Wyposażenie lodziarni, doradztwo, szkolenia, serwis.
Zadzwoń lub napisz i dowiedz się więcej.
Robienie lodów na pozór wydaje się bardzo proste. Mleko, śmietanka, cukier… przepis wygląda na łatwy. No właśnie. Wygląda. Jeśli jednak chcesz zamienić robienie lodów w biznes, musisz wiedzieć o tym rzemiośle znacznie więcej. Sposobem na poszerzenie wiedzy oraz umiejętności jest uczestnictwo w szkoleniach lodziarskich. Dowiedz się więcej na ich temat.
W ostatnich latach branża lodziarska bardzo się rozwija. Zmieniają się też oczekiwania klientów. Dziś coraz częściej poszukują oni w lodziarniach autentycznych, naturalnych receptur i oryginalnych smaków – dalekich od tych, które można kupić w sklepie. Dlatego jeżeli chcesz odnieść sukces w tym sektorze i wyróżnić się na tle konkurencji, musisz zaoferować swoim klientom coś wyjątkowego. Bazowanie na gotowych lodach przemysłowych, dostarczanych przez zewnętrznego producenta nie zawsze wystarcza. Nie zawsze też jest najtańszym i najbardziej dogodnym modelem działania. Wniosek? Najlepszym sposobem na przyciągnięcie klientów jest samodzielne robienie lodów. I to nie „jakichkolwiek”, ale naprawdę smacznych, bazujących na naturalnych składnikach i dopasowanych do oczekiwań nowoczesnego klienta. W tym, by stworzyć naprawdę oryginalną i atrakcyjną ofertę i dobry model biznesowy, pomogą właśnie szkolenia lodziarskie.
Z uwagi na opisaną powyżej sytuację rynkową, można powiedzieć, że szkolenia lodziarskie mogą być dziś potrzebne każdemu, kto chce osiągnąć sukces w tej branży. Odpowiednio dobrany kurs pomoże zdobyć wiedzę oraz doświadczenie osobom, które:
Warto pamiętać, że boom na lody powoduje, że trendy w branży lodziarskiej zmieniają się właściwie co sezon. Kurs robienia lodów lub zajęcia o podobnej tematyce pozwala też być z nimi na bieżąco. Czytaj więcej: Czy opłaca się otworzyć lodziarnię?
Szkolenia lodziarskie są bardzo zróżnicowane pod względem tematyki oraz formuły spotkań. Dlatego to, czego się nauczysz na takich zajęciach, zależy od wybranej tematyki, a także sposobu prowadzenia kursu. Oto przegląd przykładowych zajęć, które są dostępne.
To warsztaty lodziarskie przeznaczone dla osób stawiających pierwsze kroki w tej wymagającej branży. Najczęściej mają otwartą formułę, co oznacza, że może się na nie zapisać każdy zainteresowany poznaniem tajników przyrządzania lodów i prowadzenia lodziarni. Zagadnienia, które są poruszane na takich szkoleniach wprowadzających, mogą dotyczyć m.in.:
Takie kursy mogą trwać – w podstawowej wersji – kilka dni. Najczęściej są podzielone na segmenty teoretyczne i praktyczne. W MK KOMI odbywają się w specjalnym laboratorium, w którym kursanci krok po kroku dowiadują się, na czym polega robienie lodów i jak zapewnić ich najwyższą jakość oraz unikalny smak.
Podstawowy kurs robienia lodów wystarczy na dobry początek – także tym, którzy zamiast otwierać własny biznes chcą znaleźć zatrudnienie w lokalu gastronomicznym. Jednak odpowiednie zajęcia znajdą dla siebie również „zaawansowani”. Podczas kursu – najczęściej szytego na miarę i dopasowanego do indywidualnych potrzeb firmy – można np.:
Co ważne, szkolenia lodziarskie mogą się odbyć również w siedzibie klienta. W efekcie eksperci mogą np. na miejscu przeszkolić pracowników z obsługi konkretnych urządzeń lub przyjrzeć się pracy zespołu i wskazać, co można w niej poprawić.
W MK KOMI warsztaty lodziarskie prowadzimy w specjalnie do tego celu stworzonym laboratorium. Nasze szkolenia są bezpłatne.
W MK KOMI – nic. Nasze szkolenia lodziarskie są bezpłatne niezależnie od:
Jeżeli chcesz poznać więcej szczegółów lub interesuje Cię harmonogram najbliższych szkoleń organizowanych przez MK KOMI, zadzwoń lub napisz!