Pasteryzator do lodów to ważny element wyposażenia każdej lodziarni tradycyjnej. To urządzenie, dzięki któremu zmrożony deser zyskuje fenomenalną kremowość oraz staje się bezpieczny do spożycia. Chcesz w niego zainwestować i zastanawiasz się, czy lepiej wybrać pasteryzator do lodów używany, czy nowy? Podpowiadamy.

Pasteryzator do lodów – must have w profesjonalnej produkcji lodów

Podstawowym urządzeniem do produkcji lodów jest frezer – to tu masa na deser jest jednocześnie mieszana i zmrażana do optymalnej temperatury. To jednak nie wszystko. Jeżeli produkujesz lody na bazie mleka czy śmietanki, musisz pamiętać, że są one narażone na rozwój szkodliwych drobnoustrojów, a w szczególności bakterii. Nie zginą one w minusowej temperaturze, do której jest schładzana masa. Mogą za to zostać skutecznie wyeliminowane przy +65 – 85°C, w znanym od bardzo dawna procesie pasteryzacji.

Właśnie w tym celu na wyposażeniu profesjonalnych lodziarni znajduje się pasteryzator do lodów. To urządzenie, do którego mieszanka trafia przed zmrożeniem we frezerze. Tu jest:

  • podgrzewana do wysokiej, ale kontrolowanej temperatury – najczęściej to wspomniane już +65-85°C,
  • schładzana do temperatury dojrzewania – tak aby była gotowa do „odstania” przed umieszczeniem we frezerze.

Pasteryzacja lodów sprawia, że:

  • są one bezpieczne do spożycia i wolne od drobnoustrojów, które mogłyby zaszkodzić Twoim klientom – czyli przygotowywane w zgodzie z zasadami HACCP,
  • uzyskują bardziej kremową konsystencję, ponieważ następuje emulgacja tłuszczów.

Jak zatem widać, jest to must-have na wyposażeniu Twojego lokalu.

Czytaj więcej: Pasteryzator do lodów: rodzaje i zasada działania

Pasteryzator do lodów – używany czy nowy?

Już wiesz, że potrzebujesz pasteryzatora do lodów. Ale to nie rozwiązuje problemu wyboru odpowiedniego sprzętu. Czy lepiej zdecydować się na nowy, czy na używany model? Porównajmy te rozwiązania w najważniejszych aspektach.

Warto rozważyć takie kwestie jak:

  • koszty – zarówno zakupu, jak i późniejszej eksploatacji urządzenia,
  • niezawodność pracy – a więc to, jak bardzo urządzenie będzie narażone na awarie,
  • poziom zaawansowania technologicznego.

Przyjrzyjmy się im bliżej.

Pasteryzator do lodów używany a nowy: koszty

Zasadniczo, używany pasteryzator do lodów oznacza niższy koszt na start niż przy zakupie nowego urządzenia. Jaka jest różnica w cenie? Wiele zależy od tego, jakiego sprzętu potrzebujesz – chodzi np. o kwestie pojemności czy też funkcjonalność urządzenia.

Warto jednak pamiętać, że o ile początkowy wydatek na używany pasteryzator do lodów jest niższy, to późniejsze koszty jego eksploatacji mogą być znacznie wyższe. Najważniejsze powody takiego stanu rzeczy to:

  • większa podatność na awarie – nawet gdy sprzęt przeszedł przegląd techniczny i remont, jest już „wypracowany”. Dlatego wyeksploatuje się szybciej niż nowe urządzenie;
  • wyższe zużycie energii elektrycznej – im nowocześniejszy pasteryzator do lodów, tym bardziej jest energooszczędny. W czasach, gdy ceny prądu drastycznie rosną, to czynnik, który koniecznie trzeba wziąć pod uwagę.

Pasteryzator do lodów: niezawodność pracy

Uszkodzony pasteryzator do lodów w środku wysokiego sezon może być prawdziwą „katastrofą” dla Twojego biznesu. Bez tego urządzenia nie będziesz mógł przygotowywać nowych porcji lodów, a na naprawę będzie czasami trzeba poczekać kilka dni lub dłużej. Zakup nowego urządzenia znacznie zmniejsza ryzyko takiego problemu.

Zaawansowane technologie w pasteryzatorach do lodów

… a co za tym idzie – szybkość i niezawodność ich pracy. Używane pasteryzatory do lodów mogą pracować wolniej i mniej wydajniej niż urządzenia najnowszej generacji.

Wystarczy spojrzeć choćby na bardzo nowoczesny pasteryzator gazowy PKS PRO Cattabriga. To urządzenie, które pozwala na proces przeprowadzenia cyklu grzania i chłodzenia przy pomocy gazu nawet w ciągu 75 minut! Daje też możliwość przeprowadzenia cykli wysokiej i niskiej pasteryzacji i elektronicznego sterowania tymi procesami. To funkcjonalności, których nie zapewni Ci używany sprzęt starszego typu.

Pasteryzator do lodów - mk-komi.pl

Pasteryzator do lodów Cattabriga PSK PRO pozwala zakończyć proces pasteryzacji lodów nawet w 75 minut i jest wyposażony w śmigło APM, które zapewnia precyzyjną emulsyfikację i optymalne napowietrzenie mieszanki.

Urządzenia do produkcji lodów 2 w 1 – alternatywa dla zakupu używanego sprzętu?

Jeżeli nadal zastanawiasz się nad zakupem używanego pasteryzatora do lodów, rozważ jeszcze jedną opcję. Chodzi o inwestycję w jedno nowe, ale wielofunkcyjne urządzenie. Może to być np.:

  • pasteryzator do lodów i dojrzewalnik w jednym – pasteryzatory i dojrzewalniki mogą być oddzielnymi urządzeniami, ale ich połączenie może być wygodne, zwłaszcza w mniejszych lodziarniach;
  • frezer i pasteryzator w jednym – również dobry wybór do mniejszych lodziarni.

Dowiedz się więcej: Pasteryzator do lodów i frezer – razem czy osobno?

Potrzebujesz pomocy przy wyborze? Chcesz wiedzieć, jaki jest koszt nowego pasteryzatora do lodów? Skontaktuj się z naszymi doradcami i uzyskaj konkretne informacje!