Lody to jeden z tych deserów, które lubią prawie wszyscy. Szczególnie smaczna jest wersja przygotowana w sposób „rzemieślniczy”, a więc z naturalnych składników, z zastosowaniem tradycyjnych metod. Dlatego maszyna do robienia lodów w domu jest sprzętem cieszącym się coraz większą popularnością. Czy można go też zastosować w lokalu gastronomicznym? To nie jest dobry pomysł. Zobacz, dlaczego.

Maszyna do lodów – dlaczego jest w ogóle potrzebna?

W teorii mogłoby się wydawać, że proces przygotowania lodów to bardzo prosta sprawa. Ot, wystarczy zmieszać ze sobą mleko, śmietankę, cukier oraz np. kawałki owoców, przelać tę masę do pojemnika i zamrozić, prawda? Nie do końca! Sęk w tym, że aby lody nabrały charakterystycznej, kremowej i puszystej konsystencji, muszą przejść przez kilka dodatkowych procesów. Kluczowe kwestie to mieszanie oraz napowietrzanie deseru w trakcie zamrażania. Nie może on po prostu zastygnąć – wówczas powstała masa będzie po prostu niesmaczna.

Problem ten rozwiązuje maszyna do robienia lodów – takie urządzenie pozwala stopniowo schładzać mieszankę na ten deser przy jednoczesnym jej mieszaniu. W efekcie powstały przysmak nabiera charakterystycznej konsystencji – tej dobrze znanej ze sklepów czy lodziarni.

Maszyna do robienia lodów w domu – czy może być wykorzystana w lodziarni?

W największym skrócie: nie. Maszyna do lodów w domu to sprzęt przeznaczony, zgodnie z nazwą, do samodzielnego przygotowania deserów dla siebie i najbliższych. Powodów ku temu jest kilka.

Skala produkcji, na jaką pozwala maszyna do robienia lodów w domu

Urządzenie do robienia lodów w domu pozwala na przyrządzenie stosunkowo niewielkiej porcji zmrożonego deseru. Jakiej dokładnie? To zależy od wybranego modelu, jednak najczęściej mowa o skali od kilkuset mililitrów do 1-2 litrów – bez względu na to, czy to sprzęt do przyrządzania lodów gelato, czy domowa maszyna do lodów włoskich.

Taka ilość przysmaku to mniej więcej pojemność dużego, rodzinnego opakowania lodów, które możesz kupić w sklepie. Jak możesz sobie wyobrazić, na potrzeby lodziarni to znacznie za mało! Taką ilością lodów możesz poczęstować kilka, maksymalnie kilkanaście osób, podczas gdy zapotrzebowanie w lokalu będzie znacznie większe!

Mieszanie lodów w profesjonalnej maszynie - mk-komi.pl

Profesjonalna maszyna do lodów ma znacznie większą wydajność niż ta domowa. Daje też większą kontrolę nad każdym etapem procesu ich przygotowywania.

Możliwości przygotowania różnych smaków deseru

Nawet jeśli w lokalu gastronomicznym są serwowane wyłącznie lody typu soft, czyli tzw. włoskie, klienci będą oczekiwać co najmniej dwóch opcji smakowych. Muszą być dostępne jednocześnie. Maszyna do lodów włoskich do domu nie sprosta tym wymaganiom. Taki sprzęt, nawet z wyższej półki, pozwala na przetworzenie tylko jednej wersji deseru w tym samym czasie. Za to profesjonalna maszyna do lodów miękkich daje znacznie szersze możliwości.

Podobnie sprawa wygląda z domowym sprzętem do produkcji lodów tradycyjnych – w nim również może powstać jednocześnie tylko jeden smak.

Czytaj też: Jaka maszyna do lodów włoskich? Przegląd możliwości

Kontrola nad konsystencją lodów

Profesjonalne urządzenia dają możliwość bardzo precyzyjnej kontroli nad procesem przyrządzania lodów. Chodzi np. o ustawienie dokładnie określonej temperatury czy prędkości pracy świdra. Poza zdefiniowanymi przez producenta programami pracy, można ustalić własny. A to daje szersze możliwości dopracowywania receptury i nadawania powstającym lodom bardziej kremowej czy puszystej konsystencji.

Wydajność działania i wytrzymałość

Profesjonalne maszyny do produkcji lodów są przystosowane do intensywnej eksploatacji, a więc codziennej, wielogodzinnej pracy. Maszyna do robienia lodów w domu z założenia ma być użytkowana okazjonalnie. Dlatego stosuje się w niej np. mniej wytrzymałe podzespoły, które są po prostu tańsze, a jednocześnie wystarczające na potrzeby rodzinne.

Warto też pamiętać, że maszyna do robienia lodów w domu to jedno urządzenie, które wykonuje całą pracę. Tymczasem przy profesjonalnej produkcji lodów rzemieślniczych potrzebnych jest kilka urządzeń. Są to frezer, pasteryzator, szokownik oraz szafa mroźnicza. To dzięki zastosowaniu pełnego zestawu sprzętu lody naturalne typu gelato uzyskują konsystencję, której otrzymanie jest w warunkach domowych niemal nieosiągalne.

Maszyna do lodów do domu – korzystaj z nich wyłącznie w warunkach domowych

Jak wynika z powyższego porównania, maszyna do lodów w domu nie jest odpowiednim wyposażeniem dla lokalu gastronomicznego. Nie sprawdzi się, nawet jeżeli dystrybucja lodów jest jedynie dodatkową ofertą Twojej kawiarni czy piekarni. Taki sprzęt będzie niewygodny w eksploatacji, mało wydajny i nie dostarczy porcji lodów dopasowanej do zapotrzebowania na nie. Tymczasem na rynku możesz znaleźć wiele małych urządzeń profesjonalnych do produkcji lodów. Na początek możesz zainwestować np. w proste urządzenie nablatowe do lodów włoskich. Nie zajmuje wiele miejsca, jest korzystne cenowo, a jednocześnie spełnia wszystkie wymagania, jakie stawia wytwarzanie zmrożonego deseru w warunkach gastronomicznych.

Chcesz dowiedzieć się więcej na temat możliwości, jakie dają profesjonalne urządzenia do lodów? Potrzebujesz konkretnej wyceny? Zgłoś się do naszych doradców – bez zobowiązań – i uzyskaj informacje niezbędne do podjęcia decyzji.