Wyposażenie lodziarni, doradztwo, szkolenia, serwis.
Zadzwoń lub napisz i dowiedz się więcej.
Pasteryzator do lodów to ważny element wyposażenia każdej lodziarni tradycyjnej. To urządzenie, dzięki któremu zmrożony deser zyskuje fenomenalną kremowość oraz staje się bezpieczny do spożycia. Chcesz w niego zainwestować i zastanawiasz się, czy lepiej wybrać pasteryzator do lodów używany, czy nowy? Podpowiadamy.
Podstawowym urządzeniem do produkcji lodów jest frezer – to tu masa na deser jest jednocześnie mieszana i zmrażana do optymalnej temperatury. To jednak nie wszystko. Jeżeli produkujesz lody na bazie mleka czy śmietanki, musisz pamiętać, że są one narażone na rozwój szkodliwych drobnoustrojów, a w szczególności bakterii. Nie zginą one w minusowej temperaturze, do której jest schładzana masa. Mogą za to zostać skutecznie wyeliminowane przy +65 – 85°C, w znanym od bardzo dawna procesie pasteryzacji.
Właśnie w tym celu na wyposażeniu profesjonalnych lodziarni znajduje się pasteryzator do lodów. To urządzenie, do którego mieszanka trafia przed zmrożeniem we frezerze. Tu jest:
Pasteryzacja lodów sprawia, że:
Jak zatem widać, jest to must-have na wyposażeniu Twojego lokalu.
Czytaj więcej: Pasteryzator do lodów: rodzaje i zasada działania
Już wiesz, że potrzebujesz pasteryzatora do lodów. Ale to nie rozwiązuje problemu wyboru odpowiedniego sprzętu. Czy lepiej zdecydować się na nowy, czy na używany model? Porównajmy te rozwiązania w najważniejszych aspektach.
Warto rozważyć takie kwestie jak:
Przyjrzyjmy się im bliżej.
Zasadniczo, używany pasteryzator do lodów oznacza niższy koszt na start niż przy zakupie nowego urządzenia. Jaka jest różnica w cenie? Wiele zależy od tego, jakiego sprzętu potrzebujesz – chodzi np. o kwestie pojemności czy też funkcjonalność urządzenia.
Warto jednak pamiętać, że o ile początkowy wydatek na używany pasteryzator do lodów jest niższy, to późniejsze koszty jego eksploatacji mogą być znacznie wyższe. Najważniejsze powody takiego stanu rzeczy to:
Uszkodzony pasteryzator do lodów w środku wysokiego sezon może być prawdziwą „katastrofą” dla Twojego biznesu. Bez tego urządzenia nie będziesz mógł przygotowywać nowych porcji lodów, a na naprawę będzie czasami trzeba poczekać kilka dni lub dłużej. Zakup nowego urządzenia znacznie zmniejsza ryzyko takiego problemu.
… a co za tym idzie – szybkość i niezawodność ich pracy. Używane pasteryzatory do lodów mogą pracować wolniej i mniej wydajniej niż urządzenia najnowszej generacji.
Wystarczy spojrzeć choćby na bardzo nowoczesny pasteryzator gazowy PKS PRO Cattabriga. To urządzenie, które pozwala na proces przeprowadzenia cyklu grzania i chłodzenia przy pomocy gazu nawet w ciągu 75 minut! Daje też możliwość przeprowadzenia cykli wysokiej i niskiej pasteryzacji i elektronicznego sterowania tymi procesami. To funkcjonalności, których nie zapewni Ci używany sprzęt starszego typu.
Jeżeli nadal zastanawiasz się nad zakupem używanego pasteryzatora do lodów, rozważ jeszcze jedną opcję. Chodzi o inwestycję w jedno nowe, ale wielofunkcyjne urządzenie. Może to być np.:
Dowiedz się więcej: Pasteryzator do lodów i frezer – razem czy osobno?
Potrzebujesz pomocy przy wyborze? Chcesz wiedzieć, jaki jest koszt nowego pasteryzatora do lodów? Skontaktuj się z naszymi doradcami i uzyskaj konkretne informacje!