Wyposażenie lodziarni, doradztwo, szkolenia, serwis.
Zadzwoń lub napisz i dowiedz się więcej.
Współcześnie nawet produkcja lodów naturalnych nie odbywa się całkowicie tradycyjnie, ponieważ wymaga wykorzystania urządzeń, które ją wspierają. Maszyna do lodów gałkowych nazywana również frezerem to najważniejszy element każdej lodziarni – to właśnie w niej przygotowana baza zostaje wstępnie zmrożona i napowietrzona, zamieniając się w lody. Dowiedz się, jak wybrać frezer do lodziarni i na jakie jego parametry zwracać uwagę.
Słowo „tradycja” raczej nie kojarzy się z wykorzystaniem wielu maszyn, ale obecnie to właśnie lody produkowane tradycyjnymi, naturalnymi metodami wymagają największego wsparcia ze strony technologii. Głównym urządzeniem w każdej lodziarni jest frezer znany również jako maszyna do produkcji lodów gałkowych. To urządzenie, które mrozi, a jednocześnie intensywnie miesza wlaną do niego bazę, przez co zostaje ona właściwie napowietrzona. Efektem jest gładka, jedwabista i wstępnie zmrożona masa, którą następnie można poddać procesowi mrożenia szokowego, by zachowała swoją strukturę i smak, a w dalszej kolejności umieścić w przechowalniku mroźniczym, gdzie będzie oczekiwać na przeniesienie do witryny i sprzedaż.
Wyposażenie lodziarni zależy od tego, jaką metodą będą przygotowywane lody. Łatwiejsza metoda „na zimno” może być realizowana w zasadzie tylko z użyciem frezera. Wówczas produkcja lodów naturalnych musi się odbywać na bieżąco, ponieważ mieszankę na każde lody przygotowuje się oddzielnie, a po ukończeniu procesu produkcyjnego nadają się one do spożycia zaledwie przez 1 – 2 dni. To metoda zalecana właściwie tylko dla małych lokali i przy wytwarzaniu jedynie kilku smaków.
Produkcja „na gorąco” jest bardziej skomplikowana, ale też bardziej opłacalna i wygodniejsza przy wielu smakach i wyższej sprzedaży. Wówczas oprócz wymienionych wyżej urządzeń potrzebujesz pasteryzatora i dojrzewalnika. Należy również pamiętać, że w każdej lodziarni potrzebny jest profesjonalny mikser do lodów służący do mieszania bazy z dodatkami smakowymi.
Maszyna do lodów gałkowych może pełnić jedną lub dwie funkcje. Według tzw. starej szkoły wytwarzania lodów stosuje się maszyny jednofunkcyjne, czyli tradycyjne frezery. Wówczas proces produkcji wygląda w skrócie tak, jak opisano powyżej. Zakup kilku maszyn, które pełnią odrębne funkcje, wymaga jednak sporych nakładów finansowych i dość dużej przestrzeni w lokalu. Dlatego nie zawsze jest najlepszym rozwiązaniem.
Wielu właścicieli lodziarstwa chętniej prowadzi produkcję zgodnie z tzw. nową szkołą. Wówczas maszyna do lodów gałkowych pełni funkcję zarówno frezera, jak i pasteryzatora. Masa może być najpierw podgrzana do temperatury, w której następuje pasteryzacja (ok. 85°C), a kolejno schłodzona. Później jest przekazywana do frezera, który zajmuje się jej napowietrzeniem i zmrożeniem. Praca odbywa się w obiegu zamkniętym, co pozwala zachować najwyższe standardy higieny. Wielofunkcyjne maszyny do lodów rzemieślniczych to rozwiązanie, które może być korzystne dla tych lodziarni, w których:
Warto pamiętać o tych kryteriach, wybierając wyposażenie lodziarni!
Wybór konkretnego typu maszyny do lodów tradycyjnych powinien być podyktowany przede wszystkim wielkością produkcji i warunkami, w jakich będzie działać lodziarnia. Poza tym należy jednak zwracać uwagę na określone parametry urządzeń do wytwarzania mrożonych deserów. Jakim konkretnie?
Dostępne są maszyny do lodów chłodzone wodą lub powietrzem. Chłodzenie wodą jest bardzo wydajne, ale wymaga podłączenia do instalacji, a zatem tworzy pewne ograniczenia. Maszyny chłodzone wodą są też droższe. System powietrzny zapewnia za to swobodę zastosowania – taka maszyna nie potrzebuje podłączenia do hydrauliki, a zatem może być stosowana w wielu miejscach, również na zewnątrz. Zwykle pracuje jednak głośniej i mniej wydajnie.
Przed zakupem koniecznie należy sprawdzić możliwości urządzenia – to znaczy m.in. wielkość wsadu, która determinuje, jaką porcję lodów można przygotować podczas procesu. Wydajność maszyny do lodów rzemieślniczych decyduje o wydajności całej lodziarni, dlatego należy się dokładnie zastanowić, ile lodów chcesz i powinieneś wytwarzać każdego dnia.
Warto sprawdzić również moc oraz zużycie energii – najbardziej opłacalna jest inwestycja w nowe urządzenia o wysokiej klasie energetycznej. Ich utrzymanie jest bowiem znacznie tańsze.
Ważna przy wyborze nie tylko samej maszyny do lodów gałkowych, ale ogólnie urządzeń wykorzystywanych w lodziarniach, jest też renoma marki oraz jakość wykonania. Aby produkcja lodów naturalnych była całkowicie bezpieczna, należy się upewnić, że wszystkie urządzenia spełniają normy dotyczące higieny, a ich elementy są solidne. Wysokiej jakości sprzęt to często również wygodna, intuicyjna obsługa – gotowe programy pracy oraz inne przydatne funkcje. Renomowana marka zwykle dysponuje też rzetelnym serwisem oraz zapewnia dostęp do części zamiennych. Prowadzenie lodziarni z dobrym sprzętem jest więc po prostu łatwiejsze i bezpieczniejsze. Ponadto uznani w tej branży producenci oferują swoim klientom szerokie i często bezpłatne wsparcie w zakresie szkoleń, warsztatów i prezentacji.
Jeśli chcesz bezbłędnie rozpocząć działalność w branży lodziarskiej, skontaktuj się z nami! Jesteśmy specjalistami w zakresie sprzętu do lodziarni, a swoim klientom oferujemy nie tylko wysokiej jakości wyposażenie, ale również kompleksowe i szczegółowe doradztwo.