Robienie lodów na pozór wydaje się bardzo proste. Mleko, śmietanka, cukier… przepis wygląda na łatwy. No właśnie. Wygląda. Jeśli jednak chcesz zamienić robienie lodów w biznes, musisz wiedzieć o tym rzemiośle znacznie więcej. Sposobem na poszerzenie wiedzy oraz umiejętności jest uczestnictwo w szkoleniach lodziarskich. Dowiedz się więcej na ich temat.

Szkolenia lodziarskie – czy na pewno są potrzebne?

W ostatnich latach branża lodziarska bardzo się rozwija. Zmieniają się też oczekiwania klientów. Dziś coraz częściej poszukują oni w lodziarniach autentycznych, naturalnych receptur i oryginalnych smaków – dalekich od tych, które można kupić w sklepie. Dlatego jeżeli chcesz odnieść sukces w tym sektorze i wyróżnić się na tle konkurencji, musisz zaoferować swoim klientom coś wyjątkowego. Bazowanie na gotowych lodach przemysłowych, dostarczanych przez zewnętrznego producenta nie zawsze wystarcza. Nie zawsze też jest najtańszym i najbardziej dogodnym modelem działania. Wniosek? Najlepszym sposobem na przyciągnięcie klientów jest samodzielne robienie lodów. I to nie „jakichkolwiek”, ale naprawdę smacznych, bazujących na naturalnych składnikach i dopasowanych do oczekiwań nowoczesnego klienta. W tym, by stworzyć naprawdę oryginalną i atrakcyjną ofertę i dobry model biznesowy, pomogą właśnie szkolenia lodziarskie.

Dla kogo są warsztaty lodziarskie?

Z uwagi na opisaną powyżej sytuację rynkową, można powiedzieć, że szkolenia lodziarskie mogą być dziś potrzebne każdemu, kto chce osiągnąć sukces w tej branży. Odpowiednio dobrany kurs pomoże zdobyć wiedzę oraz doświadczenie osobom, które:

  • stawiają pierwsze kroki w branży lodziarskiej – dopiero planują otwarcie działalności na tym polu,
  • mają lokal gastronomiczny o zbliżonym profilu i chcą poszerzyć swoją ofertę o sprzedaż lodów włoskich czy kraftowych,
  • prowadzą lodziarnię, ale chcą udoskonalić swój model biznesowy lub poznać nowe trendy i receptury na mrożone desery.

Warto pamiętać, że boom na lody powoduje, że trendy w branży lodziarskiej zmieniają się właściwie co sezon. Kurs robienia lodów lub zajęcia o podobnej tematyce pozwala też być z nimi na bieżąco. Czytaj więcej: Czy opłaca się otworzyć lodziarnię?

Warsztaty lodziarskie w praktyce – czego można się na nich nauczyć?

Szkolenia lodziarskie są bardzo zróżnicowane pod względem tematyki oraz formuły spotkań. Dlatego to, czego się nauczysz na takich zajęciach, zależy od wybranej tematyki, a także sposobu prowadzenia kursu. Oto przegląd przykładowych zajęć, które są dostępne.

Wprowadzające szkolenia lodziarskie

To warsztaty lodziarskie przeznaczone dla osób stawiających pierwsze kroki w tej wymagającej branży. Najczęściej mają otwartą formułę, co oznacza, że może się na nie zapisać każdy zainteresowany poznaniem tajników przyrządzania lodów i prowadzenia lodziarni. Zagadnienia, które są poruszane na takich szkoleniach wprowadzających, mogą dotyczyć m.in.:

  • prawnych i sanitarnych wymagań wobec lodziarni,
  • podstawowych technik produkcji lodów,
  • różnych modeli biznesowych prowadzenia lodziarni (np. mobilna lodziarnia vs punkt stacjonarny),
  • maszyn i urządzeń do produkcji lodów, które są niezbędne w lokalu serwujących lody rzemieślnicze czy włoskie.

Takie kursy mogą trwać – w podstawowej wersji – kilka dni. Najczęściej są podzielone na segmenty teoretyczne i praktyczne. W MK KOMI odbywają się w specjalnym laboratorium, w którym kursanci krok po kroku dowiadują się, na czym polega robienie lodów i jak zapewnić ich najwyższą jakość oraz unikalny smak.

Warsztaty lodziarskie dla zaawansowanych

Podstawowy kurs robienia lodów wystarczy na dobry początek – także tym, którzy zamiast otwierać własny biznes chcą znaleźć zatrudnienie w lokalu gastronomicznym. Jednak odpowiednie zajęcia znajdą dla siebie również „zaawansowani”. Podczas kursu – najczęściej szytego na miarę i dopasowanego do indywidualnych potrzeb firmy – można np.:

  • zapoznać się z bardziej zaawansowanymi technikami i niuansami robienia lodów – np. opanować przyrządzanie wegańskich receptur,
  • zaznajomić się z nowymi przepisami na lody kraftowe,
  • poznać skuteczne strategie marketingowe, które pomagają zwiększyć sprzedaż, nie tylko w wysokim sezonie.

Co ważne, szkolenia lodziarskie mogą się odbyć również w siedzibie klienta. W efekcie eksperci mogą np. na miejscu przeszkolić pracowników z obsługi konkretnych urządzeń lub przyjrzeć się pracy zespołu i wskazać, co można w niej poprawić.

Kurs robienia lodów - mk-komi.pl

W MK KOMI warsztaty lodziarskie prowadzimy w specjalnie do tego celu stworzonym laboratorium. Nasze szkolenia są bezpłatne.

Ile kosztuje kurs robienia lodów?

W MK KOMI – nic. Nasze szkolenia lodziarskie są bezpłatne niezależnie od:

  • formuły zajęć,
  • zakresu tematycznego,
  • miejsca organizacji szkolenia (siedziba MK KOMI lub u klienta),
  • liczby uczestników.

Jeżeli chcesz poznać więcej szczegółów lub interesuje Cię harmonogram najbliższych szkoleń organizowanych przez MK KOMI, zadzwoń lub napisz!