Gastronomiczne maszyny do robienia lodów to absolutna podstawa wyposażenia każdej lodziarni. Bez względu na to, czy sprzedajesz lody włoskie, czy rzemieślnicze, potrzebujesz urządzenia, które pozwoli Ci wyprodukować mieszankę o idealnym smaku oraz konsystencji. Jednak nawet najlepszy sprzęt potrzebuje odpowiedniej konserwacji. Zobacz, o co zadbać, aby ograniczyć ryzyko wystąpienia awarii i utrzymać go w stałej gotowości do pracy.

Konserwacja maszyny do produkcji lodów – dlaczego jest taka ważna?

Bez względu na to, jaka maszyna do lodów gastronomiczna jest wykorzystywana w Twojej lodziarni czy cukierni, musisz pamiętać, że jest to sprzęt służący do wytwarzania produktów spożywczych. To oznacza, że powinien być użytkowany w zgodzie z zasadami HACCP i… zdrowym rozsądkiem. Niewłaściwe oczyszczenie urządzenia czy brak jego dezynfekcji może doprowadzić do kontaminacji mieszanki lodowej, a w konsekwencji nawet do zatruć pokarmowych u Twoich klientów. To może Cię narazić na poważne straty, wynikające nie tylko z kary nałożonej przez sanepid, ale przede wszystkim te wizerunkowe. Raz zszargana dobra opinia lodziarni może się za Tobą ciągnąć przez długi czas i doprowadzić do spadku liczby klientów.

To jednak nie wszystko. Brak odpowiedniej konserwacji urządzenia grozi również podwyższoną awaryjnością sprzętu. Pomyśl, na jakie straty finansowe narazisz się, gdy maszyna do robienia lodów zepsuje się w trakcie gorącego sezonu? Nie dość, że poniesiesz wysoki koszt naprawy, to jeszcze stracisz możliwość obsługi klientów. Właśnie dlatego do dbania o stan urządzenia do produkcji lodów warto podejść z pełną powagą i wdrożyć stałe, precyzyjne procedury. Wbrew pozorom, wcale nie potrzeba wiele, aby zapewnić sobie spokój i bezpieczeństwo.

Czytaj więcej: Maszyny do robienia lodów – najczęstsze awarie

Maszyna do lodów przemysłowa: jak o nią dbać?

Po pierwsze i najważniejsze: maszyny do produkcji lodów należy dbać zgodnie z zaleceniami producenta. Dlatego podstawową zasadą jest dokładne zapoznanie się z instrukcją urządzenia, tak aby nie popełnić błędu na etapie konserwacji czy podczas codziennego użytkowania.

W ogólnym ujęciu kwestie związane z dbaniem o to urządzenie gastronomiczne należy rozpatrywać w kilku aspektach. Są to:

  • zachowanie higieny podczas produkcji lodów,
  • codzienne czyszczenie sprzętu,
  • okresowa konserwacja określonych elementów,
  • prawidłowa reakcja na sytuacje awaryjne oraz rozważne podejście do samodzielnych napraw,
  • rozsądne korzystanie z usług serwisowych w ramach gwarancji i po jej zakończeniu.

Przyjrzyjmy się bliżej wszystkim tym aspektom.

Prawidłowa obsługa maszyny do robienia lodów to podstawa

Dokładniej istotne są kwestie związane z higieną i zachowaniem prawidłowej procedury przyrządzania lodów. Należy pilnować m.in.:

  • zachowania prawidłowej proporcji mieszanki stosowanej w procesie wytwórczym – tak aby nie „zapchać” urządzenia ani nie doprowadzić np. do jego nadmiernego obciążenia (np. wówczas, gdy mieszanka stanie się zbyt gęsta),
  • wypełnienia komór zamrażania przed włączeniem urządzenia – włączenie maszyny z pustym cylindrem może doprowadzić do jego zamrożenia,
  • aby nie wkładać palców ani dłoni do zbiornika, który jest odpowiedzialny za podawanie cylindra – to niezgodne z zasadami BHP, a przede wszystkim niebezpieczne,
  • zadbać o prawidłową konfigurację urządzenia i sprawdzić, czy maszyna jest dobrze zaprogramowana przed rozpoczęciem pracy – konieczne może być np. wyregulowanie ręczne wytłaczanego pręta w maszynie do lodów soft,
  • zamknięcia komory przed uruchomieniem maszyny.

