Wyposażenie lodziarni, doradztwo, szkolenia, serwis.
Zadzwoń lub napisz i dowiedz się więcej.
Własna lodziarnia jawi się wielu osobom jako bardzo przyjemny, a także, mimo swojej sezonowości, dochodowy pomysł na biznes. Jest w tym wiele prawdy – mając zaangażowanie i pasję, można naprawdę dobrze zarobić, przynosząc jednocześnie ludziom odrobinę radości. Podstawą do tego jest jednak zaopatrzenie się w odpowiedni, profesjonalny sprzęt. Sprawdź, ile kosztuje maszyna do lodów, która jest niezbędna każdej lodziarni.
Przede wszystkim, jeśli chcesz sprzedawać lody, musisz mieć przynajmniej podstawowe pojęcie na temat procesu ich produkcji. Współcześnie dostępnych jest wiele urządzeń i produktów umożliwiających drogę „na skróty”, ale bez pewnych podstawowych informacji nie da się odnieść sukcesu w tej branży. Zanim zastanowisz się, ile kosztuje maszyna do lodów, powinieneś poznać jej rodzaje. Mrożone desery można bowiem produkować i serwować na różne sposoby. Które z nich są najpopularniejsze i jakich urządzeń wymagają?
Lody gałkowe, szczególnie te nazywane naturalnymi czy rzemieślniczymi, cieszą się niezmiennie dużą popularnością. Można je produkować w kilku lub nawet kilkudziesięciu smakach, korzystając często z tej samej bazy dla każdego z nich. Proces produkcji takich deserów jest jednak dość skomplikowany, szczególnie jeśli nie planujesz korzystać z gotowych mieszanek do ich wyrobu. Chcąc wytwarzać lody rzemieślnicze, musisz zaopatrzyć się przede wszystkim we frezer do lodów. Cena tego urządzenia to co najmniej kilkanaście tysięcy złotych, a w przypadku produkcji na dużą skalę nawet ponad 30 tys. Potrzebne są też pasteryzator (lub maszyna do lodów typu 2 w 1) i tzw. szokówka (szokownik) do szybkiego zamrażania. A to jedynie maszyny odpowiadające za sam proces produkcji! Wyposażenie tradycyjnej lodziarni jest więc najdroższe i najtrudniejsze. Trzeba brać również pod uwagę koszty dodatkowego sprzętu (np. szaf mroźniczych i witryn), a nierzadko również drobniejszego wyposażenia. Produkcja rzemieślniczych lodów wymaga też większego lokalu i znacznie szerszej wiedzy branżowej. Łącznie koszt założenia tego typu lokalu może przekroczyć 100 tys. złotych.
Sprawdź też: Maszyny do produkcji lodów – innowacyjne systemy i rozwiązania
Lody włoskie (tzw. softy) to prostszy proces produkcji i niższe koszty na początek. To tzw. lody z automatu, które zwykle sprzedawane są z budek znajdujących się najczęściej przy deptakach w wakacyjnych miejscowościach. Serwująca je lodziarnia może mieścić się nawet w bardzo małym lokalu, ponieważ nie wymaga zaplecza z kilkoma maszynami i szafą mroźniczą ani witryny do prezentacji smaków. Jedyna maszyna, jaka jest potrzebna w tym przypadku, to automat do lodów typu soft. To proste urządzenie, które samodzielnie przygotowuje mieszankę, a następnie ją zamraża, jednocześnie napowietrzając. Deser jest serwowany bezpośrednio z urządzenia poprzez specjalny dozownik. To więc jeden z najprostszych sposobów na rozpoczęcie lodowego biznesu! Ile kosztuje maszyna do lodów włoskich? Wiele zależy od klasy urządzenia. Bez większego problemu można znaleźć dość tani automat do lodów. Cena urządzeń o podstawowych parametrach często oscyluje w granicy 10-15 tys. zł. Warto jednak zainwestować trochę więcej i postawić na jakość. Najlepsze modele produkowane przez renomowane firmy z Italii nierzadko kosztują kilkadziesiąt tysięcy złotych. To jednak i tak niewiele w porównaniu z kosztami, jakie musi ponieść przyszły właściciel lodziarni tradycyjnej. Najlepiej wyposażyć się w maszynę, która pozwala na produkcję dwóch smaków jednocześnie i ich serwowanie w wersji pojedynczej lub „mix”. Z całą pewnością pomoże to zwiększyć sprzedaż.
Innym rodzajem lodów, który w ostatnich latach zyskał popularność w naszym kraju, są lody tajskie. W tym przypadku proces produkcji deseru również jest stosunkowo prosty i nie wymaga zbyt wiele miejsca. Lody tajskie zamrażane są bowiem na bieżąco, na oczach klienta – każda porcja osobno. Ich produkcja wymaga jedynie zakupu urządzenia z płyta mrożącą. Mieszankę lodową wylewa się bezpośrednio na płytę po dokonaniu przez klienta zamówienia. Bardzo niska temperatura pozwala ją zmrozić w kilka minut. Lody napowietrzane i mieszane są ręcznie przez obsługę z użyciem specjalnych łopatek a na koniec zwijane w charakterystyczne ruloniki i podawane w kubku, nierzadko z dodatkami. Ile kosztuje maszyna do lodów tajskich? Cena urządzenia może być oczywiście zróżnicowana, ale zasadniczo jest ono dość tanie. Profesjonalną maszynę można kupić już za kilka tysięcy złotych. Koszt zakupu urządzenia dwustanowiskowego (pozwalającego na jednoczesną pracę dwóch pracowników) zaczyna się natomiast od 10 tys. zł. To oczywiście ceny podstawowych modeli. Nieco większa inwestycja zapewni lepsze parametry pracy i większą funkcjonalność. Lodziarnia tajska nie wymaga też w zasadzie żadnego innego wyposażenia, dlatego jej założenie nie jest bardzo dużą inwestycją.
Koszty wyposażenia i uruchomienia lodziarni w znacznej mierze zależą od rodzaju produkcji, jaką chce się prowadzić. To, ile kosztuje maszyna do lodów, zależy natomiast przede wszystkim od jej typu i możliwości. Zdecydowanie droższe są też urządzenia renomowanych marek, ale wyróżniają się też znacznie wyższą jakością, która przekłada się na niezawodność i funkcjonalność. W praktyce tylko od Ciebie zależy, ile zainwestujesz w swój biznes lodowy.
Chcesz dobrać najlepsze wyposażenie w określonym budżecie? Skontaktuj się z nami, a chętnie pomożemy!