Wyposażenie lodziarni, doradztwo, szkolenia, serwis.
Zadzwoń lub napisz i dowiedz się więcej.
Zastanawiasz się, jakie lody są najpopularniejsze w Polsce? Chociaż trwa prawdziwy boom na te rzemieślnicze, zwłaszcza w okresie letnim chętniej wybierane są lody soft, czyli włoskie. Dlatego maszyna do lodów włoskich może być dobrą inwestycją dla Twojego biznesu. Pytanie tylko, czy wybrać model nowy, czy używany? Dowiedz się więcej.
Maszyna do lodów włoskich to dobry sposób na wejście na rynek sprzedaży lodów na porcje – zarówno w kawiarni czy piekarni, jak i w food trucku ustawionym w popularnym kurorcie czy innym często uczęszczanym miejscu. Dlaczego inwestycja w nią to dobry krok? Przemawia za tym kilka argumentów.
Jeżeli chcesz serwować gościom samodzielnie produkowane lody rzemieślnicze, potrzebnych Ci jest co najmniej kilka urządzeń gastronomicznych – frezer, pasteryzator, przechowalnik, szafa mroźnicza oraz witryna do sprzedaży deseru. Maszyna do robienia lodów włoskich „zastępuje” je wszystkie. Jest to oczywiście uproszczenie, ponieważ lody soft produkuje się po prostu w inny sposób.
Mieszanka powstała z mleka, śmietanki i cukru nie musi być zmrażana do tak niskiej temperatury jak podczas produkcji lodów tradycyjnych. Nie ma też potrzeby jej pasteryzacji czy „dojrzewania”. Zachowuje ona półpłynną formę w maszynie, a kiedy lody soft trafiają do rożka czy kubeczka, są dodatkowo napowietrzane – tak powstaje deser o delikatnej konsystencji.
W praktyce oznacza to, że aby rozpocząć produkcję lodów soft, potrzebujesz tylko jednej maszyny – to znacznie obniża „próg wejścia” do tej branży.
Lody włoskie można produkować z gotowych mieszanek lub przygotować je samodzielnie z kilku prostych składników. Następnie wystarczy przelać masę do maszyny, a całą resztą zajmie się już automat do lodów włoskich. Ostatni krok to nakładanie lodów do rożków i ewentualnie uzupełnianie ich o dodatki, np. syropy, bitą śmietanę czy owoce.
Z uwagi na niewielkie rozmiary, maszyna do lodów włoskich świetnie sprawdzi się nawet w niewielkim food trucku czy małej przestrzeni w lokalu gastronomicznym.
Rozważasz zakup maszyny do produkcji lodów włoskich, ale nie wiesz, czy lepiej postawić na używany, czy nowy sprzęt? Oto porównanie.
Największą zaletą, jaką wyróżnia się używany automat do lodów włoskich, jest jego cena. Urządzenie z drugiej ręki może Cię kosztować o kilkadziesiąt procent mniej niż nowy sprzęt. To argument, który dla wielu jest decydujący. Pamiętaj jednak, że inwestycja w używane urządzenie może pociągać za sobą określone konsekwencje. Są to np.:
Czytaj też: Maszyna do lodów włoskich – zasady konserwacji i serwisowania
Dlatego jeżeli mimo to decydujesz się na używaną maszynę do lodów kręconych, upewnij się, że to sprzęt:
Największym wyzwaniem związanym z zakupem nowej maszyny do lodów włoskich jest cena. Pamiętaj jednak, że wcale nie musisz od razu inwestować w bardzo zaawansowany, wielofunkcyjny model. Na początek może wystarczyć prosta, nablatowa maszyna, która zajmuje mało miejsca, ale dobrze spełnia swoje zadanie. Możesz też liczyć na wygodne formy sfinansowania zakupu sprzętu, a przede wszystkim na niższe koszty eksploatacji.
Nowy sprzęt:
Rozważasz zakup maszyny do lodów włoskich? Skontaktuj się z naszymi specjalistami. W MK KOMI od dekady wspieramy polskich przedsiębiorców w budowie biznesów lodowych – doradzimy także Tobie!