Chcesz zaoferować swoim klientom pyszne lody o idealnie kremowej konsystencji i ciekawych smakach? Podstawa to wysokiej klasy składniki, z których je przygotujesz. Ale nie tylko. Równie ważne jest to, jakie maszyny do produkcji lodów zastosujesz. Jesteś na etapie wybierania wyposażenia do lodziarni? A może chcesz wymienić frezer czy inne urządzenia do lodów na nowe? Zobacz, jakie innowacyjne rozwiązania technologiczne oferują obecnie producenci i sprawdź, w które warto zainwestować.

Jakie urządzenia do produkcji lodów są potrzebne, aby wytwarzać naturalne lody?

To, jakie maszyny do produkcji lodów będą Ci potrzebne, zależy w pierwszej kolejności od typu zmrożonego deseru, który chcesz sprzedawać. Pojawia się więc pytanie: lody typu soft, czyli tzw. włoskie lub amerykańskie, a może klasyczne lody gałkowe czy rzemieślnicze? W zależności od tego, jaką podejmiesz decyzję, będziesz potrzebował konkretnego zestawu urządzeń.

Automaty do lodów typu soft

Lody typu soft są mrożone w momencie, kiedy trafiają do rożka czy kubeczka, tuż przed podaniem ich klientowi. Wcześniej odpowiednio przygotowana mieszanka jest po prostu wlewana do automatu, który – odpowiednio zaprogramowany – służy również do ich mrożenia oraz serwowania. Jak więc widzisz, jeżeli chcesz rozpocząć produkcję lodów włoskich czy tzw. świderków, potrzebna Ci jest jedna maszyna: automat do lodów włoskich. To dobre rozwiązanie, jeśli:

  • produkcja lodów nie jest Twoim głównym zajęciem, a dodatkiem np. do działalności cukierniczej,
  • masz mało miejsca w lokalu,
  • zależy Ci na szybkiej produkcji i dystrybucji.

Pamiętaj jednak, że tego typu lody mają jedną wadę: zazwyczaj możesz je zaoferować w maksymalnie dwóch smakach (które w nowoczesnych maszynach mogą być też ze sobą zmieszane). Dlatego zwłaszcza przy dużej konkurencji w okolicy to może nie wystarczyć.

Czytaj więcej: Koszty eksploatacji automatu do lodów – ile wynoszą, co na nie wpływa?

Urządzenia do produkcji lodów rzemieślniczych

Jeżeli chcesz produkować tradycyjne gelato, czyli lody serwowane na gałki lub porcje, potrzebujesz deseru o zupełnie innej konsystencji, a co za tym idzie – sposobie wytwarzania. Do przygotowania rzemieślniczych lodów są niezbędne m.in.:

Cały proces wymaga uważnego pilnowania temperatury oraz kontrolowania konsystencji mieszanki. Czasami drobny błąd może „kosztować” wiele. Może nastąpić na przykład zwarzenie się lodów, co, jeśli nie zostanie wychwycone na odpowiednim etapie, przed podaniem klientom, może się zakończyć lawiną negatywnych opinii dla lokalu. Właśnie dlatego nowoczesne lodziarnie sięgają po maszyny wyposażone w innowacyjne rozwiązania technologiczne.

Czytaj więcej: Witryny do lodów – rodzaje. Którą wybrać?

Jakie innowacyjne rozwiązania zapewniają obecnie produkowane urządzenia do lodów?

Chociaż produkcja lodów jest znana od wieków, to właśnie na przestrzeni ostatnich kilkudziesięciu lat nastąpił w tej dziedzinie największy postęp. Nowoczesny frezer do lodów, często połączony z pasteryzatorem, pomaga zautomatyzować proces wytwarzania tego deseru, a jednocześnie zachować jego tradycyjną recepturę. Obecnie zaawansowanych funkcji jest w urządzeniach do produkcji lodów coraz więcej. Oto przegląd tych najciekawszych.

Produkcja lodów rzemieślniczych - mk-komi.pl
Produkcja lodów rzemieślniczych jest bardziej skomplikowana niż wytwarzanie lodów typu soft.

„Centralne laboratorium” produkcji lodów

Lokale oferujące lody rzemieślnicze są dzisiaj coraz częściej sieciami, których punkty są rozsiane na mapie miasta czy kilku sąsiadujących ze sobą miejscowości. Dlatego coraz popularniejsze jest tworzenie „centralnych laboratoriów”, w których są wytwarzane wszystkie warianty deseru na dany dzień. Proces często odbywa się w niemal „zamkniętym obiegu”, który gwarantuje ściśle sanitarne warunki – tak aby przy przenoszeniu mieszanki z jednego urządzenia do lodów do drugiego nie doszło do jej kontaminacji. Nowoczesne „centralne laboratoria” są wzbogacone m.in. o systemy ważenia lodów oraz wspomagające ich pakowanie przed przewiezieniem do docelowego lokalu.

Czytaj więcej: Maszyny do lodów – na co zwracać uwagę przy wyborze?

Panel dotykowy na automacie do lodów soft

Dotykowy panel i intuicyjny interfejs na urządzeniu do produkcji lodów włoskich pozwala na szybkie i wygodne zaprogramowanie jego pracy. Nawet pracownik, który dopiero rozpoczyna obsługę takiego urządzenia, bez trudu poradzi sobie z wyborem trybu produkcji lodów (np. wskazania smaku czy zastosowania trybu ich mieszania), a także dodatkową konfiguracją. Warto pamiętać, że obecnie stosowane maszyny do produkcji lodów mają kilka lub kilkanaście predefiniowanych programów pracy, które pozwalają na uzyskanie konkretnej konsystencji lodów (np. sorbetu czy gęstej, ale dobrze napowietrzonej mieszanki w stylu włoskiego gelato).

Wbudowana karta SIM

Po co wyposażać urządzenia do produkcji lodów w karty SIM? Chodzi oczywiście o możliwość zdalnego sterowania nimi – nawet gdy właściciel lokalu znajduje się w zupełnie innym miejscu. Wystarczy, że połączy się z maszyną przy pomocy odpowiedniej aplikacji na smartfona, aby mógł sprawdzić aktualny status automatu czy zmienić jego konfigurację. To może być przydatne rozwiązanie w większych, sieciowych lodziarniach.

Rozbudowany system zabezpieczeń

Nowoczesne automaty do lodów w bardzo wyraźny sposób informują o ewentualnych błędach pracy czy problemach – najczęściej właśnie przez wspomnianą aplikację mobilną lub panel dotykowy. Są w nie wbudowane m.in. bardzo wrażliwe czujniki temperatury, które alarmują choćby o przemrożeniu mieszanki, sensory poziomu masy czy dodatkowe zabezpieczenia przed przegrzaniem silnika. Inwestycja w nie to dobry pomysł – szybkie wykrycie nieprawidłowości działania urządzenia pozwala podjąć równie ekspresową reakcję i wydłużyć czas życia urządzenia.

Chcesz się dowiedzieć więcej na temat innowacyjnych rozwiązań stosowanych w maszynach do lodów? Skontaktuj się z doradcą MK KOMI i dobierz wyposażenie odpowiednie do Twojego lokalu.