Wyposażenie lodziarni, doradztwo, szkolenia, serwis.
Zadzwoń lub napisz i dowiedz się więcej.
Przed Tobą zakup szafy chłodniczej lub mroźniczej? Jeśli tak, zapewne wiesz, że istotne są nie tylko rozmiar i wygląd tych urządzeń, ale przede wszystkim ich parametry techniczne. Zanim jednak przejdziesz do przeglądania szczegółowej dokumentacji technicznej, przyjrzyj się etykietom, które obowiązkowo znajdują się na wszystkich urządzeniach chłodniczych. Co można z nich wyczytać? Wyjaśniamy.
Na początek najważniejsze: każda szafa mroźnicza i chłodnicza przeznaczona do użytku gastronomicznym podlega obowiązku etykietowania i umieszczania dodatkowych informacji o produkcie. Wynika to z przepisów prawa unijnego. Stosowne regulacje zawiera Rozporządzenie delegowane Komisji (UE) 2015/1094 z dnia 5 maja 2015 r. uzupełniające dyrektywę Parlamentu Europejskiego i Rady 2010/30/UE w odniesieniu do etykietowania energetycznego szaf chłodniczych lub mroźniczych.
Zasada ta nie dotyczy jednak m.in.:
Obowiązek umieszczania etykiet został zaktualizowany od 1 lipca 2016 r., dlatego każda szafa chłodnicza gastronomiczna czy szafa mroźnicza dostępna obecnie w sprzedaży musi uzyskać takie oznakowanie.
Warto wiedzieć, że etykieta powinna być wyraźnie widoczna, a zatem umieszczona na zewnątrz, na frontowej części urządzenia chłodniczego.
Każda etykieta musi wpisywać się w ustandaryzowane normy znajdujące się w rozporządzeniu, tzn.:
Dowiedz się też: Witryna chłodnicza – używana czy nowa?
Jakich informacji powinieneś szukać, gdy interesuje Cię szafa chłodnicza gastronomiczna lub urządzenie mroźnicze? Oto najważniejsze dane.
Klasa klimatyczna wskazuje na to, jakie są optymalne warunki środowiskowe dla eksploatowania szafy chłodniczej czy mroźniczej. Chodzi tutaj o kwestie związane z:
Oba te czynniki mogą mieć przełożenie zarówno na jakość pracy sprzętu i jego awaryjność, jak też na poziom zużycia energii elektrycznej.
Od 1 lipca 2016 roku obowiązują następujące oznaczenia klas klimatycznych:
Klasa klimatyczna szafy mroźniczej czy chłodniczej jest oznaczona w prawym dolnym rogu etykiety.
Szafa mroźnicza Hiber AGF 0082.1 wyróżnia się klasą klimatyczna 5 i klasą energetyczną D.
Normy związane z efektywnością energetyczną uległy zmianie w 2021 roku. Zgodnie z nowymi zasadami zrezygnowano z systemu z „plusami” na rzecz bardziej przejrzystego systemu literowego. Obecnie stosowana jest skala od A do G. Co ważne „nowe” A i B to poziomy efektywności energetycznej zarezerwowane dla urządzeń, których… nie ma jeszcze na rynku.
Dlatego nie musisz się obawiać, jeśli interesująca Cię szafa chłodnicza przeszklona czy inne urządzenie chłodnicze jest oznakowane klasą C, a nawet D. Odpowiadają one starym oznaczeniom A++.
Oznaczenie klasy efektywności energetycznej jest widoczne w centralnej części etykiety.
Poza ogólnym określeniem tego, jaką klasę energetyczną mają poszczególne szafy chłodnicze, etykieta wskazuje także konkretne, średnie roczne zużycie energii. Warto wiedzieć, że wartość ta jest zaokrąglana „w górę”, do najbliższej liczby całkowitej. Dobrze jest zwrócić szczególną uwagę na tę kwestię – to parametr, który pozwoli Ci oszacować, ile rocznie wydasz na prąd, użytkując dany sprzęt.
Informacja na ten temat znajduje się poniżej tej o klasie efektywności energetycznej.
Sprawdź też: Szafy chłodnicze i mroźnicze – czym się od siebie różnią?
To wartości podawane poniżej rocznego zużycia prądu. Zarówno szafa chłodnicza, jak i szafa mroźnicza będą zawierały etykiety z oznaczoną pojemnością netto przestrzeni do chłodzenia (czyli w temperaturach między -1 a +5°C), jak i do mrożenia (temperatury poniżej -15°C). Obie wartości są oznaczone w litrach.
Poza tym na etykietach powinny się pojawić:
Jak zatem widzisz, już samo przyjrzenie się etykietom na urządzeniach chłodniczych, pozwala uzyskać najważniejsze informacje o ich parametry pracy i wstępnie ocenić, czy odpowiadają one Twoim wymaganiom. To jednak nie wszystko, czego potrzebujesz, aby wybrać dobry sprzęt do swojego lokalu gastronomicznego. Równie istotna jest funkcjonalność poszczególnych szaf chłodniczych i mroźniczych. Dlatego zanim podejmiesz decyzję, skontaktuj się z naszym zespołem. Podpowiemy Ci, co wybrać.