Chcesz produkować lody rzemieślnicze i prowadzić ich sprzedaż? Jeśli tak, na wyposażeniu lokalu będzie Ci potrzebna dobra szafa mroźnicza. To urządzenie, które zapewni optymalne warunki przechowywania zmrożonego deseru do czasu, aż trafi on do witryny sprzedażowej, a potem do klienta. Dowiedz się więcej o tym sprzęcie.

Szafy mroźnicze – czym się różnią od klasycznej zamrażarki?

Szafy mroźnicze są urządzeniami, które można porównać do klasycznych zamrażarek. Jest w nich utrzymywana niska temperatura, poniżej zera – dopasowana do wymagań, jakie stawiają przechowywane wewnątrz produkty.

Warto przy tym pamiętać, że szafa mroźnicza do lodów nie służy stricte do zamrażania deseru. Odpowiednią temperaturę uzyskuje on we frezerze – tam, w trakcie zamarzania, lody są mieszane, aby uzyskały optymalną konsystencję. Później powinny trafić do szokownika, w którym panuje bardzo niska temperatura, a dopiero potem do szafy mroźniczej. Jej zadaniem jest utrzymanie właściwej temperatury – tak aby lody przełożone do witryny mroźniczej, już do sprzedaży, miały właściwą konsystencję. Nie może więc ona być ani zbyt niska (powoduje „skamieniałość” deseru), ani za wysoka (skraca czas przechowywania lodów).

Co wyróżnia szafy mroźnicze do lodów?

Szafa mroźnicza na lody jest urządzeniem, które różni się od bardziej uniwersalnych modeli, jak również np. od szaf przeznaczonych do ekspozycji zamrożonych deserów. Czym? Oto najistotniejsze wyróżniki.

Czytaj także: Biznes lodowy – ile trzeba zainwestować w urządzenia?

Pojemność komory mroźnej

Szafy mroźnicze do lodów to urządzenia o zróżnicowanej pojemności, które jednocześnie pozwalają na przechowanie od kilkunastu do kilkudziesięciu kuwet z zamrożonymi lodami. Zasadniczo wielkością przypominają jednak standardowe lodówki. A ile dokładnie lodów mogą pomieścić? To zależy od modelu.

Przykładowo szafa mroźnicza HIBER AGF 0062 jest odpowiednia do przechowania 48 kuwet o rozmiarach 360×165 lub 31 o wymiarach 360×250, natomiast model AGF 82.2 pomieści odpowiednio 60 mniejszych kuwet i 40 większych. Oznacza to, że możesz dobrać wielkość szafy mroźniczej do skali, na ją produkujesz lody rzemieślnicze.

Jeżeli np. tworzysz tylko kilka smaków lodów dziennie, na potrzeby jednego lokalu, będzie Ci potrzebny mniejszy przechowalnik. Jeżeli jednak prowadzisz sprzedaż w kilku punktach lub na większą skalę (zwłaszcza w środku wysokiego sezonu), może Ci się przydać większe urządzenie.

Szafa mroźnicza Hiber AGF - mk-komi.pl

Szafa mroźnicza Hiber AGF to urządzenie dostępne w wielu wariantach różniących się pojemnością.

Temperatura pracy

Szafa mroźnicza na lody musi zapewnić możliwość precyzyjnego ustawienia temperatury przechowywania lodów. Najczęściej w przedziale od ok. -12 do -30°C. Warto pamiętać, że innych warunków przechowywania wymagają klasyczne lody gałkowe typu gelato, innych kremowe lody rzemieślnicze, a jeszcze innych sorbety czy mrożone jogurty. Dlatego urządzenie musi dawać możliwość precyzyjnego ustawienia tego parametru.

System chłodzenia

W szafach mroźniczych do lodów najczęściej stosowane są agregaty chłodnicze typu monoblock – zapewniające możliwość ustawienia jednej, jednolitej temperatury. Istotne jest jednak, że musi w nich występować system cyrkulacji powietrza z przenośnikiem przepływowym. Ta funkcja pozwala na naprawdę równomierne rozprowadzanie chłodu. Zapobiega to np. sytuacji, w których kuwety z lodami umieszczone z tyłu są oszronione, a te z przodu – „niedomrożone”.  Z tego samego powodu w chłodniach mroźniczych znajduje się system odparowywania wody, który zapobiega jej zbieraniu się, a co za tym idzie – powstawaniu szronu.

Izolacja termiczna

W szafach mroźniczych do lodów bardzo ważna jest wysokiej jakości izolacja – jest szczególnie istotna w miesiącach letnich, kiedy temperatury na zewnątrz dają się we znaki. Wysokiej klasy urządzenia są wyposażone we wzmocnioną i bardzo gęstą oraz grubą warstwę izolacji, bez HCFC, co zapobiega utracie chłodu nawet w trudnych warunkach.

Precyzyjne sterowanie

Dobre szafy mroźnicze na lody pozwalają na stałą kontrolę i monitorowanie poprawności swojej pracy. To ważne choćby z uwagi na wymogi HACCP, ale też stan oraz jakość przechowywanych deserów. Najbardziej zaawansowane modele umożliwiają nawet podłączenie do Internetu. Oznacza to, że osoba nadzorująca może sprawdzić stan i poprawność działania sprzętu nawet zdalnie i zostanie powiadomiona, gdyby doszło do awarii. A to pozwala zapobiec stratom produktowym.

Dobra szafa mroźnicza do lodów – jak ją wybrać?

Szafy mroźnicze do lodów to szeroka kategoria produktów. Dlatego nie istnieje jedno, uniwersalne urządzenie, które będzie odpowiadało potrzebom każdego lokalu. Warto więc swój wybór skonsultować z ekspertami, którzy przeanalizują Twoje potrzeby i wskażą najlepszy model.

Potrzebujesz takiej porady? Chcesz wiedzieć, ile kosztuje szafa mroźnicza i jaki jeszcze sprzęty będzie Ci potrzebny? Zadzwoń lub napisz do doradców MK KOMI. Przedstawimy Ci wszystkie niezbędne informacje.