Frezer do lodów to niezastąpione narzędzie pracy w każdej lodziarni rzemieślniczej. Jego zadaniem jest jednoczesne intensywne mieszanie oraz zamrażanie mieszanki lodowej, tak aby powstały deser był kremowy, puszysty i dobrze napowietrzony. Dlatego wybór odpowiedniego urządzenia tego typu to absolutna podstawa. Zastanawiasz się, na który model się zdecydować? Podpowiadamy.

Jaki frezer do lodów? To zależy…

Frezery do lodów to bardzo szeroka kategoria urządzeń. Chociaż ich podstawowa zasada pozostaje niezmienna od dekad, to ten sprzęt jest stale unowocześniany, a najlepsi producenci, choćby Cattabriga, stale oferują nowe rozwiązania. Dlatego trudno jest „ot tak” wskazać, jaki frezer do lodów będzie najlepszy. Wszystko zależy od potrzeb Twojej firmy.

Innego sprzętu będzie potrzebować mała kawiarnia, która produkcję lodów chce potraktować jako dodatkowe, sezonowe rozbudowanie oferty, a innego duża, sieciowa lodziarnia rzemieślnicza. Dlatego zanim zakupisz frezer do lodów, najlepiej porozmawiaj o tym ze specjalistami. Eksperci, po przeanalizowaniu Twoich potrzeb, podpowiedzą, jakiego konkretnie sprzętu możesz potrzebować.

Sprawdź też: Jak działa frezer do lodów?

Frezery do lodów – jakie są ich rodzaje?

To, jak działa frezer do lodów, pozostaje niezmienne. Jednak sam sposób funkcjonowania poszczególnych modeli jest różny. Przyjrzyjmy się więc wyróżnikom konkretnych modeli.

Frezery do lodów z pasteryzatorem

Poza frezerem do lodów, przy produkcji zmrożonych deserów z zastosowaniem mleka i śmietanki potrzebny jest również pasteryzator. To urządzenie, które podgrzewa mieszankę, tak aby wyeliminować z niej szkodliwe drobnoustroje, zanim zostanie zamrożona.

W dużych lodziarniach pasteryzator i frezer do lodów tradycyjnych stanowią zazwyczaj odrębne urządzenia – choćby dlatego, że lodziarze pracują z dużymi partiami mieszanek i nie mogą sobie pozwolić na „zablokowanie” maszyny na dłuższy czas. Jednak jeśli szukasz sprzętu do małej kawiarni, a lody będziesz produkować na małą skalę, możesz sobie pozwolić na maszynę do lodów: frezer + pasteryzator. Takie urządzenie pełni obie funkcje – najczęściej na górze znajduje się pasteryzator, a na dole frezer, a mieszanka jest przenoszona między sekcjami nawet automatycznie.

Frezer i pasteryzator Cattabriga Easyfreeze - mk-komi.pl

Urządzenie Cattabriga Easyfreeze to dobry wybór do małego lokalu – łączy funkcje miksowania, pasteryzowania oraz mrożenia mieszanki. Ma kompaktowe rozmiary i skraca czas produkcji lodów do minimum.

Nablatowe frezery do lodów

Nablatowy frezer do lodów, zgodnie z nazwą, może być ustawiony na blacie – i to nie tylko na zapleczu lodziarni, ale także w części sprzedażowej. Dlaczego warto? Ponieważ można obserwować, jak mieszanka jest powoli zamrażana. Obserwacja tego procesu może być dodatkową atrakcją dla klientów, a także sposobem na „uwiarygodnienie”, że przysmak jest produkowany na miejscu. Co istotne, można znaleźć modele, które pozwalają na jednoczesne przygotowywanie dwóch i więcej smaków deseru.

Frezer Cubo 2 Umożliwia zamrażanie mieszanek lodów lub sorbetów, łącząc chłodzenie i mieszanie, aż do uzyskania typowej półstałej konsystencji lodów tradycyjnych.

Frezer do lodów naturalnych typu „główkowego”

Frezer do lodów „główkowy” to bardzo tradycyjna maszyna, która pozwala produkować lody niemal tak jak przed dekadami. Dlaczego? Z uwagi na zastosowanie specyficznego systemu chłodzącego. W tym modelu chłodzenie polega na zanurzeniu zbiornika w płynie przewodzącym chłód (glikolu) i „wtłaczania” powietrza do mieszanki lodowej. Dzięki temu gotowy deser uzyskuje niezwykle delikatną konsystencję.

To kolejne urządzenie, które warto umieścić w części lokalu widocznej dla klienta – zwłaszcza jeśli lodziarnia jest zaaranżowana w stylu retro.

Frezer Cattabriga EFFE - mk-komi.pl

Frezer Cattabriga EFFE to połączenie stylu retro i tradycyjnego, ale wyjątkowo efektywnego sposobu produkcji lodów typu gelato.

Czytaj też: Frezer do lodów – na co zwracać uwagę przy wyborze? Wskazówki

„Klasyczny” frezer do lodów tradycyjnych

„Klasyczny”, czyli nowoczesny i najchętniej wybierany typ konstrukcji frezera to urządzenie o zamkniętej budowie, które spełnia jedną, konkretną funkcję, jaką jest mieszanie i zmrażanie mieszanki lodowej. Ogromnymi zaletami urządzeń tego typu są niezwykła precyzja i wydajność działania, a także bogactwo opcji związanych z mieszaniem.

Na przykład model Cattabriga Multifreeze PRO – jeden z najbardziej innowacyjnych na rynku – daje lodziarzowi bardzo szerokie pole do popisu w kwestii eksperymentowania z recepturami. Poza tym, że jest w nim wgranych 11 „domyślnych” programów można wgrywać własne, a urządzenie dopasowuje się do wielkości wsadu i jest bardzo elastyczne.

Frezer Cattabriga Multifeeeze Pro - mk-komi.pl

Multifreezer Pro to sprzęt do lodziarni działających na szerszą skalę, w których codziennie powstają nowe smaki deseru. Urządzenie pozwala na eksperymentowanie.

Jak zatem widzisz, możliwości jest bardzo wiele, a wybór konkretnego urządzenia to kwestia indywidualnych preferencji, a przede wszystkim potrzeb biznesowych. Jeśli potrzebujesz pomocy przy wyborze frezera do lodów, skontaktuj się z nami. Podpowiemy Ci, w co warto zainwestować.