Prawdą jest, że Polacy kochają lody, a poziom spożycia tych deserów rośnie z roku na rok! Jak podaje GUS, od 2005 roku produkcja lodów wzrosła aż o 37% i wynosi obecnie 2,9 mln hektolitrów rocznie! Przeciętny Polak zjada rocznie około 5,5 kg lodów. Lato to szczególny okres dla branży lodziarskiej i cukierniczej, ponieważ na ulicach wielu miast pojawia się coraz więcej sezonowych punktów sprzedaży mrożonych deserów.  Jak więc wyróżnić się na rynku? W poniższym artykule podpowiadamy, na co warto zwrócić uwagę oraz jakie urządzenia powinniśmy mieć w swojej lodziarni, aby „być na czasie”.

Własna lodziarnia – od czego zacząć?

Atrakcyjna lokalizacja to najważniejszy aspekt, który powinniśmy wziąć pod uwagę rozważając biznes lodowy. Na atrakcyjność miejsca wpływa wiele czynników – sezonowość, walory turystyczne miejscowości, dostępność komunikacyjna. Warto wybrać miejsce często odwiedzane przez dużą ilość ludzi, na przykład galerie handlowe, osiedla, rynki miast.

Kiedy już wybierzemy miejsce dla naszej lodziarni, warto zastanowić się nad wielkością lokalu. Jeśli zdecydujemy się na sprzedaż i serwowanie deserów lodowych oraz produkcję lodów na miejscu, musimy mieć zdecydowanie większą powierzchnię niż w przypadku lodziarni, w której będziemy jedynie sprzedawać lody.

Dziś dużym powodzeniem cieszą się też lodziarnie mobilne, które dają możliwość przemieszczania się w dowolne miejsce – szczególnie w okresie letnim, mobilne lodziarnie są atrakcją różnego rodzaju imprez plenerowych. Przy rozważaniu lokalizacji przyszłej lodziarni, warto odpowiedzieć sobie na pytania: czy chcemy sami produkować i sprzedawać lody? Czy chcemy lody sprzedawać i serwować na miejscu? Czy chcemy lody tylko sprzedawać? A może interesuje nas mobilna wersja lodziarni?

Lodziarnie mobilne – foodtrucki i mobilne wózki do lodów

Lodziarnia mobilna jest mniej skomplikowana i tańsza w bieżącym funkcjonowaniu. Nie mamy kosztów utrzymaniu lokalu (czynsz, energia elektryczna), zatrudnienia obsługi kelnerskiej. Ponadto możemy „wędrować” z naszym biznesem tam, gdzie jest szansa na sprzedaż – oczywiście dbając o ewentualne zgody na sprzedaż w danej lokalizacji. Minusem mobilnej lodziarni jest na pewno ograniczona ilość miejsca, co zawęża możliwości w wyborze urządzeń i wyposażenia.

Foodtrucki i przyczepy lodowe

Na urządzenia znajdzie się z pewnością miejsce w lodowym foodtrucku czy w przyczepie lodowej. W przypadku tego rodzaju lodziarni mobilnych trzeba spełniać określone wymagania BHP i HACCP. Dlatego poza maszynami związanymi ze sprzedażą lodów, będą potrzebne również zlew i umywalka z dostępem do bieżącej wody. To rozwiązanie daje również szersze możliwości w kwestii menu – w foodtrucku czy przyczepie lodowej możemy tworzyć lodowe desery lub wygospodarować miejsce na automat do lodów soft (włoskich)

Mobilne wózki do lodów

Mobilne wózki do lodów to rozwiązanie typowo sezonowe. Możemy go rozważać, jeśli chcemy zajmować się sprzedażą lodów tylko w okresie letnim lub gdy mamy już swój lokal gastronomiczny i planujemy rozszerzyć swój asortyment o lody w sezonie letnim. Lodowy wózek możemy ustawić przed naszym lokalem, zachęcaj przechodniów do zakupu deseru lub wejścia do samego lokalu. Wózek z lodami możemy również przewozić w miejsce imprez plenerowych, gdzie z pewnością znajdą się amatorzy lodowych deserów. Minusem tego rozwiązania jest ograniczona ilość lodów, które udostępniami w sprzedaży.

wózek do lodów ISA Carrettino Classic (Dostępny w wersji vintage oraz nowoczesnej, może posłużyć jako mobilna lodziarnia)

(wózek do lodów ISA Carrettino Classic – dostępny w wersji vintage oraz nowoczesnej, może posłużyć jako mobilna lodziarnia.)

