Zamrażanie i pasteryzacja lodów to dwa niezwykle ważne etapy procesu ich produkcji. W ich precyzyjnym przeprowadzeniu wspierają współcześnie lodziarzy nowoczesne maszyny kupowane osobno lub w formie „kombi” – 2 w 1. Które rozwiązanie wybrać? Kiedy lepiej sprawdzi się oddzielny pasteryzator do lodów, a kiedy maszyna do robienia lodów typu „wszystko w jednym”? Sprawdź!

Frezer i pasteryzator do lodów – jakie pełnią funkcje?

Tylko dobra znajomość procesu produkcji mrożonych deserów[1]  pozwoli Ci właściwie wybrać urządzenia do produkcji lodów. Jak kształtują się ich funkcje i sposób działania?

Frezer – funkcja w procesie produkcji lodów

Frezer do lodów to najważniejsze urządzenie w każdej lodziarni. Służy do wstępnego zamrażania masy lodowej oraz jej jednoczesnego napowietrzania. Dzięki temu uzyskuje ona odpowiednią konsystencję. Jest to więc de facto maszyna do robienia lodów gałkowych. Zazwyczaj do frezera wlewa się wcześniej spasteryzowaną mieszankę. Można pominąć proces pasteryzacji tylko wtedy, gdy lody będą spożywane od razu. Możliwy jest również zakup urządzenia do lodów 2 w 1, które zadba zarówno o proces pasteryzacji, jak i zamrożenia oraz napowietrzenia lodów.

Pasteryzator – rola w procesie produkcji lodów

Pasteryzator to natomiast urządzenie, które przygotowuje mieszankę do zamrażania. Podgrzewa ją do temperatury ok. 65-85°C w celu zlikwidowania wszelkich drobnoustrojów chorobotwórczych. Dzięki temu lody zachowują swoje właściwości i są bezpieczne do spożycia przez znacznie dłuższy czas.

Nowoczesny pasteryzator do lodów zwykle może też pełnić funkcję dojrzewalnika. Po podgrzaniu masa lodowa jest schładzania do temperatury 0-4°C i przechowywana w ten sposób przez kilka godzin. Zmienia to jej strukturę, zwiększając lepkość i niwelując ilość wody. Dzięki temu po zmrożeniu lody są gładsze i bardziej aksamitne. Zgodnie z tradycyjną szkołą produkcji lodów dojrzewanie jest jednym z kluczowych procesów odpowiadających za ich konsystencję oraz smak. Jest niezbędne w przypadku produkcji ze świeżych składników.

Maszyna do robienia lodów typu 2 w 1 – zalety

Na rynku są jednak dostępne urządzenia do produkcji lodów, które łączą funkcje frezera i pasteryzatora. Jedną z najbardziej oczywistych korzyści takiego rozwiązania jest oszczędność miejsca. Dzięki zastąpieniu dwóch pokaźnych maszyn jedną produkcję lodów można prowadzić w znacznie mniejszym lokalu. Sprzęt typu kombi pozwala też zaoszczędzić pieniądze – zakup tylko jednej maszyny zawsze będzie tańszy. Ponadto do zalet maszyn do lodów 2 w 1 zalicza się:

  • prostotę obsługi – proces pasteryzacji i zamrażania może się odbywać całkowicie automatycznie; wystarczy wlać mieszankę do urządzenia i wybrać odpowiedni program;
  • wydajność pracy – nowoczesne urządzenia typu kombi są bardzo wydajne i pozwalają na szybką, bezproblemową produkcję;
  • bezpieczeństwo produkcji – w urządzeniu „2 w 1” całość procesu pasteryzacji, schładzania i zamrażania odbywa się w zamkniętej komorze; dzięki temu ryzyko skażenia mieszanki jakimikolwiek zanieczyszczeniami w zasadzie nie istnieje, a precyzyjna kontrola warunków zapobiega rozwojowi bakterii;
  • możliwość komponowania każdego smaku osobno – urządzenia wielofunkcyjne ułatwiają stosowanie oddzielnej bazy dla każdego smaku.

Jak widać, można znaleźć wiele korzyści z inwestycji w urządzenie typu kombi. Sprawia to, że taki sprzęt znajduje swoje zastosowanie w wielu miejscach!

Wlewanie mieszanki do urządzenia do produkcji lodów  mk-komi.pl
Wielofunkcyjne urządzenia do produkcji lodów są bardzo proste w obsłudze. Wystarczy wlać do nich mieszankę i wybrać odpowiedni program. Maszyna sama zadba o odpowiednie przygotowanie i konsystencję gotowego deseru.

Frezer i pasteryzator osobno – zalety

Nie bez powodu wielu lodziarzy decyduje się jednak iść drogą tradycyjną – to znaczy inwestować w oddzielny frezerpasteryzator. Głównym argumentem jest w ich przypadku proces dojrzewania – pomijany w urządzeniach wielofunkcyjnych. Wówczas lody ze świeżych składników nie mogą osiągnąć pożądanej konsystencji. Dojrzewanie można pominąć jedynie przy korzystaniu z gotowych baz, które zawierają emulgatory i stabilizatory. Produkcja całkowicie naturalna oznacza jednak, że pasteryzacja lodów wraz z dojrzewaniem musi odbywać się w oddzielnym urządzeniu. Ponadto do zalet takiego rozwiązania należy zaliczyć zwiększone możliwości produkcyjne – podczas, gdy jeden smak lodów jest zamrażany we frezerze do lodów, kolejny może już być przygotowywany w pasteryzatorze; dzięki temu produkcja jest szybsza. Zastosowanie oddzielnych urządzeń na pewno będzie korzystne w przypadku produkcji dużych ilości i wielu smaków lodów.

Czytaj dalej: Maszyny do lodów – na co zwracać uwagę przy wyborze?

Frezer i pasteryzator do lodów – co wybrać?

A zatem jakie rozwiązanie wybrać? Twoja decyzja powinna być uwarunkowana kilkoma czynnikami, takimi jak:

  • wielkość produkcji,
  • ilość wytwarzanych smaków,
  • receptura lodów (ze świeżych składników czy z bazy),
  • wielkość zakładu produkcyjnego,
  • budżet początkowy.

Jeśli planujesz otwarcie niewielkiego punktu z kilkoma (np. codziennie zmieniającymi się) smakami lodów, maszyna do robienia lodów łącząca frezer i pasteryzator może być bardzo dobrym wyborem. Może być to również jedyne rozwiązanie, jeśli dysponujesz niewielkim lokalem. Zawsze zwróć jednak uwagę na jakość urządzenia – zdecydowanie lepiej zainwestować w nowoczesną maszynę renomowanego producenta.

Sprawdź również: Maszyny do robienia lodów – najczęstsze awarie

Jeśli zależy Ci na produkcji prawdziwie naturalnych lodów z najwyższej jakości składników i z pominięciem baz lub też planujesz otwarcie dużej lodziarni z wieloma smakami, będziesz potrzebować oddzielnych urządzeń do zamrażania i pasteryzacji oraz dojrzewania. W tym przypadku wybór właściwych rozwiązań również jest bardzo ważny. Potrzebujesz pomocy przy wyborze urządzeń do lodziarni? Skontaktuj się z nami! Chętnie pomożemy Ci nie tylko w skompletowaniu wyposażenia, ale również w opracowaniu technologii produkcji lodów!