Prowadzenie lodziarni jest bardzo przyjemną działalnością. Zazwyczaj jest ona również dochodowa. Nie oznacza to jednak, że przed jej rozpoczęciem nie trzeba dokonać pewnych obliczeń. Zanim zainwestujesz swój czas i pieniądze, powinieneś znać koszt produkcji lodów wybranym sposobem i w określonych okolicznościach. Pomoże Ci to odpowiednio dobrać cennik i sprawdzić rentowność przedsięwzięcia. Jak to zrobić?

Koszt produkcji lodów – wylicz swój zysk

Zysk lodziarza to oczywiście przychód zależący od wielkości sprzedaży pomniejszony o koszty. Aby wypracować optymalny, satysfakcjonujący zysk, należy dobrze poznać koszt produkcji lodów i jego wszystkie składowe. Tylko wówczas będziesz w stanie przewidzieć, ile zarobisz. Tego typu wyliczenia to bardzo ważna część biznesplanu. Inwestycja w lodziarnię zwykle wiąże się z dość poważnymi wydatkami na starcie – niezbędny jest bowiem specjalistyczny sprzęt, a w tym przypadku zdecydowanie nie warto oszczędzać na jakości. Powinieneś móc obliczyć, kiedy wstępne inwestycje Ci się zwrócą i zaczniesz zarabiać „na czysto”.

Oczywiście koszt produkcji lodów to tylko jeden z czynników wpływających na Twoje zyski. Jest on jednak przewidywalny, w odróżnieniu np. od pogody, która decyduje o wysokości sprzedaży. Mając tego rodzaju informacje i biorąc pod uwagę inne stałe oraz zmienne koszty, będziesz mógł ustalić odpowiedni cennik produktów – taki, który zapewni Twojej działalności opłacalność.

Co składa się na koszt produkcji lodów?

Składowe kosztu produkcji lodów to przede wszystkim koszt zakupu składników i półproduktów. Ten różni się oczywiście w zależności od produkowanego rodzaju lodów (gałkowe, włoskie itp.) i wybranego modelu produkcji (z gotowych mieszanek, od zera). W przypadku serwowania deserów z dodatkami oraz innych produktów (np. gofrów, rurek z kremem, kawy, napojów, shake’ów) trzeba dokonywać nieco innych obliczeń. Bazowy koszt produkcji lodów z automatu lub gałkowych zawsze jest jednak ważnym punktem odniesienia.

Należy jednak brać pod uwagę również szereg innych czynników składających się na wydatki przedsiębiorcy. Prowadząc biznes lodowy, trzeba pamiętać o kosztach:

  • zatrudnienia personelu,
  • najmu lokalu lub powierzchni,
  • amortyzacji lub leasingu sprzętu i wyposażenia,
  • związanych z prowadzeniem działalności gospodarczej (ZUS),
  • eksploatacyjnych – energii, wody, utylizacji odpadów, środków czystości,
  • zakupu opakowań,
  • reklamy, marketingu.

Jeśli więc z Twoich obliczeń wynika, iż koszt zakupu składników do produkcji wynosi w przeliczeniu 1 zł 20  gr na porcję, a zamierzasz sprzedawać ją powiedzmy za 5 zł, nie oznacza to wcale, że zarobisz „na czysto” ponad 3 zł na każdej porcji. Należy bowiem wziąć pod uwagę inne zobowiązania, których wysokość może być zróżnicowana w zależności od tego, jak i gdzie zdecydujesz się prowadzić swój lokal.

Czytaj też: Koszty eksploatacji automatu do lodów – ile wynoszą, co na nie wpływa?

Jak obliczyć koszt produkcji lodów?

To, ile będzie Cię kosztować pojedyncza gałka lodów, zależy od trzech głównych czynników:

  • kosztu zakupu składników,
  • zużycia mediów – przede wszystkim wody i prądu potrzebnego do pracy maszyn,
  • pozostałych kosztów prowadzenia działalności.

Należy obliczyć, ile kosztują zasoby potrzebne do wyprodukowania 1 kg lodów, a następnie podzielić te koszty na ilość porcji możliwych do uzyskania z wyjściowej porcji. Następnie warto oszacować, ile jesteś w stanie wyprodukować oraz sprzedać w ciągu miesiąca.

Ile waży gałka lodów?

Jedna gałka lodów to przeciętnie ok. 80 g i taką wartość uznaje się za standardową porcję. Zdarzają się jednak oczywiście odchylenia od tej normy. Z kolei najmniejsza (mini) porcja tzw. lodów włoskich zwykle waży 50 g, mała 90 g, a duża 130 g.

Nawet niewielka lodziarnia w dobrym punkcie może sprzedać ok. 1000 kg lodów miesięcznie, choć oczywiście jest to kwestia bardzo indywidualna i nie zawsze możliwa do przewidzenia. Przedłużająca się deszczowa pogoda lub inne losowe czynniki mogą bardzo negatywnie wpływać na sprzedaż, a nie da się im zapobiec. Przy obliczeniach nie należy używać najbardziej optymistycznego wariantu prognoz. Dopiero wtedy możesz wszystkie pozostałe koszty podzielić przez liczbę prognozowanych sprzedanych porcji i doliczyć do wcześniej uzyskanego wyniku. W ten sposób otrzymasz orientacyjne informacje związane z kosztem wyprodukowania pojedynczej porcji lodów.

ALT: Gałka lodów nakładana do wafla - mk-komi.pl
Aby precyzyjnie obliczyć koszt produkcji lodów w przeliczeniu na porcję, musisz wiedzieć, ile waży gałka lodów. Średnio jest to ok. 80 gramów.

Koszt produkcji lodów – jak go zminimalizować?

Czy można w jakiś sposób obniżyć koszt produkcji lodów w celu odnotowania wyższych zysków? Sposobów oczywiście nie brakuje! Najbardziej intuicyjnym wydaje się oszczędzanie na składnikach, jednak z pewnością nie jest to polecana metoda! Niższa jakość surowców prawie zawsze odbije się na smaku lub konsystencji lodów, co w efekcie może skutkować obniżeniem sprzedaży i osłabieniem reputacji. Warto jednak postarać się o zmniejszenie kosztów eksploatacji maszyn – najlepiej poprzez wybór najwyższej klasy wyposażenia, które jest bardzo wydajne i energooszczędne. Może to oznaczać nieco większe wydatki na starcie, ale w dłuższym okresie przynosi przede wszystkim korzyści. Pod względem kosztów korzystniejsza jest produkcja na miejscu – wówczas odpada bowiem transport.

Jeśli chcesz dowiedzieć się więcej o prowadzeniu biznesu lodowego i uzyskać kompleksową poradę na temat startu w branży, zachęcamy do kontaktu z MK Komi. Pomożemy Ci rozpocząć działalność w taki sposób, by wypracować maksymalne zyski!