Wyposażenie lodziarni, doradztwo, szkolenia, serwis.
Zadzwoń lub napisz i dowiedz się więcej.
Produkcja lodów rzemieślniczych zyskuje na popularności. Pojawia się coraz więcej lokali, które samodzielnie wytwarzają zmrożone desery – tak aby zapewnić swoim klientom sprawdzoną jakość. Aby jednak można było przygotowywać ten pyszny smakołyk, potrzebny jest odpowiedni sprzęt. Podstawa to frezer do lodów. Jak działa? Wyjaśniamy!
Frezer do lodów to najbardziej podstawowa maszyna do produkcji lodów, niezbędna podczas wytwarzania tradycyjnego deseru – tego w stylu włoskiego gelato. To właśnie ten typ słodkiego, mrożonego przysmaku jest najpopularniejszy. Można więc powiedzieć, że jeśli chodzi o maszyny do robienia lodów, to właśnie frezer do lodów jest sercem całego systemu i podstawowym urządzeniem, w które musisz się wyposażyć, jeżeli chcesz rozpocząć samodzielną produkcję.
Produkcja lodów nie jest tak prostym zadaniem, jak mogłoby się wydawać. Przekonał się o tym każdy, kto próbował stworzyć słodki deser w domowych warunkach. Samo zmieszanie ze sobą śmietanki, mleka i cukru i wstawienie takiej masy do lodówki nie wystarczy, aby uzyskać puszyste, kremowe lody, które rozpływają się w ustach. Potrzebne jest jednoczesne schładzanie i intensywne mieszanie mieszanki lodowej. To połączenie tych dwóch czynności nadaje im odpowiednią konsystencję – taką, którą pokochają Twoi klienci. Już w domowych warunkach częste mieszanie miksu na lody mogłoby być uciążliwe. Problem byłby jeszcze większy w lokalu gastronomicznym, gdzie trzeba przygotować nie litr zmrożonego deseru, a co najmniej kilka czy kilkadziesiąt. Dlatego potrzebna jest elektryczna maszyna do produkcji lodów, która zajmie się schładzaniem i jednoczesnym napowietrzaniem mieszanki. Właśnie tę rolę pełni frezer. Zasada działania frezera pozostaje niezmienna od lat, mimo że same urządzenia ewoluowały. Frezer do lodów jest wyposażony w metalowy cylinder. To do niego trafia mieszanka lodowa. Tu jest nieustannie mieszana (trochę jak pranie w pralce), a równocześnie schładzana do optymalnej temperatury.
jak już wspomnieliśmy, frezer to absolutnie podstawowe wyposażenie każdego lokalu, który chce samodzielnie produkować tradycyjne lody. To właśnie ten sprzęt odpowiada za nadanie mieszance optymalnej konsystencji oraz temperatury. Jednak to nie jest jedyna maszyna do produkcji lodów, jaka może być potrzebna. Poza frezerem potrzebne mogą być:
Ostatnią maszyną do produkcji lodów, która będzie niezbędna w Twoim lokalu, będzie witryna mroźnicza, która jest przeznaczona do ekspozycji i sprzedaży lodów. Można wybrać taką, która pozwoli klientom zobaczyć lody lub model typu pozzetti, chętnie wykorzystywany przez sprzedawców lodów rzemieślniczych, w którym mieszanki są ukryte w cylindrach.
Czytaj więcej: Pasteryzator do lodów i frezer – razem czy osobno?
Chociaż zasada, w oparciu o którą działa frezer do lodów, jest podobna w każdym urządzeniu tego typu, poszczególne modele różnią się między sobą nie tylko ceną, ale przede wszystkim parametrami technicznymi. Jak wybrać najodpowiedniejszą maszynę? Zwróć uwagę na takie cechy jak:
Zwróć także uwagę na kwestie związane z utrzymaniem czystości frezera do lodów, a także na poziom hałasu (będzie niższy np. w urządzeniach wyposażonych w dwa inwertery). Jeśli nie jesteś pewien, który frezer do lodów najlepiej się sprawdzi w Twoim lokalu, skontaktuj się z doradcą MK KOMI. Pomożemy Ci dopasować urządzenie o optymalnych parametrach.