Jeśli chcesz zająć się produkcją mrożonych deserów, na pewno nie warto podchodzić pochopnie do zakupu maszyny do lodów. To urządzenie jest najważniejszym elementem każdej lodziarni i w znacznej mierze decyduje o jakości produktu. Pomaga również w osiągnięciu oczekiwanej wydajności i zysków. Jak wybrać sprzęt do produkcji lodów? Wyjaśniamy, co jest najważniejsze.

Maszyny do lodów, czyli co?

Tak naprawdę w lodziarni mogą się znajdować różne sprzęty opisywane jako maszyny do lodów. Najczęściej pod tym pojęciem kryje się jednak albo tzw. frezer do lodów, albo automat do lodów włoskich. Wybór zależy więc przede wszystkim od tego, jakie lody chcesz sprzedawać.

Frezer – maszyna do produkcji lodów gałkowych

Frezer (nazwa pochodzi od angielskiego słowa freeze, czyli zamrażać) służy do produkcji lodów określanych gałkowymi. Wlewa się do niego płynną masę stanowiącą bazę lodów, a po pewnym czasie zostaje ona odpowiednio napowietrzona i schłodzona. Frezer, czyli klasyczna maszyna do produkcji lodów, ma schładzaną komorę oraz mieszadło. To on odpowiada za konsystencję gotowego wyrobu. Urządzenia tego typu różnią się m.in. pojemnością, mocą i poziomem automatyzacji. Najlepsze działają bardzo szybko, automatycznie dostosowując parametry pracy, a jednocześnie są energooszczędne.

Lody po wyjęciu z frezera należy zamrozić w bardzo niskiej temperaturze w szokówce, a następnie przenieść do szafy mroźniczej, gdzie będą przechowywane. Serwuje się je zaś z witryny lub konserwatora. Warto więc pamiętać, że maszyny do lodów tradycyjnych wymagają również dużej ilości dodatkowego osprzętu.

Frezer „2 w 1” z pasteryzatorem

Przedsiębiorcy, którzy chcą zaoszczędzić na zakupie oddzielnej maszyny do produkcji lodów lub po prostu nie dysponują odpowiednią ilością miejsca, chętnie wybierają urządzenia wielofunkcyjne do lodów. Nowoczesne frezery z funkcją pasteryzacji ułatwiają proces produkcji. Pasteryzacja i napowietrzanie wraz ze wstępnym zamrażaniem odbywają się w zamkniętej komorze urządzenia, co pozwala zachować najwyższy poziom higieny. Warto jednak pamiętać, że tego typu urządzenia najlepiej sprawdzają się w miejscach, które wytwarzają niewielką ilość smaków i prowadzą produkcję na niewielką skalę. Frezer jest bowiem dłużej zajęty przy każdej partii lodów ze względu na konieczność uprzedniej pasteryzacji.

Co ważne, maszyna „2 w 1” to także idealne rozwiązanie dla tych, którzy szukają bardzo niszowych smaków, a ze swojej receptury chcą wyciągnąć jak największą ilość nut aromatyczno-smakowych. Dzięki możliwości bilansowania każdego smaku z osobna, każdy użytkownik może stać się prawdziwym rzemieślnikiem, szukając inspiracji w niszowych orzechach pekan, pistacjach z Piemontu czy wyśmienitej, oryginalnej belgijskiej czekoladzie.

Czytaj dalej: Frezer i pasteryzator do lodów – razem czy osobno?

Maszyny do lodów włoskich

Maszyny do lodów włoskich (typu soft) to nieco inne urządzenia, które nie tylko produkują lody, ale również służą do ich serwowania. Do komory wlewa się przygotowaną mieszankę w określonym smaku. Wewnątrz jest schładzana i napowietrzana, a następnie przechowywana. Naciśnięcie dźwigni pozwala na nałożenie porcji produktu bezpośrednio do wafelka lub kubeczka. Najpopularniejsze są maszyny do lodów typu soft z dwiema oddzielnymi komorami, które umożliwiają podawanie dwóch różnych smaków oraz smaku „mieszanego”.

