Otwarcie cukierni to nie lada gratka, nawet dla najbardziej doświadczonych cukierników. Bo nie chodzi tylko o odpowiednią wiedzę oraz umiejętności, ale także właściwe przygotowanie miejsca. Zanim rozpoczniemy poszukiwania nowego lokalu, musimy zadbać o odpowiedni biznesplan, w którym powinniśmy ująć inwestycje związane z wyposażeniem cukierni. Tylko dzięki temu nasz biznes ruszy z mocnej pozycji, a my będziemy gotowi na każdą ewentualność.

 

Dlaczego warto stworzyć biznesplan cukierni?

Kompletna strategia działania zapewni nam łatwiejszy start oraz pozwoli zrobić rozeznanie na obecnym rynku gastronomicznym. Dzięki temu dowiemy się na przykład, jakie są aktualne trendy oraz preferencje Klientów w naszej okolicy. Sprawdzimy również naszą konkurencję. Oprócz cennych na starcie cukierniczego biznesu analiz, warto wiedzieć, że biznesplan to niezbędny dokument przy ubieganiu się o dofinansowanie zewnętrzne.

W biznesplanie cukierni powinny znaleźć się informacje, które jednocześnie będą naszym drogowskazem. Głównym jego celem jest określenie modelu biznesowego, w ramach którego chcemy prowadzić swój biznes. Przedstawia się w nim więc m.in. cel, ogólny pomysł na działalność, opis rynku i grupy docelowej, charakterystykę produktów, które będziemy sprzedawać.

Biznesplan powinien zawierać także koszty inwestycji – w tym zakupu sprzętów i wyposażenia, surowców, a także koszty wynagrodzeń, bieżącego utrzymania cukierni czy marketingu. Ogólnie rzecz biorąc, na tym etapie powinniśmy określić, jaki charakter będzie miała nasza cukiernia i dzięki jakim zasobom chcemy ją otworzyć. Możemy zaplanować uruchomienie samej cukierni, w której będziemy tylko sprzedawać ciasta, desery i inne słodkości lub sprzedaż i produkcję wyrobów cukierniczych na miejscu, lub dodatkowo wzbogacić swoją ofertę o lody (sprzedaż lub sprzedaż i własna produkcja).

 

Od czego zacząć? Wyposażenie cukierni

Kiedy mamy już opracowaną strategię naszego biznesu, powinniśmy pomyśleć o  wyposażeniu cukierni . Od tego, jaki rodzaj cukierni mamy zamiar otworzyć (cukiernia z lodziarnią, cukiernia z kawiarnią, a może cukiernia z piekarnią?), będzie zależeć to, jakie sprzęty powinny znaleźć się w naszym wyposażeniu „na start”,

Co istotne, przy zakładaniu biznesu cukierniczego, na początku wcale nie musimy mieć bogato wyposażonego lokalu. Są jednak niezbędne urządzenia i podstawowe akcesoria, które ułatwią nam codzienną pracę, ale i wywołają efekt „wow” u Klientów – bo przecież nie od dziś wiadomo, że „jemy oczami”! Poza funkcjami chłodzenia słodkości, aby zachowały swoją świeżość i były bezpieczne do spożycia, równie ważne są funkcje ekspozycyjne. Zestawiamy urządzenia, które przydadzą się w każdej cukierni „na start”.

 

Witryny cukiernicze

Niezbędnym elementem wyposażenia każdej cukierni są witryny cukiernicze (i lodowe, jeśli zdecydujemy się na ich sprzedaż w cukierni). Dzięki nim możemy odpowiednio przechować swoje produkty, a przy tym estetycznie je wyeksponować. W zależności od przeznaczenia, mamy do wyboru witryny, które będą różnić się od siebie sposobem chłodzenia i zakresem temperatur. Witryna ISA Metro

Dobrym wyborem może być witrynę cukiernicza ISA Metro. To włoski design i jakość w jednym. Witryna ISA Metro jest dostępna w wersjach: chłodniczych, grzewczych, neutralnych oraz we wszystkich połączeniach tych systemów. Mamy do wyboru dwa rodzaje zabudowy – prostą ST, w której to obsługa podaje Klientowi towar oraz zabudowę ST SELF, gdzie Klient może obsłużyć się sam. Rozwiązanie witryny typu self-service sprawdza się w cukierni połączonej z piekarnią, która oprócz sprzedaży wypieków ma w ofercie również gotowe kanapki, sałatki lub świeżo wyciskane soki.

