Wyposażenie lodziarni, doradztwo, szkolenia, serwis.
Zadzwoń lub napisz i dowiedz się więcej.
Gastronomiczne maszyny do robienia lodów to absolutna podstawa wyposażenia każdej lodziarni. Bez względu na to, czy sprzedajesz lody włoskie, czy rzemieślnicze, potrzebujesz urządzenia, które pozwoli Ci wyprodukować mieszankę o idealnym smaku oraz konsystencji. Jednak nawet najlepszy sprzęt potrzebuje odpowiedniej konserwacji. Zobacz, o co zadbać, aby ograniczyć ryzyko wystąpienia awarii i utrzymać go w stałej gotowości do pracy.
Bez względu na to, jaka maszyna do lodów gastronomiczna jest wykorzystywana w Twojej lodziarni czy cukierni, musisz pamiętać, że jest to sprzęt służący do wytwarzania produktów spożywczych. To oznacza, że powinien być użytkowany w zgodzie z zasadami HACCP i… zdrowym rozsądkiem. Niewłaściwe oczyszczenie urządzenia czy brak jego dezynfekcji może doprowadzić do kontaminacji mieszanki lodowej, a w konsekwencji nawet do zatruć pokarmowych u Twoich klientów. To może Cię narazić na poważne straty, wynikające nie tylko z kary nałożonej przez sanepid, ale przede wszystkim te wizerunkowe. Raz zszargana dobra opinia lodziarni może się za Tobą ciągnąć przez długi czas i doprowadzić do spadku liczby klientów.
To jednak nie wszystko. Brak odpowiedniej konserwacji urządzenia grozi również podwyższoną awaryjnością sprzętu. Pomyśl, na jakie straty finansowe narazisz się, gdy maszyna do robienia lodów zepsuje się w trakcie gorącego sezonu? Nie dość, że poniesiesz wysoki koszt naprawy, to jeszcze stracisz możliwość obsługi klientów. Właśnie dlatego do dbania o stan urządzenia do produkcji lodów warto podejść z pełną powagą i wdrożyć stałe, precyzyjne procedury. Wbrew pozorom, wcale nie potrzeba wiele, aby zapewnić sobie spokój i bezpieczeństwo.
Czytaj więcej: Maszyny do robienia lodów – najczęstsze awarie
Po pierwsze i najważniejsze: o maszyny do produkcji lodów należy dbać zgodnie z zaleceniami producenta. Dlatego podstawową zasadą jest dokładne zapoznanie się z instrukcją urządzenia, tak aby nie popełnić błędu na etapie konserwacji czy podczas codziennego użytkowania.
W ogólnym ujęciu kwestie związane z dbaniem o to urządzenie gastronomiczne należy rozpatrywać w kilku aspektach. Są to:
Przyjrzyjmy się bliżej wszystkim tym aspektom.
Dokładniej istotne są kwestie związane z higieną i zachowaniem prawidłowej procedury przyrządzania lodów. Należy pilnować m.in.:
Czytaj więcej: Maszyny do lodów – na co zwracać uwagę przy wyborze?
Równie ważne są kwestie higieniczne. Należy pamiętać o tym, że maszyna do robienia lodów powinna być codziennie zdezynfekowana i wyczyszczona. Po dniu pracy należy:
Następnego dnia tuż przed uruchomieniem sprzętu warto jeszcze raz zdezynfekować wyloty głowic, które są najbardziej podatne na zanieczyszczenie.
Producenci zazwyczaj zalecają dokładniejsze oczyszczanie urządzenia co ok. 2 tygodnie –wówczas urządzenie należy rozmontować zgodnie z instrukcją i zadbać o usunięcie wszelkich pozostałości mieszanki lodowej.
Regularnego czyszczenia wymagają opisane wyżej elementy, które mają bezpośredni kontakt z mieszanką. Ponadto zaleca się czyszczenie kondensatora minimum raz na 3 miesiące oraz regularne przecieranie powierzchni urządzenia miękką, suchą ściereczką.
Niektóre czynności związane z konserwacją maszyny do lodów możesz wykonać samodzielnie. Jakie dokładnie? Poza czyszczeniem, możliwe są też np.:
Maszyna do lodów gastronomiczna jest użytkowana tylko przez „wysoki sezon”? Jeśli tak, należy zadbać o jej poprawne zabezpieczenie przed odstawieniem do magazynu. Istotne czynności to min.:
Tu zasada jest bardzo prosta: jeśli urządzenie w czasie pracy zaczyna źle pracować, należy zaprzestać jego użytkowania. W kolejnych krokach warto:
Jeśli chcesz dowiedzieć się więcej o maszynach do produkcji lodów, skontaktuj się. Udzielimy Ci dokładniejszych informacji.