Potrzebne Ci dobre urządzenia do produkcji lodów i zastanawiasz się, jaki sprzęt wybrać? Nie ma jednego, uniwersalnego zestawu, który pasowałby do każdego lokalu gastronomicznego. Jeżeli jednak jesteś na etapie urządzania lodziarni, dowiedz się, jaki sprzęt musi do niej trafić zdaniem ekspertów MK KOMI.

Urządzenia do produkcji lodów – czego potrzebujesz na start?

Produkcja lodów rzemieślniczych to znacznie bardziej skomplikowany proces, niż może się wydawać. Nie wystarczy po prostu wymieszać ze sobą mleko, śmietankę, cukier oraz dodatki, a następnie wstawić do zamrażarki. Aby lody stały się przyjemnie kremowe i puszyste, a przy tym były wolne od szkodliwych drobnoustrojów, trzeba skorzystać z profesjonalnych urządzeń do produkcji lodów. Oto te najważniejsze, które cieszą się największą popularnością wśród naszych klientów.

Czytaj też: Jak założyć lodziarnię – lista formalności

Maszyna do lodów włoskich – idealny plan minimum

Zanim przejdziemy do maszyn, które pozwalają na produkcję lodów typu gelato, warto wspomnieć o sprzęcie do przygotowywania tego zmrożonego deseru w wersji soft. Maszyny do lodów włoskich na bieżąco mrożą mieszankę – w momencie jej nakładania do kubeczka czy rożka. Dlatego jeżeli chcesz uzupełnić ofertę swojej kawiarni czy cukierni lub prowadzić sezonową sprzedaż lodów włoskich – to dobra opcja. To jedyne urządzenie, którego będziesz potrzebować, ale… da Ci ono ograniczone możliwości produkcji.

Maszyna do lodów włoskich Cattabriga BIB 401 - mk-komi.pl

Maszyna do lodów włoskich Cattabriga BIB 401 to jeden z naszych bestsellerów w tej kategorii.

Frezer do lodów tradycyjnych – gdy planujesz produkcję gelato

Produkcja tradycyjnych lodów typu gelato wymaga wykorzystania frezera. To urządzenie, które służy do zmrażania deseru przy jego ciągłym mieszaniu. To właśnie sekret delikatnej, puszystej i kremowej konsystencji.

Frezer Multifreeze Basic Cattabriga - mk-komi.pl

Frezer do lodów tradycyjnych Cattabriga Multifreeze Basic cieszy się popularnością wśród naszych klientów. Urządzenie zapewnia możliwość wyboru wielkości wsadu (ważne przy mniejszej produkcji!) i aż 11 wgranych receptur.

Czytaj też: Maszyny do lodów – na co zwracać uwagę przy wyborze?

Pasteryzator do lodów – niezbędny w każdej lodziarni

Pasteryzacja lodów to ważny element procesu produkcji. Eliminuje z powstającej na bazie śmietany i mleka mieszanki szkodliwe drobnoustroje i nadaje jej kremową, emulsyjną konsystencję. Dlatego nie można go pominąć w wyposażeniu lodziarni.

Możesz jednak zdecydować się np. na:

  • urządzenie 2w1, łączące funkcje pasteryzatora i frezera – to dobre rozwiązanie np. do mniejszych lodziarni. Jednym z popularniejszych modeli jest Cattabriga Compacta Vario Elite,
  • pasteryzator i dojrzewalnik do lodów w jednym – dzięki temu nie będzie trzeba inwestować w dodatkowe miejsce do dojrzewania mieszanki. Może być to np. urządzenie Cattabriga Easymix. To także jeden z bestsellerów MK KOMI.
Pasteryzator i dojrzewalnik EASYMIX - mk-komi.pl

Pasteryzator i dojrzewalnik do lodów EASYMIX pozwala zredukować czas pełnego cyklu białej bazy nawet do 90 min i nie doprowadza do karmelizacji mieszanki.

Szokówka – sposób na lody o konsystencji nieba

Szokówka pozwala na chłodzenie i mrożenie szokowe mieszanki po wyjęciu z frezera. W efekcie nie tworzą się w niej kryształki lodu, które niekorzystnie wpływałyby na konsystencję gotowego deseru. Jednym z popularnych modeli jest szokownik HIELO HG.

Szokownik Hiber Hielo HG06 - mk-komi.pl

Szokownik Hiber Hielo HG06 mieści 6 kuwet pozzetti lub 160x360x120 albo 4 kuwety 250x360x120.

Szafa mroźnicza i szafa chłodnicza do lodów – więcej niż przechowywanie

Szafy chłodnicze i mroźnicze to urządzenia, do których trafia zmrożona mieszanka lodowa, zanim zostanie wystawiona na sprzedaż. Urządzenia muszą zapewniać optymalne warunki termiczne, być łatwe do utrzymania w czystości oraz energooszczędne. Przy wyborze warto się kierować m.in. pojemnością danego modelu.

Szafa mroźnicza Hiber AGF - mk-komi.pl

Szafa mroźnicza Hiber AGF zapewnia nowoczesny system wentylacji SMART i technologię szybkiej regeneracji temperatury. To jeden z bestsellerów MK KOMI.

Witryny na lody – urządzenia do bezpośredniej sprzedaży

Poza urządzeniami do produkcji lodów potrzebujesz też witryny do lodów gałkowych. To tu trafią kuwety z gotowym, zmrożonym deserem do bezpośredniej sprzedaży. Jaki model wybrać? Wszystko zależy od tego, ile smaków lodów będziesz oferować i jakie są Twoje możliwości „lokalowe”. Popularnością w lodziarniach tradycyjnych cieszą się np. witryny pozzetti, takie jak COF FESTIVAL New. Niewielkie, w stylu retro, a zarazem funkcjonalne.

COF FESTIVAL New - mk-komi.pl

Beżowa kolorystyka tej witryny prezentuje się bardzo designersko, przez co przyciąga wzrok klienta.

Sprawdź też: Jak otworzyć lodziarnię – 4 pytania na dobry początek

To oczywiście tylko przykładowe urządzenia do produkcji lodów, które mogą trafić na wyposażenie Twojego lokalu. Aby wybrać te najlepiej dopasowane do jego potrzeb, zadzwoń lub napisz do specjalistów MK KOMI. Podpowiemy, na które się zdecydować!