Granita to prawdziwy hit wakacyjnych miejscowości. Sprzedawana na deptakach i w lodziarniach słodka, orzeźwiająca hybryda napoju i deseru może Ci zapewnić wielu klientów – szczególnie w upalne dni. Aby ją serwować, wystarczy zaopatrzyć się w profesjonalny granitor, nazywany również maszyną do sorbetu. Sprawdź, co to takiego, jak działa i ile może kosztować.

Czym jest granita?

Granita to coś pomiędzy lodami i napojem. Oryginalnie sporządzana jest z wody, soku z cytryny i cukru. To jednak nie zwykła lemoniada! Charakterystyczna dla granity jest bowiem ziarnista struktura uzyskiwana dzięki drobnym kryształkom lodu. To właśnie dzięki nim napój nabiera niemal konsystencję sorbetu. Jest gęsty, bardzo zimny i niezwykle orzeźwiający. Granita powstała na Sycylii, a następnie rozpowszechniła się w całych Włoszech i południowej Europie. Dotarła też do krajów anglosaskich, gdzie znana jest jako slushy (slush z ang. = breja). Najczęściej spożywa się ją za pomocą grubej słomki, ale może być też podawana z łyżeczką. Obecnie granita raczej rzadko przygotowywana jest ze świeżego soku owocowego, a oryginalny smak lemoniady to tylko jeden z wielu dostępnych w ofercie. Bez problemu można kupić gotowe bazy w wielu smakach, które najczęściej mają też wyraziste kolory przyciągające klientów w każdym wieku!

Dlaczego warto zainwestować w granitor?

Granitory nie bez powodu pojawiają się w coraz większej ilości miejsc. To w zasadzie bezobsługowe urządzenie, które zapewnia każdemu lokalowi wartość dodaną w postaci napojów zachęcających orzeźwiającym smakiem i elektryzującymi kolorami. Granitor pozwala wyeksponować przygotowywane w nim napoje, dzięki czemu nakręca sprzedaż. Widok zmrożonego napoju mieszanego w urządzeniu w upalny dzień sprawia, że trudno mu się oprzeć. Co jednak ważne, profesjonalny granitor nadaje się nie tylko do przygotowywania klasycznej, owocowej granity! Można go wykorzystać również do przygotowywania:

  • sorbetów lub innych mrożonych deserów na bazie soku owocowego i wody,
  • innych chłodzonych i mrożonych napojów – jak kawa frappe, mrożona herbata,
  • koktajli, smoothie i shake’ów – rozmaitych napojów owocowych, mlecznych i nie tylko,
  • alkoholowych drinków – np. margarita, daiquiri, mojito, pinacolada,
  • mrożonych jogurtów i rozmaitych deserów.

Dlatego też granitor znajdzie swoje zastosowanie w wielu miejscach takich jak lodziarnie, kawiarnie, food trucki, a nawet puby, kluby i bary. Świetnie sprawdza się również na wszelkiego rodzaju imprezach plenerowych, w kinach i miejscach rozrywki.

Czytaj też: Jak otworzyć lodziarnię?

Jak działają granitory?

Granitor to bardzo prosta w obsłudze, niewielka, przenośna, nablatowa maszyna do sorbetu i mrożonych napojów. Zasada jego działania nie jest skomplikowana, a przygotowanie pysznego deseru czy napoju nie wymaga praktycznie żadnego wysiłku. Granitory są dostępne w wariantach o różnej liczbie zbiorników. Najczęściej są spotykane modele jedno-, dwu- i trzyzbiornikowe. Umożliwia to jednoczesne przygotowanie trzech różnych smaków napoju, deseru lub drinka i ich atrakcyjne wyeksponowanie. Zbiorniki są przezroczyste i umieszczone w górnej części urządzenia. Ich pojemność wynosi najczęściej od kilku do kilkunastu litrów. Dzięki temu można dopasować urządzenie do robienia sorbetu do natężenia ruchu w lokalu. Bardzo ważnym elementem każdego zbiornika jest mieszadło, które, cały czas pracując, utrzymuje odpowiednią konsystencję deserów. Praca mieszadła sprawia również, że granitor przyciąga wzrok każdego klienta odwiedzającego dany punkt. Jak wygląda przygotowanie granity? Wystarczy umieścić w pojemniku składniki (np. wodę, cukier i bazę lub puree owocowe), a następnie włączyć urządzenie. Granitor może mieć różne ustawienia temperatury. Dzięki temu nadaje się do wykorzystania zarówno jako maszynka do sorbetów czy slushy (ujemne temperatury), jak i jako dyspenser do chłodzonych napojów (temperatury w zakresie np. 2-5°C). Czasami granitor można wykorzystać również do mocniejszego zmrażania produktów (za pomocą temperatury dochodzącej nawet od -20°C). Zazwyczaj można też regulować gęstość mieszanki. W bardziej zaawansowanych modelach tego typu ustawienia są niezależne dla każdego ze zbiorników. Najlepsze granitory mają również nocny tryb pracy, który pozwala na zachowanie walorów napoju czy deseru przy minimalnym zużyciu energii. Napój lub deser nakłada się za pomocą wygodnego dozownika, a pod spodem znajduje się taca z ociekaczem, która pomaga zachować czystość.

Granitory – wiele różnych smaków napojów i deserów - mk-komi.pl

Zimne napoje, sorbety, mrożona kawa, a nawet alkoholowe drinki – profesjonalny granitor pozwoli Ci serwować wiele różnych produktów zapewniających orzeźwienie w upalne dni.

Granitor – cena urządzenia

Nie ulega wątpliwości, że granitor może być świetnym dodatkiem niemal do każdego typu lokalu gastronomicznego. Świetnie sprawdzi się wszędzie tam, gdzie przebywa dużo dzieci – najmłodsi goście zwykle uwielbiają kolorowe, mrożone granity. Należy jednak również pamiętać o możliwości wykorzystania maszynki do sorbetów w celu produkcji nietypowych drinków alkoholowych. Tym sposobem można zadowolić również dorosłych klientów poszukujących czegoś oryginalnego. Wszystko to sprawia, że zakup urządzenia może się bardzo szybko zwrócić, szczególnie latem. Ile kosztuje granitor? Cena zależy między innymi od ilości komór i ich pojemności. Ponadto urządzenia z większą ilością zaawansowanych funkcji będą droższe, podobnie jak modele od najlepszych producentów czy też te, które zachwycają wyjątkowo atrakcyjnym designem. Ogółem granitory można kupić już za ok. 5 tys. zł. Często warto jednak zainwestować nieco więcej, aby cieszyć się większymi możliwościami urządzenia.

To może Cię zainteresować: Jak założyć lodziarnię – lista formalności