Boom na lody kraftowe trwa, a ich fanów przybywa z roku na rok. Wraz z rozwojem popytu na tę wersję mrożonego deseru wzrasta też liczba lokali, które go serwują. Dlatego jeżeli chcesz skutecznie wyprzedzić konkurencję, musisz zaoferować klientom wyjątkowe lody rzemieślnicze. Przepis na podstawową ich wersję jest dość prosty. Ale ona nie wystarczy. Potrzebujesz ciekawych smaków, które zachęcą Twoich gości. Skąd czerpać inspiracje? Podpowiadamy.

Lody rzemieślnicze – przepis podstawowy

Przepis na lody kraftowe jest dość prosty: mleko, śmietanka i cukier to ich podstawowe składniki. Wystarczy połączyć je w odpowiednich proporcjach i sięgnąć po dobrej jakości maszyny do lodów, a w szczególności po pasteryzatorfrezer, aby powstały pyszne, puszyste i kremowe lody śmietankowe. Ten smak koniecznie musi znaleźć się w Twojej stałej ofercie! Jednak nie może być jedynym, który zaoferujesz klientom. Wręcz przeciwnie! O ile dawniej od lodziarni nie oczekiwało się dużego zróżnicowania smaków, o tyle dzisiaj klienci są znacznie bardziej wymagający. Aby ich przyciągnąć, musisz wyjść poza standard.

Przepis na lody rzemieślnicze, które będą się dobrze sprzedawać, to…

… różnorodność! W branży lodziarskiej nie ma miejsca na nudę i powtarzalność – zwłaszcza gdy Twoja lodziarnia nie jest jedyną w okolicy, a jednym z wielu miejsc serwujących lody kraftowe. W takiej sytuacji musisz szczególnie zadbać o to, aby Twoja oferta budziła zainteresowanie i regularnie się zmieniała. Najlepiej, aby nowe propozycje pojawiały się w menu każdego dnia. Oczywiście powinieneś też zadbać o kilka opcji dostępnych w standardzie, np. lody śmietankowe, truskawkowe i czekoladowe. Jednak poza tym dobrze wprowadzić co najmniej 2-3 zmienne opcje każdego dnia. Na pozór takie „żonglowanie smakami” może się wydawać proste. Pamiętaj jednak, że robienie lodów o bardziej nietypowych recepturach może stanowić większe wyzwanie. Inaczej powstają na przykład lekkie sorbety, lody wegańskie na bazie mleka kokosowego czy migdałowego, a jeszcze inaczej te z dodatkiem alkoholu. Poza tym o inspiracje, zwłaszcza gdy jesteś na początkowym etapie działalności, może być trudno. Dlatego też warto wiedzieć, skąd wziąć przepisy na lody rzemieślnicze, które trafią w gusta klientów.

Stylowa lodziarnia z lodami rzemieślniczymi - mk-komi.pl

Lody kraftowe, które zyskują uznanie klientów, muszą być oparte na dobrej recepturze bazowej i urozmaicone pod względem smaku.

Gdzie szukać przepisów na robienie lodów kraftowych?

Zastanawiasz się, skąd czerpać inspiracje, aby każdego dnia oferować swoim klientom coś ciekawego? Internet może być mało pomocny, ponieważ na ogólnych portalach znajdziesz głównie receptury na domowe lody. Ich jakość może jednak odbiegać od tej, która której oczekuje się w lodziarni rzemieślniczej. W recepturach nie znajdziesz też konkretnych zaleceń odnośnie do ustawienia parametrów pracy frezera czy pasteryzatora. Stąd też przełożenie teorii na praktykę może być trudne. A jeśli zastanawiasz się, z czego wynikają trudności w dostępie do przepisów na lody rzemieślnicze, musisz być świadomy, że producenci kraftowi chronią swoje receptury i rzadko kiedy dzielą się nimi publicznie. Nie ma się czemu dziwić – w końcu to one są sekretem ich sukcesu. To jednak wcale nie oznacza, że nie możesz liczyć na pomoc fachowców z branży! Uzyskasz je na szkoleniach dla branży lodowej.

Warsztaty lodziarskie – najlepsze miejsce na poznanie receptur lodów kraftowych

Przepisy na lody rzemieślnicze najlepiej poznać zarówno w teorii, jak i w praktyce, ucząc się od specjalistów. To istotne zwłaszcza na początku drogi w branży lodziarskiej. Odpowiednie wprowadzenie w tajniki robienia lodów sprawi, że później będziesz mógł samodzielnie rozwinąć skrzydła i wymyślać nowe smaki bez dodatkowej pomocy. Jednak na początku wsparcie będzie wskazane! Warsztaty tematyczne z praktykiem branży lodziarskiej mogą być np. szansą na:

  • zapoznanie się z zasadami pracy poszczególnych urządzeń służących do wyrabiania lodów,
  • poznanie składników, z których można korzystać, przygotowując mieszanki lodowe – warto tu wspomnieć, że naturalne lody mogą powstać również z wykorzystaniem naturalnych past, koncentratów i innych półproduktów wysokiej jakości. Mogą one ułatwić uzyskanie idealnego smaku w krótszym czasie, bez kompromisów jakościowych i składowych,
  • nauczenie się kolejnych kroków produkcji lodów – tak aby wiedzieć, jakie parametry pracy urządzeń muszą być ustawione dla poszczególnych mieszanek,
  • poznanie wielu ciekawych i nietypowych połączeń smakowych, które następnie będzie można wdrożyć w swoim lokalu.

To nie wszystko! Szkolenie pozwoli Ci się też np. zapoznać dokładnie z wymogami sanepidu i HACCP czy skonsultować swój model biznesowy – tak aby go ulepszyć i przyciągnąć uwagę jeszcze większej liczby gości.

Czytaj więcej: Szkolenia lodziarskie – ile trwają, ile kosztują i czego się na nich nauczysz?

Kiedy opanujesz podstawy biznesu lodowego, pomysły na kolejne, mniej i bardziej nietypowe smaki lodów kraftowych zaczną się pojawiać same, a Ty będziesz wiedzieć, jak je wprowadzić w życie. Chcesz zapisać się na wartościowe, praktyczne szkolenie dla branży lodziarskiej? Skorzystaj z pomocy MK Komi. Organizujemy bezpłatne warsztaty dla początkujących i zaawansowanych, zarówno w naszym laboratorium, jak i w siedzibach naszych partnerów. Skontaktuj się i dopasuj plan szkolenia do swoich potrzeb!