Jak otworzyć własną kawiarnię?

Podobno kawę pije około 90% Polaków, z czego 53% przynajmniej raz w miesiącu odwiedza kawiarnię. Nie dziwi więc, że otwiera się coraz więcej nowych lokali – zarówno tych dużych, sieciowych, jak i mniejszych, lokalnych. Konkurencja jest spora, a branża rozwija się dynamicznie. Jak więc wyróżnić się na rynku? Od czego zacząć? Jakie urządzenia wybrać? W poniższym artykule odpowiadamy na te i inne pytania.

 Pierwsza kawiarnia – od czego zacząć?

 Czy zdecydujesz się na kawiarnię tradycyjną, połączoną z cukiernią, klubokawiarnię, food bike, foodtruck z kawą wyłącznie na wynos, kawiarnię kulturalną, czy może coś zupełnie innego… wszystko zaczyna się od kreatywnego pomysłu, który następnie trzeba przełożyć na konkretny biznesplan. To ułatwi Ci zarówno estymację kosztów, jakie będziesz musiał ponieść, dostosowując lokal czy inwestując w wyposażenie, jak i pozwoli przewidzieć ewentualne ryzyko i słabe strony konceptu.

Dlatego dobrze, aby Twój biznesplan zawierał m.in. analizę konkurencji na rynku oraz preferencji Twoich przyszłych Klientów, które mogą różnić się w zależności od wielkości miasta czy lokalizacji Twojego lokalu.  Po wybraniu kierunku, w którym chcesz podążać, będziesz musiał zająć się niezbędnymi formalnościami, takimi jak rejestracja firmy, uzyskanie licencji na alkohol (jeśli planujesz serwować również napoje alkoholowe) i uzyskanie zgody od Sanepidu.

Krok drugi… lokalizacja i metraż lokalu

Na atrakcyjność miejsca wpływa m.in sezonowość, walory turystyczne, wielkość miejscowości, dostępność komunikacyjna. Warto wybrać miejsce odwiedzane przez dużą liczbę ludzi, np. w centrum miasta, w sąsiedztwie galerii handlowej czy biurowców. Na podstawie lokalizacji ustalisz również kim będą Twoi Klienci – pracownikami biurowców, studentami, turystami,  a może uczestnikami wydarzeń organizowanych w okolicy.

Wielkość lokalu będzie zaś uzależniona od rodzaju kawiarni i produktów, które chcesz sprzedawać. Nie bez znaczenia będzie również to, czy sam masz zamiar przygotowywać kawę, czy zdecydujesz się na współpracę z dostawcami. Wybierając pierwszą opcję, musisz wygospodarować dodatkową przestrzeń lub inne miejsce na przechowywanie i wypalanie kawy.

Mobilne kawiarnie – food bike, foodtrucki, punkty z kawą na wynos

Mobilne kawiarnie typu foodbike lub foodtruck to mniej skomplikowana i tańsza alternatywa dla tradycyjnych kawiarni z lokalem, bo nie trzeba martwić się ze stałymi kosztami czynszu czy energii elektrycznej. Aczkolwiek „kawiarnia na kółkach” również ma swoje ograniczenia, a podstawowym są zawężone możliwości w wyborze urządzeń i wyposażenia dla kawiarni.

Foodbike to dobra opcja dla osób, które rozważają biznes sezonowy oraz sprzedaż kawy  w trybie „włoskim”, czyli serwowanie jej w „przelocie”. Ten koncept idealnie sprawdza się na dworcach lub ruchliwych pasażach.  Z kolei foodtruck to nieco szersze możliwości. W mobilnej kawiarni na czterech kółkach mamy możliwość instalacji większej ilości urządzeń i tym samym możemy oferować więcej produktów. Oprócz serwowania kawy, koncept foodtruck może obejmować sprzedaż lodów i ciast, bo znajdzie się tu także miejsce na witryny ekspozycyjne.

Kawiarnie stacjonarne – jakich urządzeń potrzebujemy?

Nie ulega wątpliwości, że kawiarnie stacjonarne cieszą się największym powodzeniem i popularnością, skoro połowa Polaków raz w miesiącu odwiedza te miejsca! Kawiarnie to miejsca spotkań towarzyskich i biznesowych, ale i pracy. Dlatego też dobrym rozwiązaniem jest połączenie kawiarni z cukiernią czy lodziarnią. Słodkości idealnie pasują do „małej czarnej”.

W kawiarni stacjonarnej nie może oczywiście zabraknąć profesjonalnych urządzeń do przygotowywania kawy – różnych jej rodzajów i w krótkim czasie. Ekspresy do kawy  i młynki żarnowe  to absolutne „must have”. Jeśli zaś zdecydujemy się na serwowanie ciast czy lodów, dodatkowo musimy zainwestować w urządzenia do przechowywania tych produktów. Do wyboru mamy różnego typu witryny ekspozycyjne, które możemy idealnie wkomponować w wystrój lokalu,  a przy tym nie zajmą za wiele miejsca.

Wyposażenie kawiarni z MK KOMI

Niezależnie od tego, jaki rodzaj kawiarni planujesz otworzyć, warto postawić na niezawodny i energooszczędny sprzęt znanych producentów. W MK KOMI mamy wieloletnie doświadczenie w urządzaniu lodziarni, cukierni i kawiarni! Doradzamy w wyborze sprzętu, który posłuży nam przez długi czas, a jego bieżące koszty eksploatacji są po prostu opłacalne. Jesteśmy wyłącznym partnerem i dystrybutorem renomowanych włoskich marek: ISA, CATTABRIGA, HIBER I COF. Zapewniamy również wsparcie w zakresie aranżacji lokalu, ergonomii pracy, oraz kompleksową opiekę naszych serwisantów nad Twoimi urządzeniami.

Zapytaj o bezpłatną wycenę

 W MK KOMI POLECAMY: