Produkcja i dystrybucja lodów to gastronomiczna nisza, która jest zajmowana przez coraz większą liczbę przedsiębiorców. Ale nie tych, którzy tworzą zmrożone desery na skalę przemysłową, ale takich, którzy produkują i sprzedają lody lokalnie. Autentyczne, naturalne i nietuzinkowe smaki cieszą się popularnością wśród klientów. Warto przy tym pamiętać, że ich coraz większa grupa to świadomi konsumenci, dla których jakość jest równie ważna jak aromat i cena. Pojawia się więc pytanie: jak robić zdrowe lody? Oto komponenty do produkcji lodów, po które warto sięgać oraz substancje, których należy unikać.

Co jest potrzebne do robienia lodów?

Lody to deser „stary jak świat”. Produkowano go już przed setkami lat. Możesz się więc domyślać, że może powstać w oparciu wyłącznie o naturalne składniki. W roli najlepszej bazy do lodów o dowolnym smaku najlepiej sprawdzą się odpowiednio połączone: mleko, śmietanka oraz cukier, a czasami jeszcze żółtka jaj. Tak niewiele wystarczy, by stosując właściwą technikę, stworzyć fenomenalny, kremowy deser, w którym zakochają się starsi oraz młodsi.

Mimo to, te podstawowe składniki nie wystarczają do robienia lodów o dużym zróżnicowaniu smakowym. Jest ono jednak konieczne, ponieważ… tego oczekują klienci. Owszem, „klasyka” – czyli lody śmietankowe czy czekoladowe – jest zawsze w modzie oraz cenie. Ale nowoczesne lodziarnie rzemieślnicze rozkwitły właśnie dzięki temu, że oferują nietypowe kompozycje aromatów. Białe wino z gruszką, orzechy nerkowca z solą himalajską, czekolada z chilli, pistacje z malinami, bazylia i kokos… kreatywność producentów lodów rzemieślniczych nie zawodzi.

Jednak im więcej składników jest potrzebnych do robienia lodów, tym trudniej jest bazować wyłącznie na nieprzetworzonych wstępnie produktach. Dlatego nawet punkty zajmujące się rzemieślniczym wytwarzaniem tego deseru prędzej czy później sięgają po półprodukty do produkcji lodów.

Czytaj więcej: Lody rzemieślnicze – jak zrobić? Proces, produkty, urządzenia

Dobra wiadomość jest taka: stosowanie półproduktów wcale nie musi oznaczać niczego złego. Zrobione przy wykorzystaniu odpowiednich komponentów lody naturalne będą wytwarzane szybciej, będą miały świetną konsystencję, a przy tym pozostaną zdrowe i nadal zachowają zbalansowany smak.

Komponenty do produkcji lodów – jakie stosuje się obecnie?

Rynek komponentów do produkcji lodów rozwija się wraz ze zmianami zapotrzebowania na poszczególne produkty w branży. A to oznacza, że typowo „chemiczne”, przemysłowe formuły są wypierane przez te, które powstają w oparciu maksymalnie naturalne składniki.

Dziś stosuje się m.in.:

  • bazy do lodów z automatu – powstają zazwyczaj z mleka i śmietanki w proszku, cukru oraz starannie dobranych zagęszczaczy i barwników,
  • pasty do lodów – mogą to być np. pasty orzechowe, powstające po prostu z zmielonych orzechów, jak również kremy z dodatkiem tłuszczów,
  • koncentraty – najczęściej owocowe, mają postać proszków lub półpłynną konsystencję, wiele z nich zawiera cząstki owoców.
Baza do lodów przed dodaniem komponentów - mk-komi.pl
Aby bazowe lody śmietankowe zyskały inny smak, potrzebne są dodatkowe komponenty do produkcji lodów. Świadomie dobrane, ułatwiają wytwarzanie deseru, a zarazem pozwalają zadbać o jego bezpieczeństwo i naturalność.

Jak więc widać, nie są to wcale kompletnie syntetyczne składniki, a takie, które mają w bezpieczny sposób:

  • przyspieszyć proces produkcji lodów (możesz zaoszczędzić dzięki nim wiele czasu, np. na mieleniu orzechów czy krojeniu owoców),
  • wzbogacić ich smak – tak by był intensywniejszy,
  • tworzyć nietypowe kompozycje, które przyciągną uwagę klientów.

Jak zrobić zdrowe lody?

Zdrowe lody to takie, które nie zawierają szkodliwych składników – takich, które mogłyby negatywnie wpłynąć na organizm. Dlatego – bez względu na to, czy sięgasz po nieprzetworzone składniki, czy wykorzystujesz komponenty do produkcji lodów, koniecznie sprawdź ich skład.

Jakich składników do robienia lodów należy unikać?

„Na cenzurowanym” świadomy producent lodów rzemieślniczych powinien umieścić np. takie substancje jak:

  • amarant (E 123) – syntetyczny barwnik, który nadaje mieszance czerwony kolor. Może mieć właściwości alergizujące. W zamian można wykorzystać barwnik powstający z soku z buraka lub koszenilę;
  • karagen (E407) – emulgator, który może wykazywać właściwości rakotwórcze,
  • utwardzony olej palmowy,
  • kompleksy miedziowe chlorofilu (E 141) – utrwalacz i barwnik w jednym; syntetyczny i potencjalnie szkodliwy,
  • syrop glukozowo-fruktozowy – choć łatwiejszy do wykorzystania, jest bardziej niekorzystny dla zdrowia niż standardowy cukier, a tym bardziej ksylitol czy stewia.

Wybierając półprodukty do produkcji lodów, warto również zwrócić uwagę na to, czy zawierają gluten (to ważna informacja dla osób z nietolerancją tego składnika) i dodatkowe emulgatory. Te ostatnie mogą się okazać zupełnie zbędne.

Jakie komponenty do produkcji lodów są bezpieczne?

Wbrew pozorom, nie wszystkie składniki, które można wykorzystać w procesie wytwarzania lodów, są niebezpieczne – nawet jeśli mają długą i skomplikowaną nazwę. Bezpieczne są np. naturalne barwniki. Jednym z nich jest np. koszenila (nieodpowiednia jednak dla wegetarian i wegan, ponieważ jest pozyskiwania ze sproszkowanych owadów zwanych czerwcami kaktusowymi). Warto wspomnieć też o E100 – kurkuminie, a więc naturalnym żółtym barwniku, E160 – karotenach, które pozwalają nadać kompozycji pomarańczowy kolor i są syntetyzowane w organizmie w witaminę A, czy o E306 – naturalnym przeciwutleniaczu pozyskiwanym z naturalnych olejów.

Wniosek jest jeden: warto wybierać sprawdzone komponenty do robienia lodów i dokładnie weryfikować ich skład przed zakupem. Wówczas zyskasz pewność, że tworzone przez Ciebie lody są jednocześnie smaczne i zdrowe.

Potrzebujesz pomocy przy dobraniu odpowiedniej technologii produkcji lodów i wyposażeniu punktu gastronomicznego? Zadzwoń lub napisz.  Pomożemy Ci rozwinąć dochodowy biznes!