Tego typu urządzenia są kompaktowe i pozwalają na sprzedaż produkowanych na miejscu lodów nawet w bardzo małym lokalu. Jest to rozwiązanie zdecydowanie prostsze, a jednocześnie prezentujące pewne ograniczenia – chociażby w zakresie możliwości urozmaicenia oferty i wyróżnienia jej na tle konkurencji. Ale i z tym można już sobie poradzić – na rynku znajdziemy maszynę Cattabriga BIB 603 MIX, która przez specjalny front dozujący oraz pompy perystaltyczne, umożliwia dozowanie wszystkich smaków lodów do personalizowanych, specjalnych kubków.  Zyskujemy w ten sposób dodatkowe możliwości obrandowania własnej produkcji, którą – dzięki takiemu rozwiązaniu – możemy sprzedawać nie tylko we własnym lokalu, ale także dystrybuować dalej, dla zewnętrznych odbiorców, takich jak kawiarnie, restauracje, a nawet sklepy ze zdrową żywnością.

Maszyna do lodów włoskich - automat - mk-komi.pl
Maszyny do lodów włoskich pozwalają na otwarcie lodowego biznesu w zasadzie w dowolnym miejscu, ponieważ są bardzo kompaktowe. Lody serwuje się bezpośrednio z komory, w której były zamrażane.

Maszyny do robienia lodów – na jakie parametry zwracać uwagę przy zakupie?

O tym, jaki rodzaj maszyny powinieneś kupić, decyduje wybrana technologia produkcji lodów uwarunkowana indywidualnymi czynnikami. Na jakie cechy urządzeń należy jednak zwracać uwagę?

Wśród najważniejszych parametrów na pewno znajduje się mocim wyższa, tym (z reguły) wydajniejsza praca. Ponadto niezależnie od typu maszyny do lodów warto sprawdzić jej wydajność energetyczną. Urządzenia energooszczędne okazują się najbardziej opłacalne, ponieważ nieco wyższy koszt zakupu szybko „zwraca się” w niższych kosztach eksploatacji.

Jedną z ważniejszych decyzji jest ta dotycząca wielkości maszyny do robienia lodów. Chodzi tu jednak nie o gabaryty, a o wielkość jednorazowego wsadu. Determinuje ona, ile lodów można wyprodukować podczas jednego cyklu. Zdecydowanie nie powinna być za mała, ale nie warto też inwestować w maszynę „na wyrost”, by nie marnować produktu.

Warto wiedzieć, że maszyny do lodów bywają chłodzone albo wodą, albo powietrzem. Który system wybrać? Chłodzenie wodne jest wydajniejsze, ale droższe. Wymaga też podłączenia do instalacji, co bywa problematyczne. Chłodzenie powietrzem jest łatwiejsze, ale zwykle jest mniej wydajne. Ponadto takie maszyny często pracują głośniej.

Sprawdź również: Maszyny do robienia lodów – najczęstsze awarie

Jak i gdzie kupować maszyny do lodów?

Parametry to jednak nie wszystko. Twoje maszyny do lodów powinny się również odznaczać możliwie wysoką jakością. Warto zwracać uwagę przede wszystkim na urządzenia renomowanych marek – ich sława zazwyczaj nie bierze się znikąd. Zwykle są niezawodne, wygodne w obsłudze i solidne. Ponadto markowy sprzęt to gwarancja spełnionych wymogów higieny.

Maszyny do lodów rzemieślniczych czy włoskich najlepiej kupować u doświadczonego dystrybutora specjalizującego się w tego typu produktach. Wówczas na pewno otrzymasz gwarancję, a dodatkowo będziesz mógł skorzystać z fachowego, rzetelnego doradztwa. Profesjonalni dystrybutorzy często oferują również szkolenia i inne formy wsparcia dla biznesmenów. Tak właśnie działa MK Komi! Oferujemy szeroko zakrojone doradztwo technologiczne, a także w zakresie ergonomii pracy oraz aranżacji lokalu. Ponadto prowadzimy serwis maszyn do lodów uznanych na całym świecie firm włoskich.

Pamiętaj – prowadzenie lodziarni z dobrym sprzętem jest łatwiejsze. Dodatkowe fachowe wsparcie pomoże Ci zaś odnaleźć się w nowym biznesie i uniknąć częstych błędów. Chcesz dowiedzieć się więcej lub skorzystać z naszej pomocy? Zapraszamy do kontaktu!