lodziarnia na kółkach.
Lody to deser, na który największy popyt jest w sezonie wiosenno-letnim i ewentualnie wczesną jesienią. Jednym słowem: wtedy, kiedy temperatury są wysokie, dni długie, a pogoda sprzyja przebywaniu na zewnątrz. Właśnie dlatego przedsiębiorcy, którzy decydują się na prowadzenie całorocznych, stacjonarnych lodziarni, zmagają się ze sporym wyzwaniem. Oczywiście nie jest to bariera nie do przejścia – co potwierdzają historie wielu naszych klientów. Jednak mimo wszystko, jeśli dopiero wkraczasz do świata lodów i szukasz sezonowego zajęcia, lodziarnia mobilna to lepsze rozwiązanie.
Taki biznes:
Czytaj więcej: Lodziarnia na kółkach – jak otworzyć biznes lodowy?
Lodziarnia mobilna to dość szerokie pojęcie. Najogólniej chodzi o „pojazd” pozwalający na sprzedaż lodów w modelu street-foodowym, który można łatwo przemieścić. W tę kategorię można wpisać:
Co jest lepszym rozwiązaniem? Porównajmy.
„Lodowe food-trucki” oraz przyczepy:
Mobilna lodziarnia w postaci wózka jest rozwiązaniem tańszym niż zakup food trucka. Ponadto:
To, jakie wyposażenie lodziarni będzie Ci potrzebne do prowadzenia mobilnego biznesu, zależy od typu biznesu, w który zainwestujesz. Zasadniczo: jeżeli wybierzesz wózek do lodów, jedyne czego potrzebujesz dodatkowo to lody. Oczywiście taki sprzęt wymaga zasilania prądem.
Przy food trucku gastronomicznym trzeba spełnić określone wymagania BHP i HACCP. Dlatego poza maszyną do lodów soft czy witryną chłodniczą (albo oboma typami urządzeń) będą potrzebne też zlew i umywalka z dostępem do ciepłej wody czy np. szafka na odzież dla pracowników, a także pojemniki na odpady. W innym wypadku sanepid nie dopuści pojazdu do użytku w roli miejsca przygotowywania i serwowania pożywienia.
Przy inwestycji w taki obiekt – zwłaszcza gdy planujesz go ustawić w jednym miejscu na dłuższy czas – warto rozważyć również inwestycję w lodówkę na napoje. Dzięki temu można poprowadzić sprzedaż komplementarną, a tym sposobem zwiększyć „wartość koszyka” jednego klienta.
Jak zatem widać, zakres wyposażenia lodziarni na kółkach jest uzależniony od wielu czynników. Jeżeli więc zastanawiasz się nad prowadzeniem biznesu w tej formie, skonsultuj się z naszymi ekspertami. Pomożemy Ci znaleźć rentowny i komfortowy model działalności.