Wyposażenie lodziarni, doradztwo, szkolenia, serwis.
Zadzwoń lub napisz i dowiedz się więcej.
Jeśli interesujesz się biznesem lodowym, musisz koniecznie zgłębić zasady dotyczące higieny i bezpieczeństwa żywności. Warto się zaznajomić szczególnie z systemem HACCP. Co to takiego? Jakie są najważniejsze zasady HACCP w gastronomii? Dlaczego trzeba go wdrożyć i jak się za to zabrać? Przeczytaj, by poznać odpowiedzi na te pytania.
HACCP to skrót od angielskiego Hazard Analysis and Critical Control Points, co oznacza System Analizy Zagrożeń i Krytycznych Punktów Kontroli. Jest to metoda dążąca do zapewnienia bezpieczeństwa żywności, która opiera się na unikaniu zagrożeń. W praktyce polega na zidentyfikowaniu miejsc „problemowych” (to znaczy takich, w których mogą pojawiać się niebezpieczeństwa) i odpowiedniej reakcji na występujące zagrożenia. System ma również na celu minimalizowanie oraz eliminowanie tych zagrożeń poprzez wdrażanie rozmaitych działań korygujących.
HACCP w gastronomii ma ogromne znaczenie, stanowiąc wyznacznik wysokich standardów w zakresie bezpieczeństwa żywności. Obowiązek posiadania wdrożonego systemu HACCP reguluje Ustawa z dnia 25 sierpnia 2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia (Dz.U.2010.136.914 z późn. zm.) oraz Rozporządzenie (WE) NR 178/2002 Parlamentu Europejskiego i Rady ustanawiające ogólne zasady i wymagania prawa żywnościowego, powołujące Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności oraz ustanawiające procedury w zakresie bezpieczeństwa żywności i Rozporządzenie (WE) nr 852/2004 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 29 kwietnia 2004 r. w sprawie higieny środków spożywczych.
HACCP jest obowiązkowy we wszystkich segmentach przemysłu spożywczego: od uprawy, zbioru, przez przetwarzanie, produkcję, dystrybucję, aż po dostarczenie żywności konsumentowi finalnemu. Każdy zakład gastronomiczny musi rozpocząć wdrażanie tego systemu, a następnie wciąż go udoskonalać. Oczywiście dotyczy to również lodziarni, lodziarnio-kawiarni i innych podobnych biznesów.
To może Cię zainteresować: Otwarcie lodziarni – sanepid i jego procedury
Zasady systemu HACCP określone zostały w art. 5 ust. 2 rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady w sprawie higieny środków spożywczych. Precyzują one główne filary, na których opiera się cały system. Jak brzmi 7 zasad HACCP?
Są to:
Co niezwykle istotne, każda zmiana dotycząca produktu, procesów jego wytwarzania lub innych działań wymaga przeglądu procedur HACCP i wprowadzenia niezbędnych zmian.
Sprawdź również: Maszyny do produkcji lodów – Innowacyjne systemy i rozwiązania
Wprowadzenie systemu HACCP może się wydawać dość skomplikowane, ale warto pamiętać o jego zaletach. Korzyści dotyczą przede wszystkim jakości oferowanych produktów i starannej kontroli wszelkich procesów zachodzących w zakładzie czy też lokalu.
HACCP dla gastronomii pozwala na:
Dobrze działający system HACCP powinien być dopasowany do specyficznych wymogów danego zakładu – wtedy przyniesie najwięcej korzyści.
Zakładasz lodziarnię i przytłacza Cię ogrom warunków, jakie trzeba spełnić, wdrażając HACCP w gastronomii? Nie wiesz, jak sporządzić dokumentację wymaganą przez sanepid? Z całą pewnością nie jesteś jedyny. Możesz jednak skorzystać z profesjonalnego wsparcia. Firma MK Komi oferuje je wszystkim osobom zainteresowanym wejściem w biznes lodowy. U nas możesz nie tylko zaopatrzyć się w niezbędny sprzęt, ale również zasięgnąć profesjonalnej porady w sprawie dotrzymania wymogów bezpieczeństwa żywności zgodnych z HACCP. Oferujemy pełne doradztwo w tym zakresie, włącznie z projektowaniem technologicznym i planowaniem przyłączy. Prowadzimy też szkolenia – zarówno dla początkujących lodziarzy, jak i te o bardziej zaawansowanej tematyce. Przepisy HACCP nie mają przed nami tajemnic, podobnie jak wszystkie tajniki prowadzenia lodziarni. Chętnie dzielimy się nimi z naszymi klientami, wspomagając ich w osiąganiu sukcesów.
Interesuje Cię tego rodzaju pomoc? Chcesz dowiedzieć się więcej o biznesie lodowym od prawdziwych ekspertów? Skontaktuj się z nami. Postaramy się spełnić wszystkie Twoje oczekiwania.