Jeśli chcesz niskim kosztem i niewielkim nakładem pracy rozpocząć biznes lodowy, świetnym wyborem będą lody włoskie. Maszyna do ich produkcji zajmuje niewiele miejsca i jest prosta w obsłudze. Trzeba jednak pamiętać o jej odpowiedniej pielęgnacji i konserwacji. Dowiedz się, jak dbać o automat do lodów włoskich i dlaczego jest to tak ważne.

Maszyna do lodów włoskich – dlaczego właściwa konserwacja jest tak ważna?

Właściwa konserwacja sprzętu w lodziarni to kwestia istotna ze względu na dwa główne czynniki: higienę, a więc bezpieczeństwo klientów, a także trwałość i sprawność maszyny. Pierwszy czynnik jest związany z wymogami sanitarnymi i zasadami, które muszą być przestrzegane we wszystkich firmach zajmujących się produkcją i sprzedażą żywności. Nie możesz dopuścić do tego, aby przez Twoje zaniedbanie ktokolwiek z klientów się rozchorował. Wówczas nie tylko będziesz mieć na sumieniu czyjeś zdrowie, ale również narazisz się na dotkliwą karę finansową i ogromny cios dla wizerunku. Dlatego maszyna do lodów włoskich musi być regularnie czyszczona i dezynfekowana – to podstawowa zasada prawidłowej konserwacji.

Zwykle zarówno czyszczenie, jak i przeglądy oraz inne prace konserwacyjne mają również wpływ na żywotność sprzętu. Odpowiednia pielęgnacja sprawia, że automat do lodów włoskich jest zdecydowanie mniej narażony na awarie i uszkodzenia różnorodnych komponentów. Regularna dbałość o jego stan techniczny pomoże uniknąć sytuacji, w której stracisz klientów ze względu na konieczność naprawy maszyny w środku sezonu. Ograniczysz też koszty eksploatacyjne.

Czytaj też: Jaka maszyna do lodów włoskich? Przegląd możliwości

Maszyny do lodów włoskich – podstawowe zasady konserwacji i serwisowania

Podstawowe zasady pozwalające na utrzymanie maszyny do lodów włoskich w dobrym stanie i gwarantujące zachowanie niezbędnych zasad higieny dotyczą przede wszystkim postępowania zgodnie z zaleceniami producenta. Każda maszyna do robienia lodów włoskich zawiera instrukcję, a w niej wytyczne dotyczące konserwacji i serwisowania. Zasady te dotyczą przede wszystkim:

  • czyszczenia sprzętu,
  • przestrzegania zasad higieny podczas produkcji lodów,
  • konserwacji określonych elementów,
  • właściwej reakcji na sytuacje awaryjne lub pewne nieprawidłowości w funkcjonowaniu sprzętu.

Warto dokładnie przeczytać gwarancję przed rozpoczęciem korzystania z maszyny lub też zasięgnąć rady fachowca, który przeprowadzi instruktaż dotyczący jej prawidłowej obsługi. Tylko przestrzeganie wszystkich zasad prawidłowej eksploatacji pozwoli bowiem na długo zachować sprawność sprzętu i nie doprowadzi do utraty gwarancji.

Automat do lodów włoskich – częstotliwość i sposób czyszczenia

Jak już wspomniano, regularne i dokładne czyszczenie to jeden z najważniejszych zabiegów konserwacyjnych. Automat do lodów włoskich musi być wyczyszczony i zdezynfekowany każdego dnia po zakończeniu pracy. Resztki mieszanki zalegające w jego wnętrzu przez wiele godzin mogą bowiem prowadzić do rozwoju groźnych drobnoustrojów i kontaminacji kolejnej partii mieszanki lodowej lub też do uszkodzenia niektórych elementów.

Maszynę po zakończeniu pracy zawsze należy opróżnić, a następnie wyczyścić zbiornik i wyloty głowic. To prosta procedura, która jednak powtarzana codziennie pomoże zachować bezpieczeństwo.

Zazwyczaj raz na dwa tygodnie zalecane jest tzw. głębokie czyszczenie maszyny do lodów włoskich. Wymaga to jej odłączenia od źródła zasilania i rozmontowania. Czyszczenia wymagają wszystkie elementy, które mają kontakt z mieszanką do wyrobu lodów. Należy używać do tego delikatnych narzędzi oraz detergentów o przeznaczeniu gastronomicznym. Szczegółowe informacje na ten temat zazwyczaj znajdują się w instrukcji obsługi. Niezbędne jest również utrzymanie w czystości powierzchni zewnętrznych.

Wyczyszczona maszyna do lodów włoskich - mk-komi.pl

Maszyna do lodów włoskich musi być opróżniana i czyszczona każdego dnia – to podstawowy warunek zachowania higieny w lokalu. Mniej więcej raz na dwa tygodnie wykonuje się też tzw. głębokie czyszczenie.

Podstawowa konserwacja maszyny do lodów włoskich

Istnieje kilka podstawowych zabiegów konserwacyjnych, które można wykonywać samodzielnie. Po szczegółowe informacje dotyczące konkretnego modelu maszyny do lodów włoskich należy sięgnąć do instrukcji. Zwykle są to jednak:

  • czyszczenie kondensatora – co najmniej raz na trzy miesiące lub zgodnie z potrzebami,
  • dostosowanie paska systemu mieszającego – jego zbytnie wydłużenie zwykle skutkuje głośniejszą praca maszyny,
  • kontrola rury odpływowej – i wymiana pierścienia karbowanego w razie potrzeby,
  • smarowanie przekładni – co około 6 miesięcy.

Maszyna do lodów włoskich często jest używana jedynie sezonowo. Dlatego należy też pamiętać o jej odpowiednim przygotowaniu do „odpoczynku”. Musi zostać oczywiście dokładnie wyczyszczona i osuszona. Niezbędne są również:

  • odłączenie od źródła zasilania,
  • demontaż wszystkich części,
  • odłączenie odpływu,
  • przykrycie plastikową folią w celu zabezpieczenia przed kurzem i zabrudzeniami.

Maszynę najlepiej przechowywać w suchym miejscu, w którym panuje dodatnia temperatura.

Maszyna do włoskich lodów – profesjonalny serwis

W każdej instrukcji obsługi znajdziesz wskazówki dotyczące postępowania w razie wystąpienia nieprawidłowości w funkcjonowaniu maszyny do lodów włoskich. W niektórych przypadkach mogą pomóc proste remedia, jak np. reset maszyny, sprawdzenie zasilania lub oczyszczenie kondensatora. Jeśli jednak są one nieskuteczne, należy się skontaktować z profesjonalnym serwisem. Wszelkie naprawy wykonywane na własną rękę, bez odpowiedniej wiedzy i doświadczenia, mogą bowiem poważnie zaszkodzić automatowi i doprowadzić do utraty gwarancji (jeśli urządzenie jest nią objęte).

Jeśli chcesz kupić automat do lodów włoskich, a jednocześnie szukasz kompleksowego wsparcia w założeniu i prowadzeniu lodziarni, w tym profesjonalnego serwisu, koniecznie sprawdź ofertę MK KOMI. Skontaktuj się z nami, jeśli masz pytania – chętnie na nie odpowiemy!