Produkcja lodów rzemieślniczych zyskuje na popularności. Pojawia się coraz więcej lokali, które samodzielnie wytwarzają zmrożone desery – tak aby zapewnić swoim klientom sprawdzoną jakość. Aby jednak można było przygotowywać ten pyszny smakołyk, potrzebny jest odpowiedni sprzęt. Podstawa to frezer do lodów. Jak działa? Wyjaśniamy!

Co to jest frezer?

Frezer do lodów to najbardziej podstawowa maszyna do produkcji lodów, niezbędna podczas wytwarzania tradycyjnego deseru – tego w stylu włoskiego gelato. To właśnie ten typ słodkiego, mrożonego przysmaku jest najpopularniejszy. Można więc powiedzieć, że jeśli chodzi o maszyny do robienia lodów, to właśnie frezer do lodów jest sercem całego systemu i podstawowym urządzeniem, w które musisz się wyposażyć, jeżeli chcesz rozpocząć samodzielną produkcję.

Jak działa frezer do lodów?

Produkcja lodów nie jest tak prostym zadaniem, jak mogłoby się wydawać. Przekonał się o tym każdy, kto próbował stworzyć słodki deser w domowych warunkach. Samo zmieszanie ze sobą śmietanki, mleka i cukru i wstawienie takiej masy do lodówki nie wystarczy, aby uzyskać puszyste, kremowe lody, które rozpływają się w ustach. Potrzebne jest jednoczesne schładzanie i intensywne mieszanie mieszanki lodowej. To połączenie tych dwóch czynności nadaje im odpowiednią konsystencję – taką, którą pokochają Twoi klienci. Już w domowych warunkach częste mieszanie miksu na lody mogłoby być uciążliwe. Problem byłby jeszcze większy w lokalu gastronomicznym, gdzie trzeba przygotować nie litr zmrożonego deseru, a co najmniej kilka czy kilkadziesiąt. Dlatego potrzebna jest elektryczna maszyna do produkcji lodów, która zajmie się schładzaniem i jednoczesnym napowietrzaniem mieszanki. Właśnie tę rolę pełni frezer. Zasada działania frezera pozostaje niezmienna od lat, mimo że same urządzenia ewoluowały. Frezer do lodów jest wyposażony w metalowy cylinder. To do niego trafia mieszanka lodowa. Tu jest nieustannie mieszana (trochę jak pranie w pralce), a równocześnie schładzana do optymalnej temperatury.

Mieszanie lodów we frezerze - mk-komi.pl
Dobre wymieszanie miksu na lody to sposób napowietrzenia deseru i nadania mu kremowej, puszystej konsystencji.

Czy sam frezer wystarczy?

jak już wspomnieliśmy, frezer to absolutnie podstawowe wyposażenie każdego lokalu, który chce samodzielnie produkować tradycyjne lody. To właśnie ten sprzęt odpowiada za nadanie mieszance optymalnej konsystencji oraz temperatury. Jednak to nie jest jedyna maszyna do produkcji lodów, jaka może być potrzebna. Poza frezerem potrzebne mogą być:

  • pasteryzator – to urządzenie, którego zadaniem, zgodnie z nazwą, jest pasteryzacja mieszanki lodowej, a więc podgrzanie jej do temperatury ok. 85°C w celu wyeliminowania wszelkich szkodliwych drobnoustrojów i zwiększenia szansy na uzyskanie optymalnej konsystencji lodów,
  • dojrzewalnik – to maszyna do produkcji lodów, której zadaniem jest schłodzenie lodów po pasteryzacji i przechowanie mieszanki w niskiej temperaturze, ok. 5°C przez jakiś czas przed przełożeniem jej do frezera. Najczęściej lody muszą spędzić w dojrzewalniku ok. 12 h przed zmrożeniem – łagodnie mieszane cały czas,
  • mikser lub blender – są przydatne do rozdrabniania składników potrzebnych do nadania smaku lodom, np. orzechów, owoców czy czekolady. Będą niezbędne, jeśli wykorzystujesz w produkcji świeże składniki, a nie wyłącznie gotowe mieszanki lodowe,
  • szokownik do lodów – to urządzenie, w którym panuje bardzo niska temperatura, nawet mniej niż -40° Tu przekłada się lody bezpośrednio z frezera, aby je zahartować. Szybkie obniżenie ich temperatury zmniejsza ryzyko tego, że woda znajdująca się w mieszance, wytworzy duże kryształki. W efekcie mieszanka nabiera bardziej gładkiej i kremowej struktury niż wówczas, gdyby była powoli zmrażana w zamrażarce,
  • szafa mroźnicza – tu lody powinny trafić z hartownika przed przełożeniem do witryny mroźniczej, z której będą już bezpośrednio sprzedawane. To, jaka szafa mroźnicza zostanie wybrana, zależy m.in. od pojemników, w jakich są przechowywane lody.

Ostatnią maszyną do produkcji lodów, która będzie niezbędna w Twoim lokalu, będzie witryna mroźnicza, która jest przeznaczona do ekspozycji i sprzedaży lodów. Można wybrać taką, która pozwoli klientom zobaczyć lody lub model typu pozzetti, chętnie wykorzystywany przez sprzedawców lodów rzemieślniczych, w którym mieszanki są ukryte w cylindrach.

Czytaj więcej: Pasteryzator do lodów i frezer – razem czy osobno?

Jak wybrać odpowiedni frezer do lokalu?

Chociaż zasada, w oparciu o którą działa frezer do lodów, jest podobna w każdym urządzeniu tego typu, poszczególne modele różnią się między sobą nie tylko ceną, ale przede wszystkim parametrami technicznymi. Jak wybrać najodpowiedniejszą maszynę? Zwróć uwagę na takie cechy jak:

  • pojemność cylindra – powinna być tym większa, im więcej kg lodów chcesz wyprodukować,
  • wydajność, a więc liczbę kilogramów lodów, które urządzenie może schłodzić w ciągu godziny, oraz średni czas trwania cyklu mroźniczego,
  • wymiary – upewnij się, że wybrana maszyna do produkcji lodów zmieści się na zapleczu Twojego lokalu,
  • moc urządzenia – im większa, tym szybsza i efektywniejsza będzie jego praca,
  • zakres możliwości regulacji pracy – sprawdź, czy można np. wybrać wielkość wsadu, zmienić prędkość mieszania czy też wgrać własne receptury i programy pracy.

Zwróć także uwagę na kwestie związane z utrzymaniem czystości frezera do lodów, a także na poziom hałasu (będzie niższy np. w urządzeniach wyposażonych w dwa inwertery). Jeśli nie jesteś pewien, który frezer do lodów najlepiej się sprawdzi w Twoim lokalu, skontaktuj się z doradcą MK KOMI. Pomożemy Ci dopasować urządzenie o optymalnych parametrach.