Frezer do lodów to najważniejsze urządzenie w każdej lodziarni produkującej tzw. lody gałkowe. Odpowiednio dobrany jest wydajny, oszczędny, wygodny w użytkowaniu i niezawodny. Po czym poznać właściwe urządzenie? Istnieje kilka parametrów, którymi należy się kierować. Sprawdź nasze wskazówki i wybierz idealny frezer do lodów.

Frezer do lodów i jego funkcje

Nazwa „frezer” to nic innego jak spolszczenie angielskiego słowa „freeze”, które oznacza zamrażanie. Tego typu urządzenia nazywa się też po prostu maszynami do lodów, ponieważ odpowiadają za realizację najważniejszych czynności związanych z ich produkcja. Frezer do lodów przede wszystkim zamraża płynną mieszankę, jednocześnie ją napowietrzając. To właśnie dzięki niemu lody uzyskują swoją aksamitną konsystencję. Po wyjęciu lodów z frezera wystarczy je już tylko zamrozić w szokówce (szokowniku, zamrażarce szokowej), aby utrzymały swoją strukturę. Następnie można je od razu przenieść do witryny i sprzedawać lub przechowywać w mroźni.

Niektóre frezery do lodów mają też funkcję pasteryzacji. Nazywa się je czasami urządzeniami typu 2 w 1 lub wielofunkcyjnymi. Wybór takiego rozwiązania z pewnością ma wiele zalet – upraszcza proces produkcji, a jednocześnie pozwala na oszczędność przestrzeni i funduszy potrzebnych przy zakupie oddzielnego pasteryzatora. Trzeba w tym momencie zaznaczyć, że pasteryzacja jest konieczna w celu wyeliminowania większości drobnoustrojów chorobotwórczych mogących się znajdować w mieszance lodowej. Dzięki tej procedurze, która polega na podgrzaniu mieszanki do temperatury ok. 65-85°C, gotowe lody są bezpieczne do spożycia przez długi czas i lepiej zachowują swoje właściwości.

Frezer do lodów z funkcją pasteryzacji nie zawsze będzie jednak najlepszym wyborem. W przypadku produkcji na większą skalę i wytwarzania więcej niż kilku smaków lodów znacznie wygodniejsze jest zastosowanie osobnego frezera i osobnego pasteryzatora. To tzw. stara szkoła robienia lodów, stosowana najczęściej w lodziarniach o długim rodowodzie, przez miłośników tradycyjnych receptur i lodów rzemieślniczych.

Sprawdź też: Jak działa frezer do lodów?

Frezery do lodów – kryteria wyboru

Gdy zdecydujesz już, czy poszukujesz tradycyjnego frezera, czy też takiego z pasteryzatorem, czas przyjrzeć się innym kryteriom doboru właściwej maszyny. Można wyróżnić co najmniej kilka cech, które mają znaczenie dla trwałości, funkcjonalności i odpowiedniej wydajności wyposażenia lodziarni. Warto również zaznaczyć, że frezery do lodów dobiera się przede wszystkim do skali produkcji oraz warunków, w jakich działa lodziarnia. Najważniejsze kryteria decyzyjne znajdziesz poniżej.

Frezer do lodów – wielkość wsadu

Jednym z podstawowych kryteriów, jakimi różnią się między sobą frezery do lodów, jest wielkość wsadu. Chodzi tu o ilość mieszanki, jaka jednorazowo zmieści się w komorze urządzenia. Jest to więc parametr, który w znaczącym stopniu wpływa na wydajność całej lodziarni. Zanim wybierzesz maszynę do lodów, musisz się więc zastanowić, ile chcesz ich produkować, a następnie odpowiednio dopasować wielkość wsadu.

Frezer do lodów – wlewanie mieszanki do zbiornika - mk-komi.pl

Wielkość wsadu to jeden z najważniejszych parametrów, ponieważ mówi o tym, ile mieszanki zmieści się jednorazowo w komorze frezera do lodów i ile litrów smakołyku może on wyprodukować podczas cyklu.

System chłodzenia frezera do lodów

Frezery do lodów różnią się też zastosowanym typem systemu chłodzenia. Popularne jest chłodzenie wodą, które zapewnia wysoką wydajność, ale wpływa na wyższą cenę urządzenia i węższe możliwości jego zastosowania. Wymaga powiem stałego podłączenia do instalacji hydraulicznej. System chłodzenia powietrzem jest bardziej uniwersalny, ale zazwyczaj mniej wydajny. Wpływa również na głośniejszą pracę maszyny.

Frezer do lodów – zużycie energii

Bardzo ważnym czynnikiem może być też zużycie energii. Frezer do lodów zazwyczaj jest intensywnie użytkowanym urządzeniem, a zatem jego klasa energetyczna ma duży wpływ na koszty eksploatacyjne lodziarni. Warto wybierać energooszczędne urządzenia, które pomogą Ci obniżyć rachunki i wypracować wyższy zysk.

Frezery do lodów – marka i renoma

Jeśli chodzi o profesjonalne urządzenia dla lodziarni, takie jak frezery do lodów, marka ma spore znaczenie. Markowy sprzęt zapewnia wysoką jakość lodów, ponieważ jest dopracowany i bardzo starannie wykonywany. Często wykorzystuje najnowocześniejsze technologie w połączeniu z najlepszymi tradycjami, aby oferować idealny smak wyrobów, zapewniając jednocześnie wygodę i prostotę ich produkcji.

Jeśli chcesz zaopatrzyć się w wysokiej jakości frezer do lodów naturalnych lub gałkowych, koniecznie zwróć uwagę na ofertę MK KOMI. Proponujemy przede wszystkim włoskie maszyny do lodów firmy Cattabriga i innych uznanych producentów. To sprawdzona jakość, która zapewni Ci niezawodne użytkowanie, wygodę obsługi i łatwość spełnienia wszelkich norm higienicznych. Korzystając z naszej oferty, masz również dostęp do fachowego serwisu i części zamiennych, a także usług szkoleniowych i wsparcia merytorycznego. Zapraszamy do kontaktu, jeśli chcesz dowiedzieć się więcej!