Lody – choć popularne od wielu dekad – obecnie przeżywają swój renesans, zwłaszcza w rzemieślniczej, tradycyjnej odsłonie. Również Ty myślisz o tym, aby rozpocząć sprzedaż lodów? Jeśli tak, podstawowa kwestia to odpowiedź na pytanie o stosowane metody produkcji. Wykorzystać lody z proszku, a może produkować samodzielnie lody naturalne? Najlepsza odpowiedź na to pytanie brzmi: to zależy. Zobacz, od czego

Skąd moda na tradycyjne lody naturalne?

Lody to deser produkowany od wielu stuleci. Jednak w dobie industrializacji ten proces zaczął się powoli przenosić z niewielkich cukierni do dużych zakładów produkcyjnych, gdzie wytwarza się jednocześnie tony tego słodkiego przysmaku. I mimo że takie lody mogą być smaczne, często brak im oryginalności i autentyzmu. Pojawia się też pytanie o skład – w końcu produkcja na skalę przemysłową wymaga konserwacji składników oraz, nierzadko, poszukiwania oszczędności, m.in. właśnie na komponentach do produkcji lodów.

W XXI wieku nastąpiła kolejna zmiana trendów – ostatnie dekady to czas, w którym jakość staje się ważniejsza niż ilość. Konsumenci zaczęli poszukiwać autentycznych i nietuzinkowych smaków, a tzw. foodies przybywa z roku na rok. Wraca się też do tradycyjnych receptur – tych sprzed dziesiątek, a nawet setek lat.

Tak też jest w przypadku lodów. Do łask powróciła ich tradycyjna, rzemieślnicza produkcja – oparta o proste składniki i oryginalne smaki lodów.

Jak powstają lody rzemieślnicze?

Lody rzemieślnicze to takie, które powstają nie w wielkich przemysłowych kadziach, a bardziej tradycyjnymi metodami i na niewielką skalę. Przyjęło się uznawać, że w maszynie do lodów zamraża się jednocześnie od kilku do maksymalnie kilkunastu kilogramów lodów, a produkcja odbywa się na bieżąco. Ten mechanizm wykorzystują lodziarnie rzemieślnicze, które wygrywają tym, że każdego dnia oferują nowe smaki.

Jest to możliwe w dużej mierze z uwagi na relatywnie małą skalę działania, ale nie tylko. Istotne jest również to, że na rynku są dostępne bardzo wysokiej jakości maszyny do produkcji lodów, które pozwalają bardzo sprawnie przeprowadzać wszystkie procesy – począwszy od pasteryzacji mieszanki poprzez jej schładzanie i mieszanie aż po gwałtowne mrożenie.

Czytaj więcej: Własna produkcja lodów kraftowych – lista urządzeń na start

Z czego powstają lody naturalne?

Kolejna istotna kwestia to oczywiście składniki, na bazie których powstają lody rzemieślnicze. W cenie są prostota oraz naturalność. Mleko, śmietanka, cukier – oto, czego potrzeba, aby powstały najbardziej klasyczne lody śmietankowe. To one są podstawą dla wszystkich mlecznych smaków tworzonych w lodziarniach.

Baza to jednak nie wszystko. Aby powstawały wyrafinowane smaki lodów, potrzebne są też odpowiednie dodatki.

Lody z proszku czy autorska receptura?

I tu właśnie dochodzimy do sedna sprawy, ponieważ dystrybucja lodów rzemieślniczych wymaga ich samodzielnej produkcji. Pojawia się więc pytanie: co zrobić, aby zaoferować klientom nietypowe smaki lodów, a jednocześnie zadbać o ekonomię produkcji i sprawność przebiegu procesu wytwórczego.

Lody w proszku z automatu serwowane w papierowym kubku - mk-komi.pl
Lody w proszku służą do przygotowywania tzw. lodów z automatu. Proces ich produkcji jest szybszy i prostszy, więc może być dobrym pomysłem na początek.

Załóżmy scenariusz, w którym Twoja własna lodziarnia to niewielki punkt, w którym chcesz oferować ok. 8 smaków lodów jednocześnie. Dwa lub trzy z nich będą „standardową bazą” – chodzi o smaki, po które klient będzie mógł zawsze wrócić. Ale te pozostałe z założenia muszą być codziennie różne. Produkcja odbywa się na bieżąco, a Twój zespół zapewne nie składa się z kilkudziesięciu, a raczej maksymalnie z kilku osób. Pojawia się więc pytanie: czy jesteś w stanie produkować lody rzemieślnicze wyłącznie w oparciu o nieprzetworzone składniki? W teorii tak, jednak w praktyce… przy dużej rotacji klientów oraz konieczności przygotowywaniu coraz to nowych wersji smakołyków, może to być niewykonalne.

Dlatego obecna technologia produkcji lodów, choć nadal bazuje na wysokiej jakości, naturalnych składnikach, sięga też po dodatkowe półprodukty. Korzystanie z nich:

  • pozwala uzyskać bardziej nietypowe smaki lodów i zaskakiwać klientów każdego dnia,
  • przyspiesza proces produkcji lodów i umożliwia większe zróżnicowanie smaków,
  • pozwala wydobyć intensywny aromat każdej kompozycji.

Jakie komponenty do produkcji lodów stosują lodziarnie rzemieślnicze?

Jeśli słysząc „komponenty do produkcji lodów”, myślisz „chemiczne lody z proszku” – pamiętaj, że nie zawsze tak musi być! Wręcz przeciwnie. Na rynku europejskim można znaleźć bardzo wysokiej jakości półprodukty, w dużej mierze o naturalnym składzie – jak np. pasty z orzechów czy kremy kakaowe oraz koncentraty owocowe. Ich zastosowanie w połączeniu z bazowymi lodami śmietankowymi pozwala uzyskać desery o różnorodnym smaku i każdego dnia zaskakiwać klienta czymś nowym.

Czytaj więcej: Maszyna do lodów gałkowych – wskazówki zakupowe

Więc jeśli Twoja lodziarnia ma być punktem stacjonarnym, opartym na sprzedaży lodów w gałkach bądź porcjach – to dobre wsparcie. Oczywiście oprócz półproduktów możesz też zastosować świeże owoce, pokruszone orzechy i inne tego typu elementy – tak by powstawały unikatowe, ale zarazem łatwe do odtworzenia i proste do przygotowania smaki.

Sprzedaż lodów w proszku – kiedy to dobra opcja?

Lody w proszku – a więc takie, które rozpuszcza się w wodzie lub mleku – nadal mają rację bytu. Gotowe proszki są idealne do produkcji tzw. lodów z automatu: włoskich lub amerykańskich. A te sprawdzają się idealnie w punktach mobilnych, jak również wówczas, gdy sprzedaż lodów jest np. tylko dodatkową ofertą cukierni. Warto je również oferować w tradycyjnych lodziarniach, jako alternatywę dla smaków na gałki.

Jak zatem widać, zarówno nowoczesne lody w proszku, jak i te produkowane rzemieślniczo mogą odnieść sukces na obecnym, wymagającym rynku. Zastanawiasz się, jak wyglądają koszty inwestycji w maszyny do ich produkcji? Skontaktuj się i dowiedz więcej!