Wyposażenie lodziarni, doradztwo, szkolenia, serwis.
Zadzwoń lub napisz i dowiedz się więcej.
Potrzebne Ci dobre urządzenia do produkcji lodów i zastanawiasz się, jaki sprzęt wybrać? Nie ma jednego, uniwersalnego zestawu, który pasowałby do każdego lokalu gastronomicznego. Jeżeli jednak jesteś na etapie urządzania lodziarni, dowiedz się, jaki sprzęt musi do niej trafić zdaniem ekspertów MK KOMI.
Produkcja lodów rzemieślniczych to znacznie bardziej skomplikowany proces, niż może się wydawać. Nie wystarczy po prostu wymieszać ze sobą mleko, śmietankę, cukier oraz dodatki, a następnie wstawić do zamrażarki. Aby lody stały się przyjemnie kremowe i puszyste, a przy tym były wolne od szkodliwych drobnoustrojów, trzeba skorzystać z profesjonalnych urządzeń do produkcji lodów. Oto te najważniejsze, które cieszą się największą popularnością wśród naszych klientów.
Czytaj też: Jak założyć lodziarnię – lista formalności
Zanim przejdziemy do maszyn, które pozwalają na produkcję lodów typu gelato, warto wspomnieć o sprzęcie do przygotowywania tego zmrożonego deseru w wersji soft. Maszyny do lodów włoskich na bieżąco mrożą mieszankę – w momencie jej nakładania do kubeczka czy rożka. Dlatego jeżeli chcesz uzupełnić ofertę swojej kawiarni czy cukierni lub prowadzić sezonową sprzedaż lodów włoskich – to dobra opcja. To jedyne urządzenie, którego będziesz potrzebować, ale… da Ci ono ograniczone możliwości produkcji.
Produkcja tradycyjnych lodów typu gelato wymaga wykorzystania frezera. To urządzenie, które służy do zmrażania deseru przy jego ciągłym mieszaniu. To właśnie sekret delikatnej, puszystej i kremowej konsystencji.
Czytaj też: Maszyny do lodów – na co zwracać uwagę przy wyborze?
Pasteryzacja lodów to ważny element procesu produkcji. Eliminuje z powstającej na bazie śmietany i mleka mieszanki szkodliwe drobnoustroje i nadaje jej kremową, emulsyjną konsystencję. Dlatego nie można go pominąć w wyposażeniu lodziarni.
Możesz jednak zdecydować się np. na:
Szokówka pozwala na chłodzenie i mrożenie szokowe mieszanki po wyjęciu z frezera. W efekcie nie tworzą się w niej kryształki lodu, które niekorzystnie wpływałyby na konsystencję gotowego deseru. Jednym z popularnych modeli jest szokownik HIELO HG.
Szafy chłodnicze i mroźnicze to urządzenia, do których trafia zmrożona mieszanka lodowa, zanim zostanie wystawiona na sprzedaż. Urządzenia muszą zapewniać optymalne warunki termiczne, być łatwe do utrzymania w czystości oraz energooszczędne. Przy wyborze warto się kierować m.in. pojemnością danego modelu.
Poza urządzeniami do produkcji lodów potrzebujesz też witryny do lodów gałkowych. To tu trafią kuwety z gotowym, zmrożonym deserem do bezpośredniej sprzedaży. Jaki model wybrać? Wszystko zależy od tego, ile smaków lodów będziesz oferować i jakie są Twoje możliwości „lokalowe”. Popularnością w lodziarniach tradycyjnych cieszą się np. witryny pozzetti, takie jak COF FESTIVAL New. Niewielkie, w stylu retro, a zarazem funkcjonalne.
Sprawdź też: Jak otworzyć lodziarnię – 4 pytania na dobry początek
To oczywiście tylko przykładowe urządzenia do produkcji lodów, które mogą trafić na wyposażenie Twojego lokalu. Aby wybrać te najlepiej dopasowane do jego potrzeb, zadzwoń lub napisz do specjalistów MK KOMI. Podpowiemy, na które się zdecydować!