Lody naturalne z roku na rok zyskują na popularności. Są oferowane zarówno w sklepach jak i w lodziarniach. I to właśnie te serwowane w lokalach gastronomicznych są najczęściej w centrum uwagi. Zastanawiałeś się jednak, co to oznacza, że lody są naturalne i jak wygląda ich produkcja? Wyjaśniamy, a przy okazji rozprawiamy się ze stereotypami. Sprawdź!

Naturalne lody, czyli jakie?

Na początku warto podkreślić, że w przepisach nie znajdzie się konkretnej definicji lodów naturalnych. Dlatego ten termin bywa różnie i czasami bardzo luźno interpretowany. Można jednak przyjąć, że naturalne lody to te, które powstają bez zastosowania sztucznych, syntetycznych składnikówsą nisko przetworzone. Trzeba jednak wziąć poprawkę na to, że lody naturalne to szeroka kategoria produktów. Dlatego przy dokonywaniu wyborów konsumenckich warto przyjrzeć się im bliżej.

Lody naturalne: fakty i mity

Na co uważać przy wyborze lodów naturalnych i jakich stereotypów warto się wyzbyć? Oto weryfikacja kilku przekonań o tego typu mrożonych deserach. Zobacz, które z nich są prawdziwe, a które nie.

Naturalne lody = lody niskokaloryczne

Twierdzenie mówiące o tym, że mrożone desery przygotowywane z naturalnych składników to zawsze lody niskokaloryczne jest mitem. Dlaczego? Wystarczy się zastanowić nad tym, z czego one powstają. Klasyczny przepis mówi o tym, że produkcja lodów naturalnych musi uwzględnić: mleko (najlepiej pełne), śmietankę kremówkę oraz cukier. Już same te podstawowe składniki są źródłem dużej ilości kalorii. A do tego dochodzą przecież dodatki, na przykład orzechy, czekolada czy karmel. Dlatego, choć nie da się ogólnie odpowiedzieć, ile kalorii mają lody, trzeba się liczyć z tym, że średnio jest to ok. 200 kcal/100g. Dlatego klasyczne, mleczne lody, gdy jest się na diecie, mogą nie być najlepszym wyborem. Wówczas warto sięgnąć np. po sorbet, najlepiej słodzony ksylitolem czy stewią. Coraz więcej lodziarni ma w swojej ofercie takie wersje deseru!

Czytaj więcej: Komponenty do produkcji lodów – czego unikać w ich składzie?

Lody na diecie są lepsze niż inne słodycze, bo pomagają w odchudzaniu

To mit często powtarzany przez osoby, które chcą zrzucić wagę, ale chcą sięgnąć po słodką przekąskę. W teorii „wyższość” lodów nad np. budyniem czy kawałkiem sernika ma polegać na tym, że są zmrożone, a organizm musi spożytkować dużo energii na ich „podgrzanie”. Owszem, wiąże się to z wydatkiem energetycznym, jednak jest on niewielki, co oznacza, że korzyści „dietetyczne” są raczej niewielkie.

Lody niskokaloryczne, sorbet - mk-komi.pl
Lody same w sobie nie odchudzają, ale na diecie lepszym wyborem będzie sorbet owocowy, np. dosładzany ksylitolem, a nie sacharozą.

Lody naturalne nie uczulają

To, że lody nie zawierają sztucznych składników, wcale nie oznacza, że są bezpieczne dla każdego. Wszystko zależy od tego, na co dana osoba jest uczulona. Przykładowo, jeśli ktoś ma alergię na orzeszki ziemne, a sięgnie po lody kraftowe o smaku masła orzechowego, może go czekać silna i nieprzyjemna reakcja na kontakt z substancją uczulającą. Alergenami w lodach mogą być także np. mleko, gluten, inne orzechy, soja czy sezam.

Naturalne = zdrowe lody

Lody oparte o naturalne składniki, pozbawione syntetycznych substancji, są na pewno zdrowsze niż te produkowane metodami przemysłowymi z komponentów o trudnym do zweryfikowania składzie. Trzeba jednak pamiętać, że choć są one źródłem składników odżywczych (np. wapnia z mleka czy witamin zawartych w orzechach wykorzystanych do produkcji określonych smaków), zawierają także duże ilości:

  • cukru – mogą być więc nieodpowiednie dla diabetyków. Choć ten problem można rozwiązać, oferując również wersje słodzoną ksylitolem czy stewią,
  • nasyconych tłuszczów zwierzęcych, pochodzących z mleka/śmietanki – dlatego ich częste spożycie może być niewskazane dla osób z ryzykiem podwyższonego poziomu cholesterolu.

Oczywiście w rozsądnych ilościach lody naturalne nie stanowią zagrożenia, jednak osoby z określonymi potrzebami zdrowotnymi powinny mieć świadomość ich składu.

Produkcja lodów naturalnych następuje bez użycia półproduktów

To kolejny mit, z którym warto się rozprawić. Wszystko zależy od tego, jakie półprodukty zostaną zastosowane. Przykładowo, dobre lodziarnie chętnie sięgają po komponenty takie jak pasta do produkcji lodów. Jest to półprodukt dostępny w wielu wariantach, który może powstać z nisko przetworzonych, w 100% naturalnych składników. Sięga się np. po pasty orzechowe czy owocowe. Ich wykorzystanie przyspiesza proces wytwarzania lodów przy zachowaniu naturalnego składu i autentycznego smaku. Czytaj więcej: Maszyna do lodów gałkowych – wskazówki zakupowe

Lody naturalne to lody bez konserwantów

Przede wszystkim warto wiedzieć, że lody kraftowe przechodzą pasteryzację przed zmrożeniem mieszanki. W tym procesie pozbywa się szkodliwych dla zdrowia drobnoustrojów. Ale pamiętaj, że na tym konserwacja wcale nie musi się kończyć. Istnieje wiele naturalnych substancji o właściwościach konserwujących – z cukrem na czele! Prawdą jest jednak, że przy produkcji lodów naturalnych nie stosuje się sztucznych konserwantów. Jak zatem widzisz, lody naturalne niejedno mają imię, a nie wszystkie przekonania, które się do nich odnoszą są prawdziwe. Jeśli więc chcesz je produkować i sprzedawać, zacznij od zdobycia wiedzy na ich temat. Możesz to zrobić np. na profesjonalnych szkoleniach. Chcesz dowiedzieć się więcej na ten temat? Skontaktuj się z naszymi specjalistami i uzyskaj więcej informacji!