Schładzarka szokowa lub potocznie szokówka to rodzaj specjalistycznego urządzenia gastronomicznego. Różni się ono od tradycyjnej lodówki czy zamrażarki, ponieważ pełni inne funkcje i jest wykorzystywane w odmienny sposób. Sprawdź, jak działa szokówka gastronomiczna, kiedy jest przydatna i dlaczego warto w nią zainwestować.

Czym jest szokówka gastronomiczna?

Chłodziarki i zamrażarki gastronomiczne znajdują się w prawie każdym lokalu i należą do podstawy wyposażenia profesjonalnej kuchni. To dlatego, że niskie temperatury sprzyjają dłuższemu zachowywaniu wartości odżywczych i walorów produktów żywnościowych. Pomagają zapobiegać psuciu się towarów i gotowych potraw oraz rozwojowi niebezpiecznych drobnoustrojów mogących powodować zatrucia pokarmowe.

Schładzarka szokowa (szokówka gastronomiczna) należy do grupy urządzeń chłodniczych. Nie jest ono jednak stworzone z myślą o długotrwałym przechowywaniu produktów spożywczych, a o ich bardzo szybkim schładzaniu. Szokówka pomaga w krótkim czasie znacząco obniżyć temperaturę danego produktu lub gotowej potrawy, co jest istotne z kilku względów. Po pierwsze, takie postępowanie pozwala szybko „wyprowadzić” żywność z niebezpiecznego zakresu temperatury. Za tzw. strefę zagrożenia uznaje się temperatury od ok. 10 do 70°C – im dłużej żywność przebywa w takich warunkach, tym większe jest ryzyko namnażania się szkodliwych drobnoustrojów. Dzięki temu schładzanie szokowe pozwala po prostu zwiększyć bezpieczeństwo serwowanych potraw. Ponadto schładzarka szokowa dzięki swoim właściwościom pomaga zachować oryginalny smak, zapach, kolor, wygląd i konsystencję produktów czy dań. Dlatego wpływa również na ich atrakcyjność oraz przedłużenie przydatności do spożycia.

Sprawdź też: Frezer do lodów – na co zwracać uwagę przy wyborze? Wskazówki

Jak działa schładzarka szokowa?

Jak dokładnie działa schładzarka szokowa? Proces chłodzenia wygląda w niej inaczej niż w zwykłej chłodziarce lub zamrażarce. Urządzenie charakteryzuje się bardzo wysoką wydajnością i specyficzną procedurą działania. Gdy w komorze umieszczone są produkty i rozpoczyna się proces schładzania, wentylatory wprawiają zimne powietrze w ruch, dzięki czemu natychmiast dociera ono do powierzchni potraw. Intensywne chłodzenie sprawia, że szokówka jest w stanie obniżyć temperaturę produktu znacznie szybciej niż zwykła zamrażarka, a powstające przy tym kryształy wody są znacznie mniejsze.

Trzeba bowiem wiedzieć, że podczas zwykłego zamrażania i schładzania ze względu na długi czas trwania tego procesu woda zawarta w potrawach zbija się w większe kryształy, które negatywnie wpływają na konsystencję, wygląd i smak potraw. Dlatego też po rozmrożeniu zwykle mają one inne właściwości niż świeże dania. Szybkoschładzarka eliminuje ten problem i pomaga zachować idealną świeżość produktów oraz wszystkie ich wartości odżywcze.

Schładzarka szokowa przemysłowa - mk-komi.pl

Specjalny mechanizm sprawia, że schładzarka szokowa bardzo szybko obniża temperaturę włożonych do niej produktów i potraw. Dla zwiększenia efekty szybkiego chłodzenia wsadza się je do środka w pojemnikach GN.

Szokówka gastronomiczna – jak można ją wykorzystać?

Profesjonalna szokówka gastronomiczna może być wykorzystana na wiele sposobów – zarówno w celu szybkiego schładzania, jak i zamrażania produktów. Dzięki temu można dostosować jej działanie do potrzeb danego lokalu. Urządzenie pozwala na wdrożenie metody cook & chill (ugotuj i schłodź) lub cook & freeze (ugotuj i zamroź). Pozwalają one na przygotowywanie potraw z wyprzedzeniem i ich przechowywanie bez utraty wartości odżywczych, walorów smakowych i pozostałych istotnych cech. Dzięki temu możliwe jest zwiększenie wydajności w przygotowywaniu potraw i skrócenie czasu oczekiwania gości na zamówione dania. Nie należy również zapominać, że schładzarka szokowa zwiększa bezpieczeństwo żywności, dlatego przyda się w każdej profesjonalnej kuchni.

Zamrażarka szokowa jest też nieodłącznym elementem procesu produkcji lodów. Pomaga zachować ich właściwą strukturę, napowietrzenie i smak po wyjęciu z frezera. Dzięki temu mogą być przechowywane przez dłuższy czas bez utraty swoich właściwości. Dlatego też tego typu urządzenia stanowią podstawowe wyposażenie lodziarni. Przydają się też w cukierniach i innych miejscach serwujących mrożone lub wymagające chłodzenia desery.

Schładzarka szokowa – dlaczego warto w nią zainwestować?

Istnieje wiele powodów, dla których szokówka powinna się znaleźć w lokalu gastronomicznym. Wśród najważniejszych korzyści związanych z jej wykorzystaniem trzeba wymienić:

  • zwiększenie bezpieczeństwa potraw i poprawa standardu higieny,
  • możliwość zachowania najwyższej jakości potraw przy schładzaniu lub mrożeniu,
  • możliwość większego zróżnicowania menu dzięki wcześniejszemu przygotowywaniu i chłodzeniu lub mrożeniu potraw,
  • lepsze zarządzanie czasem i szybsza obsługa gości lokalu,
  • oszczędność kosztów między innymi dzięki redukcji odpadów i lepszemu wykorzystaniu aktualnie dostępnych, sezonowych produktów.

Ponadto w każdej lodziarni niezbędny będzie szokownik do lodów, który jest kluczowym urządzeniem wykorzystywanym w procesie produkcji.

Szukasz wysokiej jakości zamrażarki szokowej? A może innego rodzaju profesjonalnego wyposażenia gastronomicznego? Zapraszamy do kontaktu! Eksperci MK KOMI chętnie pomogą Ci wybrać.