Frezer do lodów to podstawowe wyposażenie potrzebne do produkowania słodkiego, zmrożonego deseru. Dlatego jeśli chcesz zaoferować swoim klientom naturalne lody rzemieślnicze – w ten sprzęt musisz się wyposażyć w pierwszej kolejności. Pojawia się jednak pytanie, czy postawić na frezery do lodow używane, czy na nowe maszyny. Oto porównanie „za i przeciw” obu rozwiązań.

Jak działa frezer do lodów i za co odpowiada?

Produkcja lodów to więcej niż zmieszanie ze sobą mleka, śmietanki oraz cukru i wstawienie jej do zamrażalnika. Gdybyś tak zrobił, nie uzyskałbyś kremowego, puszystego deseru, który rozpływa się na podniebieniu, a… jego zupełnie niejadalną wersję. Dlaczego? Ponieważ sekretem produkcji lodów tradycyjnych jest powolne zamrażanie mieszanki przy jej nieustannym mieszaniu. To właśnie ten proces pozwala na emulgację wszystkich składników, uzyskanie gładkiej, aksamitnej tekstury oraz właściwe napowietrzenie lodów. I właśnie na tym etapie do gry wchodzi frezer do lodów.

Frezer do lodów tradycyjnych jednocześnie schładza i intensywnie miesza powstające lody, a więc de facto „produkuje” je. Jak zatem się domyślasz, skoro to absolutnie podstawowe wyposażenie lodziarni, na jego jakości nie można zaoszczędzić.

Frezer do lodów tradycyjnych: nowy czy używany?

Skoro inwestycja we frezer do lodów jest dla Twojego lokalu nieunikniona, jeśli chcesz samodzielnie produkować lody, pojawia się pytanie, jaki to wydatek. Cena frezera do lodów może być bardzo różna. Wiele zależy od:

  • wielkości wsadu, a więc ilości mieszanki lodów, którą jednocześnie można poddać procesowi mieszania i zmrażania,
  • funkcji oferowanych przez urządzenie – np. tego, ile mieszanek jednocześnie można przygotowywać czy dodatkowych funkcjonalności, np. związanych z pasteryzacją lodów,
  • poziomu zaawansowania technologicznego – najnowocześniejsze frezery, takie jak np. Cattabriga Multifreeze PRO dopasowują proces zmrażania mieszanki do rodzaju oraz wielkości mieszanki, co daje lodziarzowi bardzo dużą swobodę i elastyczność działania. Jednak takie funkcje oznaczają wyższą cenę,
  • tego, czy kupowane jest urządzenie nowe, czy używane – modele z „drugiej ręki” mogą być nieco tańsze, chociaż różnice w cenie wcale nie muszą być tak duże, jak można by się spodziewać.

Czytaj więcej: Frezer do lodów – na co zwracać uwagę przy wyborze? Wskazówki

Frezer Cattabriga Multifreeze Pro - mk-komi.pl

Frezer Cattabriga Multifreeze Pro to najbardziej zaawansowany technologicznie model, który pozwala lodziarzowi na kreatywne eksperymentowanie z formułami. Polecamy go szczególnie do lodziarni z rozbudowaną ofertą, które działają na szerszą skalę.

Co zatem wybrać? Porównajmy ze sobą właściwości nowych i używanych maszyn.

Nowe czy używane frezery do lodów: funkcjonalność

Kupując nowy frezer do lodów naturalnych, zyskujesz urządzenie wykonane zgodnie ze standardami obowiązującymi obecnie przy procesie wytwarzania zmrożonego deseru. W takich urządzeniach standardem są np.:

  • dotykowy panel LCD umożliwiający łatwą obsługę,
  • systemy pozwalające na zdalną konfigurację frezera – np. za pośrednictwem aplikacji na smartfon,
  • wbudowane programy pracy, a także możliwość dodania własnych.

Gdy wybierzesz urządzenie starszej generacji, raczej nie możesz liczyć na takie udogodnienia.

Używany czy nowy frezer do lodów – jakość i wydajność pracy

Nowe frezery do lodów są urządzeniami wyposażonymi w technologie zapewniające niższe zużycie energii oraz wody. Bardzo często – np. z uwagi na wbudowane dwa inwertery – pracują też ciszej niż modele starszej daty. Te właściwości przekładają się z jednej strony na obniżenie kosztów eksploatacji (a przez to – kosztu produkcji lodów), a z drugiej na poprawę warunków pracy zespołu lodziarni. To istotne, zwłaszcza gdy na zapleczu pracuje kilka frezerów.

Frezer do lodów naturalnych – awaryjność

Kolejna kwestia, która może przemawiać na korzyść zakupu nowych urządzeń, to ich podatność na awarie. Chociaż używane frezery do lodów najczęściej są maszynami poddawanymi gruntownemu serwisowi przed sprzedażą, nadal mają za sobą znaczące zużycie. Nie zawsze masz też dostęp do ich pełnej historii i nie wiesz, w jaki sposób były eksploatowane. A to może sprawiać, że sprzęt będzie znacznie bardziej podatny na awarie.

W przypadku nowych urządzeń przede wszystkim obowiązuje gwarancja serwisowa. A zatem jeśli dojdzie do jakiejś usterki w pierwszym okresie użytkowania sprzętu, jego naprawa nie będzie się wiązać z dodatkowym kosztem. Poza tym ryzyko, że dojdzie do awarii, jest znacznie niższe – a to oznacza, że nie utracisz „ciągłości” produkcji lodów.

Frezer do lodów – cena używanych i nowych urządzeń

To prawda, że nowe frezery do lodów są zazwyczaj większym wydatkiem niż zakup sprzętu używanego. Pamiętaj jednak, że:

  • aby zaoszczędzić na nowym sprzęcie, możesz wybrać na początek model łączący funkcje pasteryzatora i frezera lub urządzenie o podstawowym zakresie funkcjonalności,
  • istnieją dogodne możliwości sfinansowania takiego zakupu – takie, które zapobiegną nadmiernemu obciążeniu budżetu firmy.

Czytaj więcej: Pasteryzator do lodów i frezer – razem czy osobno?

Chcesz dowiedzieć się, jaki frezer do lodów sprawdzi się najlepiej u Ciebie i ile będzie kosztować? Skontaktuj się z doradcami MK KOMI. Pomożemy Ci dobrać wyposażenie lodziarni, którego potrzebujesz.