Wyposażenie lodziarni, doradztwo, szkolenia, serwis.
Zadzwoń lub napisz i dowiedz się więcej.
Od kilku lat w Polsce trwa prawdziwy boom na lody rzemieślnicze. Odkąd klienci odkryli, o ile lepiej smakują mrożone desery przyrządzane na „lokalną”, a nie przemysłową skalę, przed lodziarniami zaczęły się ustawiać kolejki. Ale dobra baza w postaci klasycznych smaków – np. śmietankowego, czekoladowego czy truskawkowego – nie wystarczy. Dziś poszukiwane są nietypowe smaki lodów. Zastanawiasz się, jak je różnicować, aby oferować klientom każdego dnia coś nowego? Podpowiadamy.
Lody to jeden z tych deserów, które towarzyszą nam od setek lat. Do dzisiaj, w dobrych lodziarniach rzemieślniczych, produkuje się je w oparciu o naturalne komponenty do produkcji lodów – te proste i łatwo dostępne. Mleko, śmietanka, cukier – już tak niewiele wystarczy do tego, aby powstał przepyszny, kremowy deser. Oczywiście aby lody wybornie smakowały i nabrały idealnej konsystencji, samo wymieszanie i zmrożenie składników nie wystarczy. Sekrety sukcesu to odpowiednie napowietrzenie, nieustanne mieszanie w trakcie zamrażania oraz precyzyjna kontrola temperatury na każdym etapie produkcji.
Czytaj więcej: Proces produkcji lodów tradycyjnych – opisujemy etapy krok po kroku
W oparciu o wskazane powyżej produkty powstaje podstawowy smak lodów, czyli śmietankowy. I choć ten klasyk jest ulubionym wielu osób, nowoczesny rynek wymusza większe eksperymentowanie z nowymi kompozycjami. Klienci chcą być zaskakiwani – najlepiej każdego dnia. Dlatego dobra lodziarnia rzemieślnicza musi być kreatywna, gdy chodzi o oferowane smaki lodów. Zanim jednak zaczniesz się bawić w „lodowego artystę”, musisz opanować podstawy – klasyczne wersje deseru również mają swoich miłośników, a poza tym stanowią bazę dla tych bardziej zaawansowanych.
Najbardziej podstawowym smakiem lodów, jaki można sobie wyobrazić, jest opisany powyżej – śmietankowy. To on stanowi bazę do pracy nad wszystkimi pozostałymi aromatami lodów mlecznych. Pamiętaj jednak, że poza smakołykami powstającymi na bazie mleka, warto mieć w ofercie także co najmniej jeden sorbet lub więcej. Lody na bazie wody są bardziej orzeźwiające (idealne na letnie upały!), mniej kaloryczne (więc odpowiednie dla osób dbających o linię), a jednocześnie mogą po nie sięgać również weganie czy ci, którzy nie tolerują laktozy.
Tak czy inaczej, warto przygotować podstawową bazę smaków, od których można „pójść dalej”.
Jakie są smaki lodów, które muszą się znaleźć w ofercie? Śmietanka, ale także czekolada oraz, najczęściej, truskawka. To klasyki, o które klienci będą zawsze pytać. Jak je stworzyć?
Lody czekoladowe czy kakaowe powstają przez dodanie do podstawowych składników kakao. Oczywiście można wykorzystać to klasyczne, suche, jednak… może ono powodować twardnienie masy lub jej kruszenie się. To niekorzystnie odbija się i na wyglądzie, i na teksturze deseru. Dlatego w zamian stosuje się wysokiej jakości półprodukty do produkcji lodów – w tym przypadku jest to zazwyczaj naturalny krem kakaowy.
A co z lodami truskawkowymi? Można sięgnąć po samodzielnie przygotowane z owoców musy truskawkowe lub ponownie sięgnąć po sprawdzone komponenty do produkcji lodów – np. koncentrat truskawkowy.
Podobnie jest wówczas, gdy powstają inne, bardziej nietypowe smaki lodów.
Opisany powyżej proces nadawania smaku lodom śmietankowym pokazuje mechanizm, jaki jest wykorzystywany w lodziarniach rzemieślniczych do kreowania nowych wariantów smakołyku. To właśnie specjalne komponenty do produkcji lodów sprawiają, że możesz zaoferować klientom każdego dnia coś nowego.
W tym momencie możesz sobie zadać pytanie: „czy muszę wykorzystywać specjalne półprodukty do produkcji lodów, żeby zróżnicować ofertę?”. Jeśli operujesz na bardzo małą skalę – np. produkujesz tylko kilka kilogramów lodów dziennie, dla bardzo ograniczonej liczby klientów, może Ci się udać przeprowadzić cały proces, przetwarzając wszystkie składniki do nowych smaków samodzielnie.
Jeżeli jednak zależy Ci na poszerzeniu grona klientów, musisz ich każdego dnia zaskakiwać czymś nowym. Gdy w ofercie ma się pojawić np. 7-8 smaków, a produkcja ma nadal zachować rzemieślniczy charakter, może Ci nie starczyć czasu ani rąk do pracy – nawet jeśli korzystasz z najbardziej zaawansowanych maszyn do produkcji lodów.
Czytaj więcej: Maszyny do lodów – na co zwracać uwagę przy wyborze?
Wówczas warto sięgnąć właśnie po półprodukty. Są to specjalnie skomponowane pasty, kremy oraz koncentraty, którymi można wzbogacić smak lodów mlecznych oraz sorbetów. Mają bezpieczny, dobry skład – najczęściej są bezglutenowe, nie zawierają emulgatorów ani innej szkodliwej „chemii”, dlatego podkreślają autentyczny smak każdej kompozycji.
W oparciu o dobrej jakości półprodukty do produkcji lodów można wykreować dowolny smak deseru. Robi się to przez dodanie do bazowej, śmietankowej mieszanki, odpowiednio dobranych dodatków. Jakich? Oto kilka przykładów, które pokazują, jak bardzo można „zaszaleć”.
To oczywiście nie koniec, a dopiero początek możliwości, jakie dają specjalnie dobrane komponenty do produkcji lodów. Jeśli szukasz więcej inspiracji oraz potrzebujesz pomocy przy rozwoju biznesu w branży lodów rzemieślniczych, zgłoś się do nas!