Wyposażenie lodziarni, doradztwo, szkolenia, serwis.
Zadzwoń lub napisz i dowiedz się więcej.
Frezer do lodów to podstawowe wyposażenie potrzebne do produkowania słodkiego, zmrożonego deseru. Dlatego jeśli chcesz zaoferować swoim klientom naturalne lody rzemieślnicze – w ten sprzęt musisz się wyposażyć w pierwszej kolejności. Pojawia się jednak pytanie, czy postawić na frezery do lodow używane, czy na nowe maszyny. Oto porównanie „za i przeciw” obu rozwiązań.
Produkcja lodów to więcej niż zmieszanie ze sobą mleka, śmietanki oraz cukru i wstawienie jej do zamrażalnika. Gdybyś tak zrobił, nie uzyskałbyś kremowego, puszystego deseru, który rozpływa się na podniebieniu, a… jego zupełnie niejadalną wersję. Dlaczego? Ponieważ sekretem produkcji lodów tradycyjnych jest powolne zamrażanie mieszanki przy jej nieustannym mieszaniu. To właśnie ten proces pozwala na emulgację wszystkich składników, uzyskanie gładkiej, aksamitnej tekstury oraz właściwe napowietrzenie lodów. I właśnie na tym etapie do gry wchodzi frezer do lodów.
Frezer do lodów tradycyjnych jednocześnie schładza i intensywnie miesza powstające lody, a więc de facto „produkuje” je. Jak zatem się domyślasz, skoro to absolutnie podstawowe wyposażenie lodziarni, na jego jakości nie można zaoszczędzić.
Skoro inwestycja we frezer do lodów jest dla Twojego lokalu nieunikniona, jeśli chcesz samodzielnie produkować lody, pojawia się pytanie, jaki to wydatek. Cena frezera do lodów może być bardzo różna. Wiele zależy od:
Czytaj więcej: Frezer do lodów – na co zwracać uwagę przy wyborze? Wskazówki
Frezer Cattabriga Multifreeze Pro to najbardziej zaawansowany technologicznie model, który pozwala lodziarzowi na kreatywne eksperymentowanie z formułami. Polecamy go szczególnie do lodziarni z rozbudowaną ofertą, które działają na szerszą skalę.
Co zatem wybrać? Porównajmy ze sobą właściwości nowych i używanych maszyn.
Kupując nowy frezer do lodów naturalnych, zyskujesz urządzenie wykonane zgodnie ze standardami obowiązującymi obecnie przy procesie wytwarzania zmrożonego deseru. W takich urządzeniach standardem są np.:
Gdy wybierzesz urządzenie starszej generacji, raczej nie możesz liczyć na takie udogodnienia.
Nowe frezery do lodów są urządzeniami wyposażonymi w technologie zapewniające niższe zużycie energii oraz wody. Bardzo często – np. z uwagi na wbudowane dwa inwertery – pracują też ciszej niż modele starszej daty. Te właściwości przekładają się z jednej strony na obniżenie kosztów eksploatacji (a przez to – kosztu produkcji lodów), a z drugiej na poprawę warunków pracy zespołu lodziarni. To istotne, zwłaszcza gdy na zapleczu pracuje kilka frezerów.
Kolejna kwestia, która może przemawiać na korzyść zakupu nowych urządzeń, to ich podatność na awarie. Chociaż używane frezery do lodów najczęściej są maszynami poddawanymi gruntownemu serwisowi przed sprzedażą, nadal mają za sobą znaczące zużycie. Nie zawsze masz też dostęp do ich pełnej historii i nie wiesz, w jaki sposób były eksploatowane. A to może sprawiać, że sprzęt będzie znacznie bardziej podatny na awarie.
W przypadku nowych urządzeń przede wszystkim obowiązuje gwarancja serwisowa. A zatem jeśli dojdzie do jakiejś usterki w pierwszym okresie użytkowania sprzętu, jego naprawa nie będzie się wiązać z dodatkowym kosztem. Poza tym ryzyko, że dojdzie do awarii, jest znacznie niższe – a to oznacza, że nie utracisz „ciągłości” produkcji lodów.
To prawda, że nowe frezery do lodów są zazwyczaj większym wydatkiem niż zakup sprzętu używanego. Pamiętaj jednak, że:
Czytaj więcej: Pasteryzator do lodów i frezer – razem czy osobno?
Chcesz dowiedzieć się, jaki frezer do lodów sprawdzi się najlepiej u Ciebie i ile będzie kosztować? Skontaktuj się z doradcami MK KOMI. Pomożemy Ci dobrać wyposażenie lodziarni, którego potrzebujesz.