Wyposażenie lodziarni, doradztwo, szkolenia, serwis.
Zadzwoń lub napisz i dowiedz się więcej.
„Pozzetti” to włoskie słowo oznaczające studzienki. Ale co mają studzienki do lodów? Okazuje się, że bardzo dużo! Właśnie taki kształt przybierają pojemniki, w które jest wyposażony klasyczny konserwator do lodów stosowany w niejednej cukierni. Czym dokładnie charakteryzuje się witryna pozzetti i gdzie może się sprawdzić? Odpowiadamy!
Gelato pozzetti to włoska nazwa specjalnego konserwatora do lodów, który ma postać szafy chłodniczej z wkładanymi do środka pojemnikami o okrągłym przekroju, przypominającymi nieco studzienki. Ten rodzaj witryny do lodów jest coraz częściej stosowany – zwłaszcza przy sprzedaży lodów rzemieślniczych – zarówno w lokalach stacjonarnych, jak i punktach mobilnych.
Konserwator koszowy do lodów służy do przechowywania już wyprodukowanych lodów, tuż przed ich sprzedażą. Wykorzystuje się go jednak przede wszystkim do wspomnianych już lodów rzemieślniczych, które są prawdziwym hitem ostatnich lat. Na pierwszy rzut oka mogłoby się wydawać, że witryna pozzetti jest znacznie mniej atrakcyjna od klasycznej, przeszklonej witryny na lody, przez której szybę klienci mogą lepiej przyjrzeć się poszczególnym smakom. Dlaczego więc lokale nie prezentują swoich wyrobów, ale „ukrywają” je w szczelnie przykrytych, okrągłych, głębszych pojemnikach? Bynajmniej nie dlatego, że prezentują się mało atrakcyjnie – zazwyczaj jest wręcz przeciwnie. Chodzi jednak o jak najlepsze zachowanie smaku oraz konsystencji deseru.
Lody rzemieślnicze powstają zazwyczaj wyłącznie w oparciu o naturalne składniki, w długim i żmudnym procesie. W ich formule brak jednak substancji konserwujących czy takich, które pozwalałyby dłużej zachować niską temperaturę. Dlatego włożone do klasycznej witryny mogłyby się szybciej stopić lub po prostu znacznie krócej utrzymać trwałość. Stąd konserwator do lodów pozzetti to pierwszy wybór dla większości małych, tradycyjnych lodziarni.
Efektywniejsze chłodzenie lodów to nie jedyny powód, dla którego sięga się po witryny gelato pozzetti. Mają one również inne atuty, a są nimi m.in.:
Warto też wspomnieć o dużym zróżnicowaniu modeli – nie tylko pod kątem designu, ale i parametrów technicznych.
Chcesz sprzedawać lody rzemieślnicze? Jeśli tak, potrzebna Ci witryna pozzetti. Pytanie więc, w jaki sposób wybrać odpowiedni model? Jest kilka parametrów, na które warto zwrócić uwagę w pierwszej kolejności:
Jeśli zastanawiasz się, która witryna do lodów pozzetti sprawdzi się najlepiej w Twoim lokalu, skontaktuj się z naszymi doradcami. Przeanalizujemy Twoje potrzeby i podpowiemy optymalne rozwiązanie.