Witryna cukiernicza ISA Metro to również praktyczne rozwiązania, które mają na celu usprawnić codzienną pracę. Urządzenie jest wyposażone w wyciągane i uchylne drzwi, co ułatwia bieżące uzupełnianie produktów oraz czyszczenie. Ponadto ma funkcję dostosowania temperatury do rodzaju produktu – ciast, pralin czekoladowych lub ciepłych przekąsek. Ważnym elementem witryny ISA Metro jest też podświetlenie LED, regulowane półki oraz sam design – bo witryna ta dostępna jest w obramowaniu czarnym.

 

Cukiernicze witryny jubilerskie

Popularnym rodzajem witryny dla cukierni są również witryny jubilerskie, w których produktu eksponowane są tak, że Klient ma możliwość ich obejrzenia niemal z każdej strony. Cukiernicze witryny jubilerskie szczególnie sprawdzą się, gdy w ofercie cukierni będziemy mieli wyroby czekoladowe (praliny) czy monodesery. Abaco z serii DPN80 i 80C

Do wyjątkowej ekspozycji wyjątkowych słodkości polecamy witrynę cukierniczą lub lodową KELLY (Abaco z serii DPN80 i 80C). Witryna KELLY umożliwia zabudowę maszyny w projekcie baru, dzięki całkowitej wysokości od 117 cm. Z właściwości praktycznych, witryna posiada system zamykania z przeźroczystego metakrylanu, wraz z systemem łatwego przesuwania. Umożliwia również tylne magazynowanie, z chłodzeniem lub bez.

 

Szafy chłodnicze

Szafy chłodnicze to ten element wyposażenia cukierni, który pozwala nam bezpiecznie magazynować słodkości w większych ilościach. W szczególności sprawdzą się, gdy w naszej cukierni będzie sprzedawać słodkości na zamówienie. Zamówione ciasto, tort lub inny deser Klient będzie mógł odebrać o dogodnej dla siebie porze, niekoniecznie świeżo po przygotowaniu. Szafy chłodnicze umożliwiają nie tylko utrzymanie odpowiedniej temperatury, ale i wilgotności powietrza. Występują w wielu wariantach, różnią się m.in pojemnością, konstrukcją komór, sposobem chłodzenia czy zakresem pracy.

 

Inne urządzenia, które mogą przydać się

Od tego, jaki model biznesu cukierniczego planujemy uruchomić, będzie zależeć to, jakich urządzeń będziemy potrzebować. Jeśli planujemy otworzyć cukiernię z lodziarnią, to koniecznie musimy wyposażyć ją w specjalne witryny chłodnicze dedykowane dla lodziarni oraz takie urządzenia, jak szokówki, frezery, pasteryzatory oraz maszyny do lodów ZOBACZ WIĘCEJ .W przypadku połączenia cukierni z kawiarnią, musimy mieć na uwadze także ekspresy do kawy, młynki do kawy oraz inne urządzenia nablatowe, jak miksery czy maszyny do bitej śmietany ZOBACZ WIĘCEJ .

 

Wyposażenie cukierni z MK KOMI

Nie ma uniwersalnych rozwiązań, które sprawdzą się wszędzie, a na początku przygody z cukiernictwem nie trzeba znać się na wszystkim. Dobór urządzeń będzie zależał od wybranego przez nas modelu biznesowego. W MK KOMI od ponad 10 lat pomagamy rozwijać biznesy w branży gastronomicznej, zapewniamy również wsparcie w zakresie aranżacji lokalu i ergonomii pracy. A w razie awarii, dysponujemy profesjonalnym serwisem gwarancyjnym i pogwarancyjnym. Z nami ogarniesz swój cukierniczy biznes na tip-top!

Umów się na bezpłatną konsultację lub wycenę