Przed Tobą zakup szafy chłodniczej lub mroźniczej? Jeśli tak, zapewne wiesz, że istotne są nie tylko rozmiar i wygląd tych urządzeń, ale przede wszystkim ich parametry techniczne. Zanim jednak przejdziesz do przeglądania szczegółowej dokumentacji technicznej, przyjrzyj się etykietom, które obowiązkowo znajdują się na wszystkich urządzeniach chłodniczych. Co można z nich wyczytać? Wyjaśniamy.

Urządzenia chłodnicze – na których są potrzebne etykiety?

Na początek najważniejsze: każda szafa mroźnicza i chłodnicza przeznaczona do użytku gastronomicznym podlega obowiązku etykietowania i umieszczania dodatkowych informacji o produkcie. Wynika to z przepisów prawa unijnego. Stosowne regulacje zawiera Rozporządzenie delegowane Komisji (UE) 2015/1094 z dnia 5 maja 2015 r. uzupełniające dyrektywę Parlamentu Europejskiego i Rady 2010/30/UE w odniesieniu do etykietowania energetycznego szaf chłodniczych lub mroźniczych.

Zasada ta nie dotyczy jednak m.in.:

  • domowych chłodziarko-zamrażarek,
  • urządzeń, które zostały wykonane na zamówienie indywidualne,
  • szaf do zabudowy,
  • zamrażarek skrzyniowych,
  • urządzeń zasilanych innym medium niż energia elektryczna,
  • lad sałatkowych,
  • lad przeznaczonych do wydawania żywności i podobnych.

Obowiązek umieszczania etykiet został zaktualizowany od 1 lipca 2016 r., dlatego każda szafa chłodnicza gastronomiczna czy szafa mroźnicza dostępna obecnie w sprzedaży musi uzyskać takie oznakowanie.

Warto wiedzieć, że etykieta powinna być wyraźnie widoczna, a zatem umieszczona na zewnątrz, na frontowej części urządzenia chłodniczego.

Każda etykieta musi wpisywać się w ustandaryzowane normy znajdujące się w rozporządzeniu, tzn.:

  • mieć minimum 110 mm szerokości i 220 mm wysokości,
  • mieć tło w białym kolorze,
  • zawierać obramowanie, logo i UE,
  • spełniać wymogi kolorystyczne szaty graficznej (stosuje się kolory CMYK).

Dowiedz się też: Witryna chłodnicza – używana czy nowa?

Jakie informacje powinny się znaleźć na etykietach na szafach chłodniczych i mroźniczych?

Jakich informacji powinieneś szukać, gdy interesuje Cię szafa chłodnicza gastronomiczna lub urządzenie mroźnicze? Oto najważniejsze dane.

Klasa klimatyczna urządzenia chłodniczego

Klasa klimatyczna wskazuje na to, jakie są optymalne warunki środowiskowe dla eksploatowania szafy chłodniczej czy mroźniczej. Chodzi tutaj o kwestie związane z:

  • temperaturą otoczenia,
  • wilgotnością względną w środowisku pracy.

Oba te czynniki mogą mieć przełożenie zarówno na jakość pracy sprzętu i jego awaryjność, jak też na poziom zużycia energii elektrycznej.

Od 1 lipca 2016 roku obowiązują następujące oznaczenia klas klimatycznych:

  • klasa klimatyczna 3 – przedział 10-25°C,
  • klasa klimatyczna 4 – przedział 10-30°C,
  • klasa klimatyczna 5 – przedział 10-40°C,
  • klasa klimatyczna 7 – przedział 10-35°

Klasa klimatyczna szafy mroźniczej czy chłodniczej jest oznaczona w prawym dolnym rogu etykiety.

Szafa mroźnicza Hiber AGF - mk-komi.pl

Szafa mroźnicza Hiber AGF 0082.1 wyróżnia się klasą klimatyczna 5 i klasą energetyczną D.

Klasa efektywności energetycznej szafy chłodniczej lub mroźniczej

Normy związane z efektywnością energetyczną uległy zmianie w 2021 roku. Zgodnie z nowymi zasadami zrezygnowano z systemu z „plusami” na rzecz bardziej przejrzystego systemu literowego. Obecnie stosowana jest skala od A do G. Co ważne „nowe” A i B to poziomy efektywności energetycznej zarezerwowane dla urządzeń, których… nie ma jeszcze na rynku.

Dlatego nie musisz się obawiać, jeśli interesująca Cię szafa chłodnicza przeszklona czy inne urządzenie chłodnicze jest oznakowane klasą C, a nawet D. Odpowiadają one starym oznaczeniom A++.

Oznaczenie klasy efektywności energetycznej jest widoczne w centralnej części etykiety.

Roczne zużycie energii elektrycznej w kWh

Poza ogólnym określeniem tego, jaką klasę energetyczną mają poszczególne szafy chłodnicze, etykieta wskazuje także konkretne, średnie roczne zużycie energii. Warto wiedzieć, że wartość ta jest zaokrąglana „w górę”, do najbliższej liczby całkowitej. Dobrze jest zwrócić szczególną uwagę na tę kwestię – to parametr, który pozwoli Ci oszacować, ile rocznie wydasz na prąd, użytkując dany sprzęt.

Informacja na ten temat znajduje się poniżej tej o klasie efektywności energetycznej.

Sprawdź też: Szafy chłodnicze i mroźnicze – czym się od siebie różnią?

Pojemność komór chłodniczych i mroźniczych

To wartości podawane poniżej rocznego zużycia prądu. Zarówno szafa chłodnicza, jak i szafa mroźnicza będą zawierały etykiety z oznaczoną pojemnością netto przestrzeni do chłodzenia (czyli w temperaturach między -1 a +5°C), jak i do mrożenia (temperatury poniżej -15°C). Obie wartości są oznaczone w litrach.

Poza tym na etykietach powinny się pojawić:

  • kod QR kierujący do dedykowanej strony internetowej produktu współgrającej z unijną bazą EPREL,
  • nazwa bądź znak towarowy dostawcy.

Jak zatem widzisz, już samo przyjrzenie się etykietom na urządzeniach chłodniczych, pozwala uzyskać najważniejsze informacje o ich parametry pracy i wstępnie ocenić, czy odpowiadają one Twoim wymaganiom. To jednak nie wszystko, czego potrzebujesz, aby wybrać dobry sprzęt do swojego lokalu gastronomicznego. Równie istotna jest funkcjonalność poszczególnych szaf chłodniczych i mroźniczych. Dlatego zanim podejmiesz decyzję, skontaktuj się z naszym zespołem. Podpowiemy Ci, co wybrać.