Czytaj więcej: Maszyny do lodów – na co zwracać uwagę przy wyborze?

Równie ważne są kwestie higieniczne. Należy pamiętać o tym, że maszyna do robienia lodów powinna być codziennie zdezynfekowana i wyczyszczona. Po dniu pracy należy:

  • usunąć z komór pozostały surowiec – można go umieścić w zamrażarce,
  • zastosować detergent spożywczy do wyczyszczenia wszystkich dostępnych elementów urządzenia – w dobrych maszynach do lodów są też specjalne programy czyszczące, które można zastosować po zamknięciu lokalu,
  • oczyścić plastikowe wyloty głowic oraz przeprowadzić ich dezynfekcję.
Czyszczenie gastronomicznej maszyny do lodów - mk-komi.pl
Prawidłowe czyszczenie zbiornika w maszynie do lodów to absolutna podstawa higieny i prawidłowej pracy urządzenia.

Następnego dnia tuż przed uruchomieniem sprzętu warto jeszcze raz zdezynfekować wyloty głowic, które są najbardziej podatne na zanieczyszczenie.

Gruntowne czyszczenie gastronomicznej maszyny do lodów – jak często?

Producenci zazwyczaj zalecają dokładniejsze oczyszczanie urządzenia co ok. 2 tygodnie –wówczas urządzenie należy rozmontować zgodnie z instrukcją i zadbać o usunięcie wszelkich pozostałości mieszanki lodowej.

Jakie elementy maszyny do produkcji lodów czyścić?

Regularnego czyszczenia wymagają opisane wyżej elementy, które mają bezpośredni kontakt z mieszanką. Ponadto zaleca się czyszczenie kondensatora minimum raz na 3 miesiące oraz regularne przecieranie powierzchni urządzenia miękką, suchą ściereczką.

Regularna konserwacja maszyny do robienia lodów – co można zrobić samodzielnie?

Niektóre czynności związane z konserwacją maszyny do lodów możesz wykonać samodzielnie. Jakie dokładnie? Poza czyszczeniem, możliwe są też np.:

  • regulacja paska systemu mieszającego, który – z uwagi na swoją elastyczność – z czasem może się wydłużać,
  • odpinanie rury odpływowej, jeśli urządzenie jest odłączone,
  • smarowanie przekładni,
  • sprawdzanie stanu śrub i ich dokręcenie, jeśli są nadmiernie poluzowane.

Konserwacja urządzenia do produkcji lodów po sezonie

Maszyna do lodów gastronomiczna jest użytkowana tylko przez „wysoki sezon”? Jeśli tak, należy zadbać o jej poprawne zabezpieczenie przed odstawieniem do magazynu. Istotne czynności to min.:

  • dokładne oczyszczenie urządzenia i wszystkich jego łatwych do samodzielnego zdemontowania elementów oraz ich osuszenie,
  • rozmontowanie elementów takich jak rura odpływowa,
  • odłączenie urządzenia od prądu,
  • przykrycie go plastikową folią – tak aby nie uległo zakurzeniu,
  • ewentualne zabezpieczenie maszyny przed uszkodzeniem mechanicznym.

Jak reagować na błędy w pracy urządzenia?

Tu zasada jest bardzo prosta: jeśli urządzenie w czasie pracy zaczyna źle pracować, należy zaprzestać jego użytkowania. W kolejnych krokach warto:

  • zresetować maszynę,
  • sprawdzić podłączenie zasilania oraz innych elementów,
  • skontaktować się z autoryzowanym serwisem – czasem pomocna będzie prosta konsultacja telefoniczna, a w innych przypadkach wizyta fachowca.

Jeśli chcesz dowiedzieć się więcej o maszynach do produkcji lodów, skontaktuj się. Udzielimy Ci dokładniejszych informacji.