Jednym z czynników, które wpływają na to, jak dobrze sprzedają się ciasta, jest ich ekspozycja. Twoi klienci „jedzą oczami”, dlatego wszystkie słodkie desery warto umieścić w odpowiednio dobranej witrynie chłodniczej na ciasto. Czyli jakiej? Oto najczęstsze błędy popełniane przy wyborze tego urządzenia oraz proste sposoby pozwalające ich uniknąć.

Witryna chłodnicza na ciasto – co to za urządzenie?

Witryna gastronomiczna na ciasto to specjalny sprzęt przeznaczony głównie do cukierni, kawiarni oraz podobnych lokali gastronomicznych. Jego zadaniem jest przechowywanie ciast i podobnych deserów w optymalnych warunkach oraz prezentacja tych smakołyków gościom lokalu.

To dlatego witryna chłodnicza do ciasta jest przeszklona i podświetlona wewnątrz – dzięki temu klienci mogą przyjrzeć się dobrze wszystkim deserom i wybrać ten, który najbardziej przemawia do nich wizualnie.

Dobrze dobrana witryna chłodnicza do ciast sprawia, że:

  • słodkie desery prezentują się bardzo atrakcyjnie, co podnosi potencjał sprzedażowy,
  • smakołyki przez dłuższy czas zachowują świeżość – przechowywane w odpowiedniej temperaturze, przy właściwym poziomie wilgotności nie ulegną szybkiemu zepsuciu nawet w środku upalnego lata, a także nie staną się np. zbyt miękkie czy wysuszone.

Należy jednak dobrze przyjrzeć się urządzeniom dostępnym do zakupu – tak aby wybrać to, które najlepiej dopasowuje się do potrzeb lokalu.

Jakie błędy można popełnić, kupując witryny chłodnicze na ciasto?

Na rynku możesz znaleźć szeroką gamę witryn chłodniczych na ciasto. Dlatego samodzielny wybór odpowiedniego urządzenia, zwłaszcza jeśli to Twoje pierwsze doświadczenia w tym obszarze gastronomii, może być wyzwaniem. Zobacz, jakich błędów trzeba unikać przy dobieraniu takiego sprzętu.

Sprawdź też: Witryna chłodnicza na ciasto – przegląd bestsellerów wiodących producentów

1. Za duża lub za mała witryna chłodnicza na ciasto

Witryna chłodnicza na ciasto powinna mieć taki rozmiar, aby mieściła odpowiednią liczbę deserów. Czyli jaką? Najlepiej taką, którą maksymalnie jesteś w stanie sprzedać w ciągu jednego-dwóch dni. Dlaczego to takie istotne?

  • Jeśli wybierzesz zbyt małą witrynę chłodniczą na ciasto, w szczytowych momentach sezonu może Ci się nie udać wyeksponować wszystkich deserów, które oferujesz. Albo będziesz zmuszony do ich „upchnięcia” na wystawie. To spowoduje uszkodzenie ciast i ciasteczek, a przede wszystkim sprawi, że będą się one prezentowały mało apetycznie.
  • Jeżeli postawisz na za duże urządzenie, po prostu zmarnujesz miejsce oraz pieniądze. To jednak nie wszystko. Jeżeli część takiej witryny chłodniczej do ciast pozostanie pusta, również wywrze to złe wrażenie na klientach. Mogą pomyśleć, że Twoja piekarnia czy kawiarnia jest słabo zaopatrzona albo odnieść wrażenie, że jest im oferowany mały wybór deserów.

Dlatego temat wielkości witryny chłodniczej do ciasta warto omówić ze specjalistami i dokładnie policzyć, jak wiele miejsca będzie Ci potrzeba.

2. Uniwersalne urządzenie chłodnicze zamiast witryny chłodniczej do ciast

Masz standardową witrynę chłodniczą, np. przystosowaną do przechowywaniu nabiału czy mięsa? W teorii takie urządzenie nada się również do zabezpieczenia ciast i innych słodkich deserów. Ale czy to na pewno będzie dobry wybór? Niekoniecznie. Problemem może być np. nieodpowiedni zakres temperatur, które można ustawić w witrynie. Desery potrzebują innych warunków termicznych niż np. mięso. Witryna specjalistyczna przeznaczona do ciast chroni je również przed nadmiernym wysychaniem, na przykład przez zastosowanie odpowiedniego nawiewu.

To jednak nie jedyny problem. Standardowa witryna chłodnicza może być pozbawiona dodatkowych półek, które umożliwią elegancką ekspozycję deserów, albo być wyprofilowana pod nieodpowiednim kątem – takim, który zaburzy prezentację lub utrudni estetyczne ułożenie ciast.

3. Niewłaściwa orientacja witryny chłodniczej na ciasto

Witryny chłodnicze na ciasto to z jednej strony poziome lady, a z drugiej – urządzenia przypominające kształtem regał czy lodówkę. Oba typy mają swoje zastosowanie. Witryna o orientacji pionowej, czyli tzw. słupek, dobrze spisze się np. w sklepie spożywczym czy w lokalu, w którym na ekspozycję ciast jest niewiele miejsca. Będzie dobrze wyglądała tam, gdzie chcesz wyeksponować pojedyncze, większe desery – np. torty.

Długa lada chłodnicza do ciast o orientacji poziomej to dobry wybór do lokali z szerszą ofertą deserów, a zatem typowych cukierni czy piekarni z cukiernią.

Pionowa witryna chłodnicza na ciasto - mk-komi.pl

Witryna chłodnicza do ciast typu słupek świetnie sprawdza się przy ekspozycji pojedynczych wypieków.

4. Zakup urządzenia z drugiej ręki

Używana witryna chłodnicza na ciasto może się wydawać dobrym rozwiązaniem – zwłaszcza gdy rozpoczynasz działalność i nie chcesz wydawać dużo pieniędzy na sprzęt gastronomiczny. Pytanie jednak, czy to naprawdę optymalne wyjście? Kupując z drugiej ręki, nie zawsze poznamy historię urządzenia, trudno nam będzie ustalić jego faktyczną wydajność w stosunku do deklarowanej, nie powinniśmy też raczej liczyć na ważną gwarancję producenta. Decydując się na używaną witrynę na ciasto, powinniśmy uwzględnić zatem jej zwiększoną awaryjność i założyć wyższy pobór prądu w porównaniu z nowym sprzętem. W czasach, gdy ceny energii elektrycznej rosną w piorunującym tempie, może to dla Ciebie oznaczać odczuwalnie wyższe koszty eksploatacyjne. Takie, które szybko zniwelują różnicę w cenie między starym a nowym urządzeniem.

Dlatego zdecydowanie warto rozważyć inwestycję w urządzenie nowej generacji – lada chłodnicza na ciasto mniejszych rozmiarów wcale nie musi być bardzo dużym wydatkiem. Poza tym możesz ją sfinansować na korzystnych warunkach – rozkładając koszt na raty.

Szukasz witryny chłodniczej na ciasto, która połączy funkcjonalność, dobrą cenę i niezawodność? Mamy takie – Skontaktuj się z nami!