Myślisz o otwarciu biznesu w gastronomii? Dobrym pomysłem może być cukiernia. Jak otworzyć biznes w tej branży, aby osiągnąć sukces? Oto kilka wskazówek, które pomogą Ci stworzyć przemyślany biznesplan i poprowadzić lokal, który będzie rentowny i zyska uznanie wśród klientów.

Jak założyć cukiernię i czy warto to robić?

W ostatnim czasie, zwłaszcza w kontekście pandemii, pytanie o zasadność działalności w branży gastronomicznej jest podnoszone coraz częściej. Sytuacja jest dość nieprzewidywalna, a restauracje i bary zmagają się z wieloma miesiącami lockdownu. Nie ma gwarancji, że takie problemy się nie powtórzą. Mimo to jest pewna część branży gastronomicznej, która opiera się tym wyzwaniom – są to piekarnie i właśnie cukiernie. Dlaczego? Powody są dwa.

Po pierwsze, to kwestia modelu prowadzonej sprzedaży. Większość cukierni od zawsze prowadzi sprzedaż na wynos, nawet jeśli dodatkowo zapewnia kilka czy kilkanaście stolików z obsługą kelnerską. A to oznacza, że nawet w najtrudniejszych momentach te lokale nie musiały się zamykać – wystarczy, że ograniczyły się do dystrybucji bez konsumpcji na miejscu.

Po drugie, słodkie desery to coś, czego trudno sobie odmówić, i od święta, i na co dzień. Dlatego można oczekiwać, że popyt na ciasta czy lody nie będzie spadał, a jeszcze wzrośnie. Stąd też o działalności cukierniczej można myśleć jako o dość bezpiecznej niszy biznesowej. Oczywiście pod warunkiem, że lokal jest prowadzony w oparciu o przemyślaną strategię działania, a jakość oferowanych wyrobów oraz obsługi klientów jest wysoka.

Jak otworzyć cukiernię? Wymogi prawne

Czy cukiernia to biznes dla Ciebie? Tak, jeśli:

  • dobrze rozumiesz rynek wyrobów cukierniczych i potrzeby konsumentów,
  • wiesz, jak produkować ciasta i inne desery lub masz sprawdzonego dostawcę,
  • lubisz pracować z ludźmi.

Z punktu widzenia prawnego nie ma żadnych ograniczeń – nie trzeba uzyskiwać koncesji ani pozwoleń, aby rozpocząć działalność w tej branży. Należy jednak pamiętać, że sam lokal, jak i urządzenia do cukierni muszą spełniać wymogi sanitarne i te nakładane przez PIP.

Jak otworzyć własną cukiernię? Te decyzje musisz podjąć

Jest wiele aspektów, o które musisz zadbać, zanim rozpoczniesz działalność cukierniczą. Oto te najważniejsze.

1. Własna produkcja czy współpraca z dostawcami wyrobów?

To podstawowe pytanie, które musisz sobie zadać, jeszcze zanim zaczniesz poszukiwać lokalu. Jeśli masz zacięcie do pieczenia, możesz spróbować otworzyć małą cukiernię, opierając się na własnych wyrobach rzemieślniczych. Samodzielnie wypiekane ciasta, oparte o naturalne składniki, cieszą się dziś coraz większym powodzeniem, podobnie jak nietuzinkowe receptury na desery. Ale uwaga: własny wypiek oznacza konieczność stworzenia dużego zaplecza gastronomicznego i wyposażenie się w urządzenia do wypieku i przygotowywania wyrobów cukierniczych. Do tego potrzebujesz miejsca. Będzie to też oznaczało konieczność zatrudnienia większego zespołu – w pojedynkę nie przygotujesz ciast czy deserów dla dziesiątek czy setek klientów w ciągu dnia! Za to decyzja o korzystaniu z zewnętrznych wyrobów musi być poprzedzona znalezieniem dobrego partnera biznesowego – być może dobrym rozwiązaniem będzie dołączenie do sieci franczyzowej? To rozsądny model zwłaszcza na początek – pozwala podeprzeć się znaną marką.

Wkładanie ciastek do witryny cukierniczej - mk-komi.pl
Dobra witryna cukiernicza to podstawa wyposażenia każdego lokalu.

2. Sama sprzedaż czy sprzedaż + konsumpcja?

Umieszczenie w cukierni choć kilku stolików, przy których goście będą mogli przysiąść i zjeść ciastko, może wnieść wartość dodaną do Twojego biznesu. Zastanów się jednak, jaki będzie wiodący model działalności? Czy nastawiasz się głównie na wizyty klientów, którzy spędzą w lokalu kilkanaście-kilkadziesiąt minut, czy na szybką sprzedaż? To również warunkuje parametry lokalu, którego potrzebujesz. Im więcej stolików chcesz umieścić, tym większa jest Ci potrzebna przestrzeń.

3. Jaka lokalizacja dla cukierni?

Wybór idealnej lokalizacji nie jest łatwym zadaniem. W teorii najlepszym miejscem jest główny deptak miasta czy inne ruchliwe miejsce, przez które przewijają się tłumy. W praktyce oznacza to bardzo wysoki czynsz, na który początkujący przedsiębiorca rzadko może sobie pozwolić. Rozwiązanie? Są dwa. Z jednej strony: wynajęcie malutkiego lokalu, ale w miejscu o dużym natężeniu ruchu i stopniowa „ekspansja”. Z drugiej – poszukanie innej niszy. Być może na którymś dużym osiedlu w Twoim mieście nie ma cukierni ani innego lokalu, w którym mogłyby spędzać czas np. młode mamy czy całe rodziny? Poza centrum czynsze będą niższe, a lokale – nierzadko większe.

4. Dobór właściwego wyposażenia dla cukierni

Czego potrzebujesz na początek? Wyposażenie minimum to dobrej jakości witryny ciastowe pozwalające na elegancką ekspozycję wypieków oraz ich przechowywanie w prawidłowych warunkach oraz szafa chłodnicza na desery. W większych lokalach poza ladą cukierniczą może się też przydać maszyna do bitej śmietany czy szokownik, ale to zakupy, które można odłożyć na nieco później. Ważne jest, aby sprzęt do cukierni był wysokiej jakości i dobrze dobrany do modelu działalności. Dlatego warto go wybierać ze specjalistami.

5. Jaki będzie zakres oferty cukierni?

Skupisz się wyłącznie na ciastach i ciastkach deserowych? Zwłaszcza jeśli chcesz przygotować kilka stolików dla gości, warto rozważyć również poszerzenie oferty o parzenie kawy (koniecznie z dobrego ekspresu lub jedną z metod alternatywnych, takich jak chemex czy drip) czy – sezonowo – o serwowanie lodów.

Czytaj więcej: Lody włoskie – dodatkowa sprzedaż w cukierni. Warto?

Jak widzisz, przed otwarciem cukierni musisz podjąć wiele ważnych decyzji. Potrzebujesz pomocy i porady? Zgłoś się do nas. Wesprzemy Cię nie tylko na początku działalności.