Biznes lodowy może być dochodowy i przyjemny. Jego prowadzenie nie jest jednak tak łatwe, jak mogłoby się wydawać! Już na wstępie trzeba dotrzymać szeregu formalności, które potrafią przytłoczyć i zniechęcić niejednego. Jakie to formalności? O czym nie można zapomnieć przed otwarciem lodziarni? Sprawdź, by nie popełnić kosztownych błędów i dowiedz się, gdzie szukać pomocy.

Własna lodziarnia – od czego zacząć?

Pomysł na własną lodziarnię to zaledwie początek długiej drogi do jej otwarcia. W pierwszej kolejności należy podjąć wiele ważnych decyzji. To one zdecydują o początkowych kosztach, a także ilości formalności do spełnienia. Jakie to decyzje? Ważne jest np. to, czy będziesz prowadzić lokal stacjonarny czy mobilny, całoroczny czy sezonowy. Warto też pamiętać, że otwarcie „budki” sprzedającej lody wyłącznie na wynos jest trochę prostsze niż postawienie na lokal ze stolikami. To drugie rozwiązanie daje jednak więcej możliwości, takich jak np. serwowanie innych deserów czy kawy. Bardzo istotne jest to, czy lodziarnia będzie jedynie sprzedawać gotowe lody, czy też samodzielnie je produkować. W tym drugim przypadku trzeba też zdecydować o ulokowaniu produkcji – może się ona odbywać bezpośrednio w lokalu lub poza nim.

Dopiero gdy będziesz mieć w swojej głowie konkretny pomysł na własną lodziarnię, możesz przejść do działania. W pierwszej kolejności powinno się sporządzić biznesplan. To dokument przydatny przy pozyskiwaniu finansowania (np. kredytu w banku, inwestora), niekiedy potrzebny również przy zakupie lub najmie lokalu. Przyda Ci się również do kontrolowania postępu prac przed otwarciem oraz realizacji zamierzonych celów już działającego biznesu lodowego.

To może Cię zainteresować: Biznesplan: lodziarnia – jak go przygotować?

Jak założyć lodziarnię – wymogi sanepidu

Z gotowym biznesplanem, pozyskanymi funduszami i lokalem możesz przystąpić do działania, czyli na przykład wyposażania lodziarni. Na każdym kroku musisz jednak pamiętać o wymaganiach sanepidu, który przed otwarciem będzie musiał dokonać odbioru lokalu. Dotyczy to każdego punktu gastronomicznego – nawet niewielkiej „budki”, wózka czy foodtrucka. Zanim zaczniesz sprzedaż lodów, musisz się zgłosić do właściwego sanepidu i poprosić o dokonanie inspekcji. Zostanie Ci przydzielony termin odbioru. Zadaniem inspektora jest sprawdzenie, czy lokal jest przystosowany do podjęcia działalności gastronomicznej pod kątem higieny i bezpieczeństwa żywności.

Przed odbiorem musisz oczywiście odpowiednio przystosować swój biznes lodowy do zasad sanitarnych. Wymogi dla pomieszczeń oraz organizacji pracy znajdziesz nawet w Internecie. Jeśli ich liczba Cię przytłacza, możesz też skorzystać z profesjonalnej pomocy fachowca, który pomoże przystosować lokal. Będziesz też potrzebować dokumentacji – jej sprawdzenie jest jednym z obowiązków inspektora sanitarnego.

Jakie dokładnie dokumenty są wymagane przy zakładaniu lodziarni?

  • Orzeczenie do celów sanitarno-epidemiologicznych jest niezbędne dla właściciela lodziarni oraz każdego pracownika. To odpowiednik dawnej książeczki zdrowia, otrzymywany u lekarza medycyny pracy.
  • Umowa na wywóz śmieci jest niezbędna w każdym lokalu. Może być zawarta w umowie najmu lokalu.
  • Wyniki badania wody w lokalu uzyskuje się po oddaniu próbki do sanepidu. Jeśli wynik badań wody w danym miejscu wykonanych przez poprzedniego najemcę lub właściciela lokalu nadal jest ważny, można z niego skorzystać.
  • Umowa lub wyniki DDD (dezynfekcji, dezynsekcji i deratyzacji) potwierdzają, że lokal podejmuje odpowiednie działania w celu ochrony przed szkodnikami. Inspektora usatysfakcjonuje opis działań podejmowanych w tym kierunku w dokumentacji GHP/GMP lub umowa podpisana z firmą DDD.
  • Wspomniana dokumentacja GHP i GMP to inaczej dobra praktyka higieniczna i produkcyjna dla lodziarni. Musi zawierać m.in. informacje dotyczące warunków przechowywania lodów czy ich produkcji. Trzeba ją sporządzić indywidualnie – samodzielnie lub z pomocą specjalisty.
  • Dokumentacja HACCP to kolejny ważny dokument zawierający informacje dotyczące bezpieczeństwa żywności. Jeśli zamierzasz prowadzić wyłącznie sprzedaż lodów (bez produkcji), być może nie będzie potrzebna – wymagania sanepidu w tym zakresie należy sprawdzić indywidualnie.
  • Informacja o alergenach to dokument, który musi być dostępny dla klientów. Można wyeksponować listę alergenów w produktach lub po prostu informację, że jest ona dostępna u sprzedawcy.

Książka kontroli przedsiębiorcy to dokument wypełniany przez inspektora, zawierający dane na temat przeprowadzonej kontroli. Gotowy formularz można kupić w sklepie papierniczym.

Lodziarnia pod lupą – wymogi sanepidu - mk-komi.pl
Zadaniem inspektorów sanepidu jest sprawdzenie, czy lodziarnia spełnia wymogi sanitarne związane z produkcją, przechowywaniem czy sprzedażą żywności. Zrealizowanie wszystkich warunków nie powinno być trudne, choć początkowo ich liczba może przytłaczać.

Biznes lodowy – formalności podatkowo-prawne

Dość przytłaczające mogą być też formalności podatkowo-prawne związane z założeniem lodziarni. Biznes lodowy wymaga dopełnienia takich samych formalności jak każda inna firma, czyli:

  • rejestracji działalności gospodarczej w CEIDG – dokonywanej w urzędzie gminy (lub urzędzie miasta);
  • rejestracji w ZUS – zarówno właściciela firmy, jak i pracowników, ze wskazaniem właściwej daty rozpoczęcia działalności i zakresu ubezpieczenia;
  • rejestracji w urzędzie skarbowym – wraz z podjęciem decyzji co do stania się (lub nie) płatnikiem VAT;
  • zakupu kasy fiskalnej – od roku 2021 konieczne są kasy fiskalne online;
  • założenia księgowości – najlepiej skorzystać z pomocy zaufanego biura rachunkowego.

Czytaj dalej: Jak otworzyć lodziarnię – 4 pytania na dobry początek

Zastanawiasz się, jak założyć lodziarnię, ale niezbędne formalności Cię przytłaczają? Pamiętaj, że nie musisz działać sam. Jeśli chcesz dać sobie znacznie większe szanse na sukces, warto skorzystać z fachowej pomocy. Skontaktuj się z MK Komi, a otrzymasz wsparcie nie tylko w zakresie pozyskania odpowiednich dokumentów, ale również know-how oraz najlepsze urządzenia i maszyny. Eksperci naszej firmy chętnie pomogą Ci wystartować z biznesem lodowym w jego dowolnej formie!