Lodziarnia stacjonarna – co potrzebujemy?

A jeśli zdecydujemy się na lodziarnię w wersji stacjonarnej, możemy planować sprzedaż całoroczną lodów. Sprzedaż lodów najczęściej jest częścią oferty kawiarni lub cukierni.  Istotną kwestią w lodziarni stacjonarnej jest podjęcie decyzji, czy planujemy tylko sprzedawać lody, czy będziemy zajmować się też ich produkcją.

Decydując się na zakup gotowego produktu (czyli na samą sprzedaż lodów), eliminujemy wiele trudności związanych z dodatkowym wyposażeniem lokalu. Wystarczy w rzeczywistości witryna lodowa  oraz dodatkowe miejsce do przechowywania pozostałych kuwet z lodami.  Do wyboru mamy witryny chłodnicze przeszklone, słupki chłodnicze/mroźnicze, konserwatory, witryny pozzetii (kubełkowe) czy kontuary na lody.

(witryna lodowa KELLY zapewnia jubilerską ekspozycję towaru i dopasowuje się do bliźniaczych witryn, co pozwala na stworzenie jednolitej powierzchni ekspozycyjnej.)

Jeżeli jesteśmy miłośnikami lodów włoskich, możemy zainwestować także w maszynę do lodów soft, która nie zajmie wiele miejsca, a będzie ciekawym urozmaiceniem menu. Jeśli lody sprzedajemy w kawiarni lub cukierni, gdzie możemy serwować kawę mrożoną lub inny deser lodowy, przydatne będą urządzenia do produkcji np. bitej śmietany

Własna produkcja lodów – co potrzebujemy?

Jeżeli oprócz sprzedaży zamierzamy zajmować się też produkcją lodów, powinniśmy ustalić, jaki rodzaj lodów chcemy produkować: lody włoskie, gałkowe, na patyku czy może sorbety, a może wszystkie? Możliwości jest wiele, a własna produkcja pozwoli zyskać pewność, co do jakości deserów i umożliwi tworzenie unikalnych kreacji smaków, które będą miały szansę przyciągnąć większą rzeszę klientów.

Jakie urządzenia są niezbędne do produkcji lodów?

Frezer do lodów ,czyli  urządzenie, które służy do produkcji lodów gałkowych i naturalnych. Odpowiada m.in za konsystencję gotowego wyrobu poprzez odpowiednie mieszanie, a następnie napowietrzanie i wymrażanie lodów.

Maszyny do lodów soft  nie zajmują dużo miejsca, a pozwalają zamienić płynną mieszankę w gładkie i smaczne lody włoskie, gotowe do nałożenia do wafelka lub kubka „to go”.

Pasteryzator  odpowiada za przygotowanie mieszanki do zamrażania poprzez proces podgrzewania, dzięki czemu eliminuje też wszelkie drobnoustroje chorobotwórcze. Nowoczesne pasteryzatory mogą pełnić równocześnie funkcję dojrzewalników odpowiedzialnych za schładzanie lodów, a następnie przechowywanie ich przez kilka godzin w celu zwiększenia lepkości i zniwelowania nadmiernej ilości wody.

Szokówki do lodów to obok frezerów drugi niezbędnik każdej lodziarni. Szokówki umożliwiają zamrożenie masy wyjętej z frezera. Dzięki niej hartuje się produkty lodowe zaledwie w przeciągu kilkudziesięciu minut. Szokowniki do lodów różnią się między sobą przede wszystkim pojemnością, ale również funkcjami, zużyciem energii czy łatwością obsługi.

Własny biznes lodowy z MK KOMI

Niezależnie od rodzaju lodowego biznesu, warto postawić na niezawodny i energooszczędny sprzęt. Wydawałoby się zwykła lada chłodnicza może generować ogromne zużycie prądu i jeszcze większe rachunki za energię elektryczną. A nawet kilkugodzinna awaria sprzętu, to w wielu przypadkach liczone co najmniej w tysiącach straty – szczególnie w okresie letnim!

W MK KOMI mamy wieloletnie doświadczanie w urządzaniu nie tylko lodziarni! Doradzamy w wyborze najlepszego sprzętu, zapewniamy szybki serwis urządzeń, a także zapewniamy profesjonalne szkolenia ze specjalistami, technologami produkcji i Mistrzami Cukiernictwa z Polski i Włoch, dzięki którym zwiększysz swoje kwalifikacje i będziesz na bieżąco ze wszystkimi trendami.