Jaką wybrać witrynę lodową?

Witryna mroźnicza to kluczowy element wyposażenia każdej lodziarni, często także cukierni i kawiarni. Po pierwsze, właściwie dobrana witryna lodowa zapewnia optymalne warunki przechowywania produktu – co wpływa na świeżość, konsystencję oraz smak mrożonych deserów. A po drugie, witryna z lodami stanowi wizytówkę Twojego lokalu: przyciąga wzrok potencjalnych klientów oraz zachęca ich do spróbowania oferowanych przez Ciebie lodów.

Jeżeli jesteś właścicielem lodziarni lub planujesz poszerzenie oferty swojej cukierni lub kawiarni o lody to zapewne wiesz, że witryny lodowe są podstawowym elementem wyposażenia. Najważniejszą funkcją każdej witryny ekspozycyjnej jest właściwe przechowywanie gotowego do sprzedaży produktu, w optymalnej temperaturze i wilgotności. Odpowiednia ekspozycja wyrobów lodowych potrafi zdziałać cuda i zaprezentować pełen kunszt w tworzeniu fantastycznych, słodkich, mrożonych przysmaków, dlatego warto zwracać uwagę na transparentność urządzenia oraz nachylenie i wysokość osadzenia kuwet lodowych.

Urządzenie musi być również ekonomiczne w eksploatacji, czyli mieć odpowiednią wielkość i wydajność oraz być wygodne w codziennej obsłudze, w tym w utrzymaniu czystości.

Przeczytaj też: Lody rzemieślnicze – przepis. Skąd brać receptury lodów kraftowych?

Na co zwrócić uwagę przy wyborze witryny dla lodziarni?

Przy wyborze witryny mroźniczej powinniśmy się kierować m.in. systemem chłodzenia, energooszczędnością i wydajnością urządzenia oraz dostępnością serwisu i części zamiennych w razie awarii. Nie bez znaczenia będzie także design, wielkość i kształt witryny lodowej, która może być na przykład przeszklona lub mieć formę tradycyjnych, zamkniętych konserwatorów na lody (pozzetti).

Dodatkowo powinniśmy zwrócić uwagę na to, czy witryna posiada dodatkowe funkcje techniczne, takie jak np. ogrzewane wewnątrz szyby, oświetlenie LED, panel sterujący ułatwiający obsługę witryny.  Kolejnym bardzo ważnym aspektem jest zakres temperatur chłodzenia. Warto wiedzieć, że lekkie obniżenie lub podwyższenie temperatury, nawet o 1-2°C, może mieć ogromny wpływ na serwowanie mrożonych deserów.

Przeczytaj też: HACCP w gastronomii – dla lodziarni – jak wprowadzić i utrzymać?

Różne rodzaje witryn na lody – poznaj najważniejsze różnice!

Obecnie na rynku dostępnych jest wiele rodzajów witryn ekspozycyjnych dedykowanych do prezentacji deserów lodowych – dostępnych w różnych cenach i wyposażonych w różne dodatkowe funkcje. Urządzenia mogą różnić się sposobem ekspozycji (witryny otwarte, zamknięte, w typie jubilerskim), systemem chłodzenia, wielkością oraz pojemnością.

Przeczytaj też: Witryna witrynie nierówna…różne rodzaje witryn ekspozycyjnych 

Witryny klasyczne

Możesz postawić samodzielnie lub wkomponować je w blat baru i bezszczelinowo łączyć z innymi urządzeniami tej samej linii. Polecamy witrynę lodową ISA Supercapri która jest prosta, a zarazem bardzo funkcjonalna i elegancka. Urządzenie jest dostępne w dwóch różnych wysokościach oraz w trzech różnych długościach, występuje także w wersji narożnej.

 

 

Witryna ISA Supercapri

Witryny „wyspy”

Możesz umieścić w centralnym miejscu lokalu lub galerii handlowej, łącząc je z innymi urządzeniami. Dobrym wyborem może być witryna ISA OneShow, w której przemyślano każdy detal, od wysokości części ekspozycyjnej, odpowiedniego oświetlenia, po ogrzewane szyby wewnątrz, zapobiegające parowaniu. Prostota linii oraz czystość kształtów pozwoli stworzyć nowoczesne i zarazem eleganckie wnętrze.

 

Witryna ISA OneShow

Witryny typu pozzetti

Czyli tradycyjne konserwatory przeznaczone do przechowywania i sprzedaży lodów. Polecamy elegancką witrynę ISA Multiplo  która daje możliwość ustawienia stref temperaturowych pod lody mleczne lub owocowe, a jej precyzyjny układ chłodniczy utrzymuje taką samą temperaturę w każdej tubie mroźniczej.

Witryna ISA Multiplo

Nowa czy używana witryna lodowa dla lodziarni?

Witryna lodowa to urządzenie, które jest stale eksploatowane. Dlatego przy zakupie warto kierować się nie tylko samą ceną, ale i jakością wykonania, okresem gwarancji i innymi czynnikami, które wskazaliśmy powyżej. Pamiętajmy, że nie zawsze taniej oznacza lepiej – bo tańsze urządzenia kosztują mniej na początek, ale… mogą być droższe w codziennej eksploatacji, m.in. przez większy pobór energii elektrycznej, większą awaryjność itp.

W całym łańcuchu produkcyjno-sprzedażowym witryna to najważniejsze urządzenie – to dzięki niemu sprzedajemy wyprodukowane wcześniej lody, musi być niezawodna.

Kompleksowe wyposażenie Twojej lodziarni z MK KOMI!

W MK KOMI doradzimy Ci, na co warto zwrócić uwagę, dokonamy bezpłatnej wyceny urządzeń, a później zadbamy o ich stały serwis. Podczas rozmowy poznasz też dostępne metody finansowania, dzięki którym inwestycja może się okazać mniejszym obciążeniem niż początkowo Ci się wydawało.

Jesteśmy wyłącznym dystrybutorem witryn chłodniczych i mroźniczych dla lodziarni, cukierni, kawiarni włoskiej marki ISA, która od lat produkuje wysokiej jakości witryny lodowe i cukiernicze oraz słynie z innowacyjnych rozwiązań, dbałości o detale i eleganckiego designu, dopasowanego do najbardziej wymagających wnętrz.

Umów się na bezpłatną wycenę