Zastanawiasz się, jakie lody są najpopularniejsze w Polsce? Chociaż trwa prawdziwy boom na te rzemieślnicze, zwłaszcza w okresie letnim chętniej wybierane są lody soft, czyli włoskie. Dlatego maszyna do lodów włoskich może być dobrą inwestycją dla Twojego biznesu. Pytanie tylko, czy wybrać model nowy, czy używany? Dowiedz się więcej.

Automat do lodów włoskich – dlaczego warto w niego zainwestować?

Maszyna do lodów włoskich to dobry sposób na wejście na rynek sprzedaży lodów na porcje – zarówno w kawiarni czy piekarni, jak i w food trucku ustawionym w popularnym kurorcie czy innym często uczęszczanym miejscu. Dlaczego inwestycja w nią to dobry krok? Przemawia za tym kilka argumentów.

Maszyna do lodów kręconych to jedyne urządzenie, którego potrzebujesz do produkcji i dystrybucji tego deseru

Jeżeli chcesz serwować gościom samodzielnie produkowane lody rzemieślnicze, potrzebnych Ci jest co najmniej kilka urządzeń gastronomicznych – frezer, pasteryzator, przechowalnik, szafa mroźnicza oraz witryna do sprzedaży deseru. Maszyna do robienia lodów włoskich „zastępuje” je wszystkie. Jest to oczywiście uproszczenie, ponieważ lody soft produkuje się po prostu w inny sposób.

Mieszanka powstała z mleka, śmietanki i cukru nie musi być zmrażana do tak niskiej temperatury jak podczas produkcji lodów tradycyjnych. Nie ma też potrzeby jej pasteryzacji czy „dojrzewania”. Zachowuje ona półpłynną formę w maszynie, a kiedy lody soft trafiają do rożka czy kubeczka, są dodatkowo napowietrzane – tak powstaje deser o delikatnej konsystencji.

W praktyce oznacza to, że aby rozpocząć produkcję lodów soft, potrzebujesz tylko jednej maszyny – to znacznie obniża „próg wejścia” do tej branży.

Produkcja lodów włoskich jest prosta i szybka

Lody włoskie można produkować z gotowych mieszanek lub przygotować je samodzielnie z kilku prostych składników. Następnie wystarczy przelać masę do maszyny, a całą resztą zajmie się już automat do lodów włoskich. Ostatni krok to nakładanie lodów do rożków i ewentualnie uzupełnianie ich o dodatki, np. syropy, bitą śmietanę czy owoce.

Mała maszyna do lodów włoskich zajmuje niewiele miejsca

Z uwagi na niewielkie rozmiary, maszyna do lodów włoskich świetnie sprawdzi się nawet w niewielkim food trucku czy małej przestrzeni w lokalu gastronomicznym.

Mała maszyna do lodów włoskich - mk-komi.pl

Mała maszyna do lodów włoskich, taka jak BIB 301, to dobry wybór dla mniejszych lokali. Ten model można umieścić bezpośrednio na blacie.

Jaka najlepsza maszyna do lodów włoskich – nowa czy używana?

Rozważasz zakup maszyny do produkcji lodów włoskich, ale nie wiesz, czy lepiej postawić na używany, czy nowy sprzęt? Oto porównanie.

Używane maszyny do lodów włoskich – wady i zalety

Największą zaletą, jaką wyróżnia się używany automat do lodów włoskich, jest jego cena. Urządzenie z drugiej ręki może Cię kosztować o kilkadziesiąt procent mniej niż nowy sprzęt. To argument, który dla wielu jest decydujący. Pamiętaj jednak, że inwestycja w używane urządzenie może pociągać za sobą określone konsekwencje. Są to np.:

  • wyższe koszty eksploatacji – starszy sprzęt będzie np. mniej energooszczędny. Jego niektóre części mogły też ulec zużyciu i będą wymagały wymiany. A to narazi Cię na dodatkowe wydatki, a nawet na ryzyko w przestoju produkcji. Co, jeśli stanie się to w środku upalnego dnia, kiedy do Twojego lokalu ustawią się kolejki?
  • większa awaryjność – to również efekt tego, że sprzęt kupujesz z drugiej ręki. To ryzyko zwłaszcza przy intensywnej eksploatacji,
  • kosztowny serwis – nowe maszyny do lodów włoskich są objęte gwarancją serwisową. Oznacza to, że jeśli pojawią się problemy z ich pracą, ekspert dokona naprawy w ramach gwarancji, a Ty nie poniesiesz dodatkowych kosztów. Przy reperacji sprzętu używanego najczęściej to Ty będziesz zobowiązany do zapłacenia za pracę serwisanta.

Czytaj też: Maszyna do lodów włoskich – zasady konserwacji i serwisowania

Dlatego jeżeli mimo to decydujesz się na używaną maszynę do lodów kręconych, upewnij się, że to sprzęt:

  • sprawdzonego, renomowanego producenta – najlepiej sprawdzają się włoskie marki,
  • który przeszedł dokładny przegląd techniczny i modernizację – to gwarancja jego dłuższego życia.

Nowa maszyna do lodów włoskich: wady i zalety

Największym wyzwaniem związanym z zakupem nowej maszyny do lodów włoskich jest cena. Pamiętaj jednak, że wcale nie musisz od razu inwestować w bardzo zaawansowany, wielofunkcyjny model. Na początek może wystarczyć prosta, nablatowa maszyna, która zajmuje mało miejsca, ale dobrze spełnia swoje zadanie. Możesz też liczyć na wygodne formy sfinansowania zakupu sprzętu, a przede wszystkim na niższe koszty eksploatacji.

Nowy sprzęt:

  • rzadko ulega awariom – a to oznacza, że nie narazisz się na przykre niespodzianki, nawet przy intensywnej eksploatacji,
  • jest wyposażony w zaawansowane technologie, które pozwalają np. na produkcję mrożonego jogurtu, a także gwarantują stałą kontrolę dobrej konsystencji produkowanych lodów,
  • jest łatwy w użytkowaniu oraz czyszczeniu,
  • podlega gwarancji serwisowej, dzięki czemu wszelkie usterki zostaną wyeliminowane szybko i bez dodatkowych kosztów.

Rozważasz zakup maszyny do lodów włoskich? Skontaktuj się z naszymi specjalistami. W MK KOMI od dekady wspieramy polskich przedsiębiorców w budowie biznesów lodowych – doradzimy także Tobie!