Wyposażenie lodziarni, doradztwo, szkolenia, serwis.
Zadzwoń lub napisz i dowiedz się więcej.
Biznes lodowy może być dochodowy i przyjemny. Jego prowadzenie nie jest jednak tak łatwe, jak mogłoby się wydawać! Już na wstępie trzeba dotrzymać szeregu formalności, które potrafią przytłoczyć i zniechęcić niejednego. Jakie to formalności? O czym nie można zapomnieć przed otwarciem lodziarni? Sprawdź, by nie popełnić kosztownych błędów i dowiedz się, gdzie szukać pomocy.
Pomysł na własną lodziarnię to zaledwie początek długiej drogi do jej otwarcia. W pierwszej kolejności należy podjąć wiele ważnych decyzji. To one zdecydują o początkowych kosztach, a także ilości formalności do spełnienia. Jakie to decyzje? Ważne jest np. to, czy będziesz prowadzić lokal stacjonarny czy mobilny, całoroczny czy sezonowy. Warto też pamiętać, że otwarcie „budki” sprzedającej lody wyłącznie na wynos jest trochę prostsze niż postawienie na lokal ze stolikami. To drugie rozwiązanie daje jednak więcej możliwości, takich jak np. serwowanie innych deserów czy kawy. Bardzo istotne jest to, czy lodziarnia będzie jedynie sprzedawać gotowe lody, czy też samodzielnie je produkować. W tym drugim przypadku trzeba też zdecydować o ulokowaniu produkcji – może się ona odbywać bezpośrednio w lokalu lub poza nim.
Dopiero gdy będziesz mieć w swojej głowie konkretny pomysł na własną lodziarnię, możesz przejść do działania. W pierwszej kolejności powinno się sporządzić biznesplan. To dokument przydatny przy pozyskiwaniu finansowania (np. kredytu w banku, inwestora), niekiedy potrzebny również przy zakupie lub najmie lokalu. Przyda Ci się również do kontrolowania postępu prac przed otwarciem oraz realizacji zamierzonych celów już działającego biznesu lodowego.
To może Cię zainteresować: Biznesplan: lodziarnia – jak go przygotować?
Z gotowym biznesplanem, pozyskanymi funduszami i lokalem możesz przystąpić do działania, czyli na przykład wyposażania lodziarni. Na każdym kroku musisz jednak pamiętać o wymaganiach sanepidu, który przed otwarciem będzie musiał dokonać odbioru lokalu. Dotyczy to każdego punktu gastronomicznego – nawet niewielkiej „budki”, wózka czy foodtrucka. Zanim zaczniesz sprzedaż lodów, musisz się zgłosić do właściwego sanepidu i poprosić o dokonanie inspekcji. Zostanie Ci przydzielony termin odbioru. Zadaniem inspektora jest sprawdzenie, czy lokal jest przystosowany do podjęcia działalności gastronomicznej pod kątem higieny i bezpieczeństwa żywności.
Przed odbiorem musisz oczywiście odpowiednio przystosować swój biznes lodowy do zasad sanitarnych. Wymogi dla pomieszczeń oraz organizacji pracy znajdziesz nawet w Internecie. Jeśli ich liczba Cię przytłacza, możesz też skorzystać z profesjonalnej pomocy fachowca, który pomoże przystosować lokal. Będziesz też potrzebować dokumentacji – jej sprawdzenie jest jednym z obowiązków inspektora sanitarnego.
Książka kontroli przedsiębiorcy to dokument wypełniany przez inspektora, zawierający dane na temat przeprowadzonej kontroli. Gotowy formularz można kupić w sklepie papierniczym.
Dość przytłaczające mogą być też formalności podatkowo-prawne związane z założeniem lodziarni. Biznes lodowy wymaga dopełnienia takich samych formalności jak każda inna firma, czyli:
Czytaj dalej: Jak otworzyć lodziarnię – 4 pytania na dobry początek
Zastanawiasz się, jak założyć lodziarnię, ale niezbędne formalności Cię przytłaczają? Pamiętaj, że nie musisz działać sam. Jeśli chcesz dać sobie znacznie większe szanse na sukces, warto skorzystać z fachowej pomocy. Skontaktuj się z MK Komi, a otrzymasz wsparcie nie tylko w zakresie pozyskania odpowiednich dokumentów, ale również know-how oraz najlepsze urządzenia i maszyny. Eksperci naszej firmy chętnie pomogą Ci wystartować z biznesem lodowym w jego dowolnej formie!