Wyposażenie lodziarni, doradztwo, szkolenia, serwis.
Zadzwoń lub napisz i dowiedz się więcej.
Ekspres do kawy to oczywiście serce każdej kawiarni. Tego typu sprzęt pojawia się również w pubach, barach, restauracjach, lodziarniach czy hotelach. Nie może być to jednak przypadkowy model. Bardzo ważne są jego wydajność, parametry i jakość. Sprawdź, jak wybrać profesjonalny ekspres do kawy i ile trzeba wydać, jeśli chcesz zaopatrzyć się w naprawdę dobre urządzenie.
Koneserzy kawy doskonale wiedzą, że jej przygotowanie to prawdziwa sztuka. Znaczenie może mieć każdy detal, począwszy od pochodzenia i obróbki ziaren, a skończywszy na metodzie i warunkach parzenia. Temperatura wody, ciśnienie w ekspresie czy stopień zmielenia kawy to tylko pozornie mało znaczące drobiazgi. Jeśli chodzi o perfekcyjną „małą czarną”, trzeba zwrócić uwagę na każdy z tych detali. To właśnie dlatego profesjonalny ekspres do kawy jest niezbędny w serwującym ją lokalu. Klienci decydujący się na filiżankę tego napoju oczekują bowiem najlepszego smaku i powtarzalnych rezultatów. Urządzenia profesjonalne zapewnią je dzięki możliwości regulacji parametrów i wysokiej precyzji. Ekspres do kawy profesjonalny różni się od domowego także wydajnością. Gdy lokal odwiedza wielu klientów jednocześnie, nierzadko trzeba przygotowywać jedną kawę za drugą. Każdy gość oczekuje, że zostanie szybko obsłużony. Nie ma więc czasu na opróżnianie pojemników czy też mycie elementów urządzenia po każdej filiżance, a sam napój musi powstawać w kilka chwil. Można zaopatrzyć się w automatyczny ekspres do kawy (profesjonalny – do gastronomii), który będzie przygotowywał rozmaite napoje (espresso, americano, cappuccino, latte macchiato) za przyciśnięciem jednego guzika. To wydajny i wygodny sposób na serwowanie kawy w miejscach, w których stanowi ona dodatek do oferty. Profesjonalny ekspres do kawy do kawiarni to jednak zwykle urządzenie półautomatyczne, które zapewnia odpowiedni napar i pozwala na osobne przygotowanie spienionego, podgrzanego mleka.
Profesjonalny ekspres do kawy do kawiarni zwykle pozwala na przygotowanie kilku różnych napojów jednocześnie. Ma również duże pojemniki na wodę czy fusy, co ułatwia jego obsługę przy wielu gościach. Ponadto jest niezawodny i umożliwia baristom regulację parametrów – np. ciśnienia roboczego, które wpływa na smak naparu.
Jaki profesjonalny ekspres do kawy wybrać? To z pewnością niełatwa decyzja. Dostępność świetnych urządzeń od renomowanych producentów jest coraz większa. Chcąc sięgnąć po najwyższą jakość, warto na pewno rozważyć włoski profesjonalny ekspres do kawy. To właśnie Włosi słyną z konstrukcji niezwykle dopracowanych maszyn, które pozwalają przygotować idealną filiżankę espresso za każdym razem. W tej kategorii różnorodność urządzeń jest jednak ogromna. Na co warto zwrócić uwagę?
Oczywiście warto zwrócić uwagę także na renomę producenta czy gwarancję. Kupując np. włoski profesjonalny ekspres do kawy, należy zwrócić uwagę na dostępność serwisu czy części zamiennych, ponieważ czasami występują problemy w tym zakresie. Dla niektórych nabywców ważny będzie też wygląd. Profesjonalny ekspres do kawy do kawiarni z całą pewnością powinien być wyeksponowany, dlatego jego kształt i styl nadają charakteru całemu lokalowi.
Czytaj również: Wybieramy witrynę chłodniczą do cukierni – wskazówki
Nie da się ukryć, że profesjonalny ekspres do kawy potrafi kosztować naprawdę sporo. Dokładna kwota zależy przede wszystkim od jego wielkości i wydajności (liczby grup roboczych), ale także jakości wykonania, wykorzystanych materiałów, możliwości (np. regulacji ciśnienia, wbudowanego młynka, funkcji tall cup przydatnej przy sprzedaży kawy w kubkach na wynos itd.), producenta, a nawet designu. Pytanie brzmi, ile trzeba zainwestować, by zaopatrzyć się w naprawdę dobry profesjonalny ekspres do kawy? Cena takiego urządzenia to co najmniej kilka tysięcy złotych. W przypadku większych modeli może jednak nawet przekroczyć 50 tysięcy! Trzeba jednak wiedzieć, że inwestowanie w aż tak drogi sprzęt zwykle nie jest konieczne. Dobry, profesjonalny ekspres do kawy z dwiema grupami roboczymi można kupić za kilkanaście tysięcy złotych. Oczywiście godne uwagi maszyny czterogrupowe będą nieco droższe, a pojedyncze tańsze. Należy pamiętać, że jest to inwestycja w jakość, a ta zwykle się opłaca. W miejscu nastawionym głównie na sprzedaż kawy to właśnie profesjonalny ekspres jest najważniejszym wydatkiem, na którym nie warto oszczędzać. Chcesz się dowiedzieć, jaki profesjonalny ekspres do kawy warto wybrać w granicach konkretnego budżetu? A może interesują Cię dostępne modele renomowanych producentów?
Zapraszamy do kontaktu z przedstawicielami MK Komi. Chętnie opowiemy Ci o naszej ofercie!