„Pozzetti” to włoskie słowo oznaczające studzienki. Ale co mają studzienki do lodów? Okazuje się, że bardzo dużo! Właśnie taki kształt przybierają pojemniki, w które jest wyposażony klasyczny konserwator do lodów stosowany w niejednej cukierni. Czym dokładnie charakteryzuje się witryna pozzetti i gdzie może się sprawdzić? Odpowiadamy!

Gelato pozzetti – co to jest?

Gelato pozzetti to włoska nazwa specjalnego konserwatora do lodów, który ma postać szafy chłodniczej z wkładanymi do środka pojemnikami o okrągłym przekroju, przypominającymi nieco studzienki. Ten rodzaj witryny do lodów jest coraz częściej stosowany – zwłaszcza przy sprzedaży lodów rzemieślniczych – zarówno w lokalach stacjonarnych, jak i punktach mobilnych.

Czym różni się konserwator do lodów pozzetti od zwykłej witryny i po co się go stosuje?

Konserwator koszowy do lodów służy do przechowywania już wyprodukowanych lodów, tuż przed ich sprzedażą. Wykorzystuje się go jednak przede wszystkim do wspomnianych już lodów rzemieślniczych, które są prawdziwym hitem ostatnich lat. Na pierwszy rzut oka mogłoby się wydawać, że witryna pozzetti jest znacznie mniej atrakcyjna od klasycznej, przeszklonej witryny na lody, przez której szybę klienci mogą lepiej przyjrzeć się poszczególnym smakom. Dlaczego więc lokale nie prezentują swoich wyrobów, ale „ukrywają” je w szczelnie przykrytych, okrągłych, głębszych pojemnikach? Bynajmniej nie dlatego, że prezentują się mało atrakcyjnie – zazwyczaj jest wręcz przeciwnie. Chodzi jednak o jak najlepsze zachowanie smaku oraz konsystencji deseru.

Lody rzemieślnicze powstają zazwyczaj wyłącznie w oparciu o naturalne składniki, w długim i żmudnym procesie. W ich formule brak jednak substancji konserwujących czy takich, które pozwalałyby dłużej zachować niską temperaturę. Dlatego włożone do klasycznej witryny mogłyby się szybciej stopić lub po prostu znacznie krócej utrzymać trwałość. Stąd konserwator do lodów pozzetti to pierwszy wybór dla większości małych, tradycyjnych lodziarni.

Serwowanie lodów z witryny pozzetti - mk-komi.pl
Witryna pozzetti pozwala zachować idealną konsystencję i świeżość lodów rzemieślniczych.

Co jeszcze wyróżnia konserwator koszowy do lodów?

Efektywniejsze chłodzenie lodów to nie jedyny powód, dla którego sięga się po witryny gelato pozzetti. Mają one również inne atuty, a są nimi m.in.:

  • atrakcyjny design, który tworzy nietuzinkowy klimat lokalu – można znaleźć zarówno te w bardziej nowoczesnym i industrialnym stylu, jak witryny pozzetti ISA MULTIPLO, jak i te vintage’owe, przywołujące na myśl wspomnienia z dawnych lat,
  • łatwość wymiany pojemników z lodami – to szczególnie ważne w szczycie sezonu, gdy poszczególne smaki deseru szybko się kończą, a czas na dołożenie nowej porcji powinien być skrócony do minimum;
  • równomierne chłodzenie tub mroźniczych – nie ma ryzyka, że lody od spodu będą „zmrożone na kamień”, a na wierzchu niemal topiące się, dzięki czemu klient zawsze otrzymuje wysokiej jakości deser o idealnej konsystencji. Wszystko za sprawą systemu statycznego chłodzenia indukcyjnego,
  • możliwość ustawiania stref temperaturowych – jest dostępna w najbardziej innowacyjnych modelach i przydaje się, gdy w asortymencie lokalu można znaleźć zarówno klasyczne lody mleczne, jak i sorbety, które wymagają odmiennych warunków mroźniczych.

Warto też wspomnieć o dużym zróżnicowaniu modeli – nie tylko pod kątem designu, ale i parametrów technicznych.

Wybieramy konserwator do lodów pozzetti

Chcesz sprzedawać lody rzemieślnicze? Jeśli tak, potrzebna Ci witryna pozzetti. Pytanie więc, w jaki sposób wybrać odpowiedni model? Jest kilka parametrów, na które warto zwrócić uwagę w pierwszej kolejności:

  • liczba tub mroźniczych w konserwatorze – znajdziesz modele wyposażone w 4 tuby, ale także te na 6, 8, 10, a nawet więcej „studzienek”. Im większa ich liczba, tym większe zróżnicowanie smaków można zaoferować klientom, ale… podejdź do tej kwestii z rozsądkiem. Pamiętaj, że czasami mniej znaczy więcej (zwłaszcza przy ograniczonej wielkości lokalu),
  • pojemność pojedynczej tuby mroźniczej – im większa, tym większe porcje lodów umieścisz w witrynie. Tu również warto kierować się zdrowym rozsądkiem, szczególnie jeśli masz w planach eksperymentowanie ze smakami deseru. Zbyt duże porcje mogą doprowadzić do marnowania lodów,
  • kształt i zastosowanie – znajdziesz zarówno bardzo klasyczne witryny do lodów pozzetti o kształcie prostopadłościanu, jak również okrągłe, które świetnie sprawdzą się w zewnętrznych, wolnostojących instalacjach, a także te mobilne,
  • marka – najlepiej zaufać sprawdzonym i doświadczonym producentom z Włoch. Pamiętaj: od jakości pracy konserwatora do lodów w dużej mierze zależy powodzenie Twojego biznesu oraz bezpieczeństwo serwowania lodów.

Jeśli zastanawiasz się, która witryna do lodów pozzetti sprawdzi się najlepiej w Twoim lokalu, skontaktuj się z naszymi doradcami. Przeanalizujemy Twoje potrzeby i podpowiemy optymalne rozwiązanie.