Witryny chłodnicze to kluczowy element wyposażenia lokali gastronomicznych oraz sklepów. Są nieustannie eksploatowane i mają kontakt z jedzeniem. A to oznacza jedno: trzeba zadbać o ich prawidłowe czyszczenie. O czym pamiętać w tym procesie? Jak często czyścić witryny chłodnicze przeszklone? Czym? Oto najważniejsze informacje.

Poznaj powody, dla których witryna chłodnicza wymaga czyszczenia

Dlaczego witryna chłodnicza potrzebuje regularnego czyszczenia? Oczywista odpowiedź to ta związana z utrzymaniem higieny. I jest ona jak najbardziej prawdziwa. Ale nie jedyna!

Regularne czyszczenie witryn chłodniczych to podstawa higieny

Bez względu na to, czy w Twoim lokalu znajduje się mała witryna chłodnicza do przechowywania ciast, czy duże chłodnie sklepowe, te urządzenia służą do przechowywania żywności.

Jest wysoce prawdopodobne, że nawet gdy przechowujesz produkty w opakowaniach, coś wyleje się czy pokruszy. Niewielkie okruszki jedzenia czy niewielka plama tłuszczu – nawet tak niepozorne zabrudzenie może stać się doskonałą pożywką dla bakterii i grzybów, a stąd już bardzo prosta droga do kontaminacji.

To jednak nie wszystko. Źródłem zanieczyszczenia mogą być również pracownicy obsługujący witryny chłodnicze. Nawet przy zachowaniu najwyższych standardów higieny wystarczy chwila nieuwagi, aby przenieść do wnętrza lodówki drobnoustroje – choćby na nieumytych dłoniach czy rękawiczkach, które zapomniało się zmienić po wyjęciu mięsa z innej komory chłodniczej.

Dlatego utrzymanie witryn chłodniczych w czystości to podstawowy wymóg sanitarny.

Czystość chłodni sklepowych wpływa na jakość ich pracy

Higiena to nie wszystko. Długo nieczyszczona i „zapuszczona” lodówka – witryna chłodnicza może być bardziej skłonna do awarii, a także większego zużycia energii. Problemem może być na przykład zbieranie się szronu na tylnych czy bocznych ściankach, co doprowadza do wytężonej pracy sprężarki. Może też dojść do zalodzenia samego parownika czy „zapchania” skraplacza. Na krótszą metę konsekwencjami takiego stanu będą wyższe rachunki za prąd i/lub słabsze chłodzenie. Na dłuższą – poważne uszkodzenie sprzętu, które narazi Cię na poważne koszty.

 

Sprawdź też: Wybieramy witrynę chłodniczą do cukierni – wskazówki

 

Witryna chłodnicza – jak ją czyścić?

Jak zatem powinna być czyszczona witryna chłodnicza przeszklona czy urządzenie z pełnymi drzwiczkami? Zasady są podobne, bez względu na typ urządzenia. Chłodnie sklepowe i gastronomiczne działają na podobnych regułach. Oto odpowiedzi na najważniejsze pytania związane z tym tematem.

 

Chłodnia sklepowa ISA Action – mk-komi.pl

Chłodnia sklepowa ISA Action ma prostą konstrukcję, która sprzyja łatwemu czyszczeniu. Ułatwiają je m.in. zaokrąglone krawędzie oraz pojemniki wewnętrzne.

Jak często trzeba czyścić witryny chłodnicze sklepowe?

To czynność, która powinna być wykonywana regularnie. Wiele zależy od typu urządzenia oraz tego, co jest w nim przechowywane. Przykładowo, witryny chłodnicze sklepowe, w których przechowuje się produkty bez opakowań – np. ciasta na wagę, wędliny, mięso, surówki itp. – wymagają codziennego mycia, po zakończonej sprzedaży. Natomiast te chłodnie, w których są przechowywane towary zapakowane nie muszą być czyszczone aż tak często (w przypadku większych sklepów, gdzie witryny chłodnicze przeszklone zajmują dużo przestrzeni, byłoby to karkołomne). Natomiast należy wykonać tę pracę zawsze, gdy dojdzie do wylania się jakiegoś produktu lub innego zabrudzenia. Jeśli nie zadziałasz szybko, dojdzie do kontaminacji.

Jakie elementy lodówek witryn chłodniczych należy czyścić?

Podstawa to oczywiście czyszczenie komór chłodniczych urządzeń – i to do nich odnosi się opisany powyżej, dość orientacyjny „harmonogram”. To jednak nie wszystko. Przeczyszczenia będą wymagały także powierzchnia czołowa skraplacza, a także elementy zewnętrzne.

Czym myć witryny chłodnicze?

Wnętrze witryn można umyć profesjonalnym środkiem przeznaczonym dla gastronomii i sklepów spożywczych lub sięgnąć po prostu po ciepłą wodę z dobrym detergentem. Ważne, aby był to środek, który dobrze poradzi sobie z tłuszczem.

To jednak nie wszystko. Oczyszczania powierzchni czołowej skraplacza nie wykonuje się na mokro. Tu najważniejsze jest usunięcie kurzu. Możesz to zrobić specjalną miotełką, miękką szmatką albo – najlepiej – przy pomocy sprężonego powietrza.

Podczas pracy upewnij się też, że usunąłeś wodę z pojemnika na skropliny.

O czym należy pamiętać przy myciu witryn chłodniczych?

Ważne są przede wszystkim regularność i dokładność wykonywania prac. Należy także pamiętać o bezpieczeństwie wykonywania tego zabiegu. Co to oznacza? Że przed myciem należy bezwzględnie wyłączyć urządzenie – tak aby nie narazić się na porażenie prądem. Chociaż ryzyko jest małe, lepiej „dmuchać na zimne”.

Warto też zwrócić uwagę, że to, jak wygodnie myje się witryny chłodnicze sklepowe czy do lokali gastronomicznych zależy od konstrukcji samego sprzętu. Nowoczesne modele są tak zaprojektowane, aby liczba zagłębień, w których mógłby się gromadzić brud, była jak najmniejsza. Dlatego tak ważne jest zainwestowanie w dobrej klasy urządzenia.