Szafy chłodnicze i mroźnicze to urządzenia, które często są ze sobą utożsamiane. Tymczasem w rzeczywistości – chociaż ich zasada działania jest podobna – pełnią inne funkcje. Za co więc odpowiada szafa chłodnicza, a za co szafa mroźnicza i czym wyróżniają się ich poszczególne wersje? Zobacz więcej i sprawdź, jakiego sprzętu potrzebujesz w swoim lokalu.

Szafy chłodnicze i mroźnicze – co je łączy?

Zarówno szafy chłodnicze, jak i szafy mroźnicze są przeznaczone do przechowywania produktów spożywczych w określonej, niskiej temperaturze. Mogą mieć też podobne kształty czy sposób ułożenia regałów. Bywa tak, że na pierwszy rzut oka nie da się ich odróżnić od siebie wizualnie, bez sprawdzenia parametrów pracy. Większość tych urządzeń przypomina duże lodówki.

Ponadto zarówno szafa mroźnicza, jak i chłodnicza są przeznaczone do użytku profesjonalnego. Są więc stosowane przede wszystkim w lokalach gastronomicznych o różnych profilach działalności. Na tym jednak podobieństwa między nimi właściwie się kończą.

Szafa chłodnicza a szafa mroźnicza – co je różni?

Podstawową różnicą, jaka występuje między szafami chłodniczymi a mroźniczymi, jest temperatura wewnątrz urządzeń. I tak:

  • szafy chłodnicze są przeznaczone do chłodzenia produktów, więc zakres temperatur w nich oscyluje w granicach ok. 0-20° Na przykład szafa cukiernica APN481/V, która jest dostępna w naszej ofercie pracuje w zakresie od -3°C do +18°C,
  • szafy mroźnicze pozwalają na mrożenie produktów spożywczych – na przykład profesjonalny przechowalnik AGF0062 pracuje w temperaturach od -30°C do -12°

Ta różnica pociąga oczywiście za sobą konsekwencje – zarówno związane z tym, co i jak długo można przechowywać w obu typach urządzeń, jak i gdzie są one stosowane.

Szafa chłodnicza APN - mk-komi.pl

Profesjonalna szafa chłodnicza APN wyglądem przypomina tradycyjną lodówkę.

Szafy chłodnicze – co można tam przechowywać?

Witryna szafa chłodnicza to wyposażenie przeznaczone przede wszystkim dla cukierni, kawiarni czy sklepów spożywczych, a także restauracji. Chodzi zatem o lokale, które serwują m.in.:

  • słodkie desery z kremem czy bitą śmietaną,
  • produkty zawierające mleko i jego przetwory,
  • wyroby czekoladowe, które zwłaszcza latem mogą się roztopić,
  • różnego rodzaju sałatki owocowe, koktajle, kanapki i tym podobne produkty.

Oczywiście będą one też przydatne do przechowywania nabiału czy napojów w sklepie spożywczym.

To jednak nie wszystko. Profesjonalne szafy chłodnicze sprawdzają się też np. przy produkcji pralinek czy innych dekoracji z czekolady – choćby do tortów. Na przykład w naszej ofercie znajdziesz urządzenia z funkcją praliny, której włączenie pozwala uzyskanie i utrzymanie idealnej konsystencji wyrobów czekoladowych.

Szafy mroźnicze – co można tam przechowywać?

Szafa mroźnicza służy do przechowywania mrożonych produktów spożywczych. W branży cukierniczej najczęściej wykorzystywana jest oczywiście szafa mroźnicza do lodów. Takie urządzenie ma specjalny układ półek, który jest przystosowany do wygodnego przechowywania kuwet ze zmrożonym deserem. Ale to nie jedyne zastosowanie.

Szafy mroźnicze można wykorzystać również w restauracjach i barach – do tymczasowego przechowywania zamrożonej żywności, np. pierogów czy innych potraw, które można szybko odgrzać i zaserwować klientowi.

Dowiedz się więcej: Szafy mroźnicze – czym są i do czego służą?

Szafa chłodniczo-mroźnicza: czy to dobre rozwiązanie dla gastronomii?

Jak pokazuje powyższy opis, są lokale, którym mogą być przydatne szafy chłodnicze i mroźnicze. Pytanie więc, czy dwóch urządzeń nie może zastąpić jedna szafa chłodniczo-mroźnicza? Takie urządzenie działa na zasadzie domowej lodówko-zamrażarki. Jest więc wyposażone w (co najmniej) dwa oddzielne agregaty oraz dwie komory. W każdej z nich może być utrzymywana inna temperatura.

Są sytuacje, w których takie urządzenie może być najlepszym wyborem. Przykład? Szafa mroźniczo-chłodnicza może się przydać w małym lokalu gastronomicznym, na którego zapleczu jest mało miejsca. Jeśli na przykład prowadzisz sklep, a dodatkowo sprzedajesz torty na zamówienie oraz zmrożone desery – takie urządzenie w zupełności wystarczy.

Jednak takie urządzenie nie sprawdzi się wszędzie. Przykładowo w cukierni, w której nie są sprzedawane żadne zamrożone desery, część mroźnicza szafy byłaby zbędna. Natomiast w lodziarni potrzebna jest tylko szafa mroźnicza – lodów nie można przechowywać w plusowej temperaturze nawet tuż przed podaniem. Trzeba zatem świadomie wybrać odpowiednie urządzenie.

Gdzie kupić najlepsze szafy chłodnicze i mroźnicze?

Jeżeli potrzebujesz nowej szafy chłodniczej czy mroźniczej, ale nie wiesz dokładnie, jaki sprzęt będzie najlepszy dla Twojej cukierni czy lodziarni, skontaktuj się z nami. Nie ryzykuj kupowania sprzętu „na oko”. Lepiej omów z doradcą swoje potrzeby i dowiedz się, jaki sprzęt będzie najodpowiedniejszym wyborem.

Zadzwoń lub napisz do naszych specjalistów. Porozmawiajmy bez zobowiązań – dowiedz się, jakie masz przed sobą opcje!