Produkcja lodów rzemieślniczych cieszy się coraz większym zainteresowaniem. Powód jest bardzo prosty: to właśnie one są najczęstszym wyborem klientów. Dlatego jeśli myślisz o założeniu lodziarni lub poszerzeniu oferty cukierni o zmrożone desery, postaw właśnie na lody rzemieślnicze. Jak zrobić je w tej wersji i czym tak naprawdę są? Oto najważniejsze informacje.

Czym są lody rzemieślnicze? Cena to nie jedyna cecha, która je wyróżnia

Określenie „lody rzemieślnicze” stało się jednym z najmodniejszych na przestrzeni ostatnich lat. I choć klienci nadal chętnie sięgają np. po klasyczne lody soft, nazywane włoskimi czy amerykańskimi, to właśnie te rzemieślnicze cieszą się coraz większym zainteresowaniem. Czym się wyróżniają?

Przede wszystkim są serwowane na porcje (najczęściej za pomocą szpatułki), bardzo często z witryn chłodniczych typu pozzetti, a więc wprost z zamkniętych, metalowych pojemników. To, czym wyróżniają się na tle lodów włoskich czy też dobrze znanych gałkowych, to bardzo duże zróżnicowanie pod względem smaków (często są one bardzo nietypowe), ale również charakterystyczna, kremowa konsystencja.

I tu dochodzimy do sedna: produkcja lodów rzemieślniczych znacząco różni się od przemysłowych metod ich wytwarzania. Pod jakim kątem?

Produkcja lodów na małą skalę

Duże fabryki produkują lody w bardzo dużych partiach, można powiedzieć, że „taśmowo” – z bardzo dużej ilości składników, tak aby wypełnić wiele opakowań, sprzedawanych później w sklepach i supermarketach. Tymczasem produkcja lodów naturalnych odbywa się na znacznie mniejszą skalę. Najczęściej, gdy mają powstać lody rzemieślnicze, produkcja obejmuje kilka, maksymalnie kilkanaście kilogramów mieszanki. To właśnie dlatego lodziarnie mogą oferować swoim klientom codziennie nowe smaki! Produkują je na bieżąco, z dnia na dzień. To również oznacza, że inna jest temperatura przechowywania lodów oraz sam proces wytwórczy.

Czytaj więcej: Maszyna do lodów gałkowych – wskazówki zakupowe

Wysoka jakość składników

Najczęściej pojęcia takie jak produkcja lodów naturalnych i wytwarzanie lodów rzemieślniczych są ze sobą utożsamiane. Powód jest prosty: przy przygotowywaniu lodów na mniejszą skalę można znacznie lepiej przyjrzeć się stosowanym składnikom. W lodach rzemieślniczych baza jest naturalnie prosta: mleko, śmietanka i cukier lub woda, owoce i cukier w przypadku sorbetów. Do tego wystarczy sięgnąć po rozmaite dodatki i… puścić wodze fantazji.

Proces produkcji lodów rzemieślniczych - mk-komi.pl
Baza do produkcji lodów rzemieślniczych jest prosta i oparta na naturalnych półproduktach.

Profesjonalne maszyny do lodów rzemieślniczych – mk-komi.pl

Mimo że lody rzemieślnicze powstają na niewielką skalę, wcale nie oznacza to, że są ręcznie ucierane czy wyjmowane z zamrażarki do mieszania. Wręcz przeciwnie! Stosuje się specjalistyczne maszyny do lodów rzemieślniczych. Te najważniejsze to:

  • pasteryzator – to do niego w pierwszej kolejności trafia mieszanka do lodów mlecznych, gdzie jest podgrzewana do ok. 85°C, a następnie schładzana do mniej więcej 4°C i sezonowana (trwa to kilka godzin),
  • mikser – pozwala połączyć bazę lodową ze składnikami, które nadają jej smaku, np. z owocami, orzechami czy różnego rodzaju pastami i dodatkami; komponenty do produkcji lodów można kupić gotowe lub przygotować samodzielnie;
  • frezer – to w nim lody są jednocześnie ochładzane i mieszane, aby uzyskały charakterystyczną, gładką i kremową konsystencję. Odpowiednio dobrane urządzenie zapewnia także stałe napowietrzanie lodów. Ten proces nadaje im puszystości. Temperatura przechowywania lodów rzemieślniczych we frezerze to ok. -8°C,
  • szokownik – przekłada się do niego gotowe lody na kilka minut, aby zadziałało na nie bardzo zimne powietrze. Pozwala to zachować odpowiednie napowietrzenie i idealną strukturę lodów.

Na koniec potrzebna jest oczywiście odpowiednia szafa mroźnicza, w której lody będą czekały na ekspozycję. Ostatnim elementem tego łańcucha jest konserwator do lodów, a więc witryna mroźnicza, z której zmrożony deser będzie serwowany klientom.

Czytaj więcej: Maszyny do produkcji lodów – innowacyjne systemy i rozwiązania

Lody rzemieślnicze – produkcja nie jest taka prosta, jak się wydaje

Jak pokazuje powyższy opis, produkcja lodów rzemieślniczych, choć powstają one z bardzo podstawowych składników, do prostych nie należy. Potrzebny są zarówno bardzo wysokiej jakości sprzęt, który pozwoli utrzymać właściwą temperaturę i konsystencję mieszanki, jak również umiejętne łączenie komponentów – tak aby powstawały smaki, które trafią w gusta klientów.

Dlatego jeśli myślisz o tym, aby zająć się produkcją lodów rzemieślniczych, musisz się do tego odpowiednio przygotować. Konkurencja na tym rynku z roku na rok staje się coraz większa – aby się na nim wybić, musisz zaoferować klientom:

  • bezkompromisową jakość, „wyczuwalną” w konsystencji oraz smaku zmrożonych deserów,
  • zestaw podstawowych smaków, które będą zawsze „bezpiecznym” wyborem (mogą to być np. śmietanka, czekolada mleczna i truskawka),
  • codziennie zmieniające się smaki dodatkowe, które wybiją się ponad standard – im bardziej nietuzinkowe receptury, tym większe zainteresowanie Twoją ofertą.

Do tego należy zadbać o odpowiednie zaaranżowanie samego lokalu, dobranie atrakcyjnego, a zarazem dobrze chłodzącego lody konserwatora i o świetną obsługę. Jeśli chcesz nauczyć się więcej na temat produkcji lodów naturalnych, możesz to zrobić podczas szkolenia branżowego krok po kroku. Takie warsztaty z doświadczonymi specjalistami organizuje również MK KOMI. Skontaktuj się z nami, aby zapisać się na najbliższe szkolenie i dobrać odpowiedni sprzęt do swojej lodziarni!