Lody włoskie, określane też mianem „soft”, są jednymi z najchętniej wybieranych przez klientów. Jeśli więc chcesz rozpocząć sprzedaż zmrożonego deseru, warto rozważyć właśnie tę jego wersję. Do produkcji tego przysmaku będzie Ci potrzebna dobra maszyna do lodów włoskich. Zobacz, na jaki sprzęt warto postawić.

Maszyna do produkcji lodów włoskich – jak to działa?

Lody soft, w przeciwieństwie do standardowych lodów rzemieślniczych typu gelato, są stosunkowo proste i szybkie do wyprodukowania. Nie muszą przechodzić przez wiele etapów wytwarzania, np. zmrażanie, mieszanie czy pasteryzowanie. Wystarczy dobrze przygotowana mieszanka i profesjonalny automat do lodów włoskich, który będzie ją zmrażać bezpośrednio przy nakładaniu do rożka czy kubeczka. Właśnie z uwagi na uproszczony proces produkcji, a co za tym idzie – niższy koszt wytwarzania – lody włoskie są dobrym pomysłem zarówno na rozpoczęcie nowej działalności, jak również poszerzenie oferty cukierni czy kawiarni. Czytaj więcej: Czy opłaca się otworzyć własną lodziarnię?

Dlaczego maszyna do lodów soft to dobre rozwiązanie dla Twojego biznesu?

Maszynka do lodów włoskich, w porównaniu do urządzeń do produkcji tradycyjnej wersji deseru:

  • zajmuje niewiele miejsca – dlatego można ją umieścić nawet w niewielkim lokalu, gdy liczy się każdy centymetr kwadratowy miejsca,
  • jest prosta w obsłudze – wystarczy krótkie przeszkolenie dla nowego pracownika, aby ten poradził sobie zarówno z nakładaniem lodów, jak i np. dodawaniem mieszanki czy czyszczeniem urządzenia,
  • przyspiesza proces produkcji lodów – nie ma konieczności wielogodzinnego sezonowania masy, jej zamrażania , mieszania czy hartowania, co przekłada się na wysoką efektywność działania,
  • usprawnia obsługę klientów – nałożenie lodów i ich późniejsze wzbogacenie, np. syropem smakowym, zajmuje mniej czasu niż zaserwowanie lodów gałkowych.

Warto też pamiętać, że maszyna do lodów soft może być mniej kosztowna niż zestaw urządzeń do przyrządzania i przechowywania tradycyjnych deserów, co również sprawia, że może to być bardzo atrakcyjna inwestycja.

Jaka maszyna do lodów włoskich będzie najlepsza? Kryteria wyboru

Czy lody soft to produkt, który chcesz dodać do swojego asortymentu? Jeśli tak, potrzebne Ci odpowiednie urządzenie do jego produkcji. Na co się zdecydować? Oto kilka kluczowych cech, którymi powinno się wyróżniać takie urządzenie oraz przegląd opcji.

Nowa czy używana maszyna do lodów włoskich?

To pytanie, na które trudno odpowiedzieć jednoznacznie, ponieważ… wiele zależy od budżetu, jakim dysponujesz, oraz skali planowanej działalności. Jednak generalnie pamiętaj: inwestycja w nowe urządzenie to wydatek, który bardziej opłaci się w dłuższej perspektywie czasu. Dlaczego? Ponieważ sprzęt będzie pracował wydajnie i niezawodnie przez długi czas i nie będziesz aż tak bardzo narażony na przykre „niespodzianki” w postaci awarii, które nie pozwolą Ci serwować lodów. Jeżeli to właśnie one mają być podstawą Twojej oferty i magnesem przyciągającym klientów – nie ryzykuj, zwłaszcza że dostępne są korzystne opcje finansowania zakupu takiego urządzenia.

Jednosmakowa maszynka do lodów włoskich czy większy model?

Chcesz zaoferować swoim klientom więcej niż jeden smak lodów włoskich, na przykład dwa plus opcję ich zmieszania na jednym rożku? Jeśli tak, będziesz potrzebować większej maszyny z dwoma niezależnymi układami sterującymi, np. takiej jak BIB 603 MIX. To urządzenie, które daje szeroką gamę możliwości. Trzeba przy tym pamiętać, że czasami więcej opcji wcale nie jest najlepszym wyjściem z sytuacji. Przy małym wolumenie sprzedaży albo w sytuacji, gdy lody włoskie są tylko jedną z wielu opcji w Twoim menu, dodawanie większej liczby smaków może się skończyć marnowaniem części mieszanki. Poza tym zakup maszyny pozwalającej przygotować dwie lub więcej wersji deseru jest kosztowniejszym rozwiązaniem. W zamian możesz zdecydować się na wersję jednosmakową, ale taką, która umożliwia dodawania do masy zmiksowanych kawałków owoców. Mogą one uczynić mieszankę na lody bardziej atrakcyjną i konkurencyjną!

Maszyna do produkcji lodów BIB 603 MIX - mk-komi.pl

BIB 603 MIX to nowoczesny i wielofunkcyjny automat do produkcji lodów włoskich, który pozwala urozmaicić ofertę zmrożonych deserów.

Model nablatowy czy wolnostojący?

Wolnostojąca maszyna do lodów włoskich może być swobodnie ulokowana w dowolnym miejscu w lokalu, pod warunkiem dostępu do zasilania. Możesz ją też wygodnie przemieszczać. Za to modele nablatowe, np. takie jak BIB 301 są bardziej kompaktowe i zmieszczą się nawet w niewielkim lokalu. Ta druga opcja jest lepszym rozwiązaniem, jeżeli sprzedaż lodów ma być pobocznym rozwiązaniem. Pamiętaj przy tym, że przy wyborze automatu do lodów włoskich warto też zwrócić uwagę na:

  • jakość świdrów – powinny być wykonane ze stali o wysokiej klasie twardości, która zagwarantuje niezawodna pracę,
  • system rozprzestrzeniania gazu chłodzącego – np. spiralny kanał cylindra pozwala na równomierne rozprzestrzenianie się gazu,
  • dostęp do systemu zdalnej diagnostyki urządzenia, gdy pojawią się problemy z jego pracą,
  • możliwość łatwego mycia

Jeżeli masz wątpliwości, który model wybrać, skontaktuj się z naszymi ekspertami. Pomożemy Ci znaleźć optymalne rozwiązanie.